• Головна
  • Ринки Львова: історія львівських базарів у фото
16:41, 26 вересня 2018 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото

032.ua пропонує згадати, як виглядали львівські ринки 30, 50 та навіть 100 років тому.

Одним із найдавніших львівських ринків був базар на Площі Ринок.

Цікаво, що зі старіших світлин важко сказати, де саме розташовувався базар. Зокрема, окремі фото засвідчують його локацію з південної сторони, інші - з північної та західної.

Торгівля тут мала суворі обмеження. Зокрема, торгувати дозволялося виключно фруктами, овочами, молочними продуктами та квітами. Однак, уже під час Другої світової війни базар припинив своє існування, а після війни радянська влада не відновлювала його діяльність. Сьогодні у часі свят на Площі Ринок влаштовують різноманітні ярмарки.

Читайте також: Як у Львові курсують нічні автобуси, - ГРАФІК, ВАРТІСТЬ, МАРШРУТИ

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-1

Продавчиня фруктів на Площі Ринок. Фото 1935 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-2

Базар із західної сторони. Фото поч. XX ст.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-3

Базар на Пл. Ринок.Фото першої половини XX ст.

Галицький ринок

В 1891 році гміна Львова з метою влаштування міського ринку спеціально закупила земельні ділянки на межі площі Бернердинської та площі Галицької. Вже наступного 1892 року віденська фірма "Енд & Горн" завершила облаштування ринку. До слова, саме вони займалися й спорудженням Краківського базару. Для потреб ринку звели великий павільйон, покритий хвилястим оцинкованим дахом. Тут працювало 50 крамниць, 60 відділів для різників та м’ясників, 54 ятки для продажу бакалії, 2 склади для м’яса.

Будучи збудованим понад сто років тому, цей ринок зберігся і сьогодні. В 1990-х роках були плани щодо його знесення, але місцева громада не дозволила цього зробити.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-4

Галицький ринок. Фото 1919 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-5


Галицький ринок. Сучасне фото

Краківський ринок та "Добробут"

Доволі давнім можна вважати Краківський ринок, що існував колись при площі Краківський (тепер площа Ярослава Осмомисла). Хоча площа адміністративно була оформлена лише в першій половині XIX ст., ринок на ній з’явився набагато раніше. Цьому сприяло розташування цієї території на перетині двох основних магістральних вулиць – Городоцької і Жовківської (Б. Хмельницького).

Зовсім нового вигляду ринок на цій площі отримує в 1876 році. Тоді віденська фірма «Енд та Горн» збудувала великий павільйон із заліза та цегли на мурованому фундаменті, покритий хвилястим оцинкованим залізом. Базар був обладнаний асфальтовими хідниками, вентиляцією, мав 76 крамниць (оренда яких розігрувалася жеребкуванням).

Будова цього взірцевого ринку разом з відновленням після пожежі 1894 р. коштувала 63544 зл. В ході Другої світової війни ринок припинив своє існування, а після війни остаточно був закритий радянською владою.

Зараз в цьому місці розташований ринок «Добробут», однак історичного зв’язку з давнім Краківським ринком він не має, оскільки був відкритий наприкінці 1990-х років.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-6

Павільйон ринку на площі Я. Осмомисла. Фото 1909 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-7

"Добробут" сьогодні

В другій половині ХІХ ст. Краківський ринок став першим зразковим торговельним місцем, упорядкованим завдяки ініціативі міської влади.

Радикальні зміни для Краківського ринку почалися з приходом радянської влади, яка вороже ставилася до стихійної торгівлі, називаючи таку діяльність незаконною спекуляцією.

У 1944 р. базар із Площі Ринок було перенесено на площу св. Теодора. На території "Кракідалів" низову торгівлю почали всіляко придушувати, толеруючи лише власне старий Краківський ринок. Однак, масштабний продовольчо-речовий базар, який простягався від оперного театру до площі св. Теодора проіснував ще багато років, оскільки торгівля була єдиним способом заробітку для багатьох тисяч львів'ян.

Лише наприкінці 1950-х років влада рішуче "врегулювала" торговельний простір "Кракідалів". Продовольчий ринок, який діяв на площі Теодора, перемістили на територію старого єврейського цвинтаря в районі вулиці Клепарівської (від 1947р. там уже функціонував колгоспний "Центральний ринок").

Однак, місце, яке радянське керівництво вибрало під ринок, явно було не вдалим. Річ у тім, що частина ринку зайняла територію колишнього старого єврейського кладовища. Цей цвинтар був не тільки найдавнішим єврейським цвинтарем Львова, але одним із найдавніших у Європі.

Хоча офіційно ринок називався «Новий», а потім «Центральний», в народі його завжди звали «Краківським», в пам’ять про давній Краківський ринок на площі Краківській (Я. Осмомисла). В сучасному Львові цю ситуацію виправили і ринок уже офіційно отримав назву «Краківський».

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-8

Продаж винограду на ринку "Центральний". Фото 1964 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-9

Ринок "Центральний". Фото 1964 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-10

Краківський ринок. Сучасне фото

Винниківський ринок

Достеменно не відомо, коли ж розпочинає свою історію Личаківський ринок, що на пл. Св. Антонія. Очевидно, як місце стихійної торгівлі ця територія використовувалась протягом багатьох століть. Проте, більш-менш впорядкований ринок виникає тут в XIX ст.

Личаківський ринок був одним з найголовніших пунктів цілого передмістя. Його спеціалізацією була гуртова та роздрібна торгівля крупами та мукою. Ринок мав 80 постійних столів для продажу та 180 тимчасових місць. Постійні столи мали торговці, які орендували їх та щомісячно оплачували. Натомість, непостійні місця брали ті, хто торгував нерегулярно – і платили за них більше.

В 1916 році ринок перестав бути приватною власністю та перейшов до громади міста, яка вже 1920-х роках планувала його перебудувати у критий ринок. Був навіть розроблений проект, за яким передбачалось спорудження торгової зали зі скляним дахом. Однак, ці проекти так і не були втілені. За радянських часів Личаківський ринок був перейменований на Винниківський. У 1970-х роках здійснена його реконструкція. Саме тоді і з’явилось мозаїчне панно, яке досі можна побачити біля головного входу до ринку.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-11

Торгові лавки ринку на вулиці Личаківській. Фото 1910 р.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-12

Винниківський ринок. Сучасне фото

Ринок Привокзальний

Привокзальний ринок розташований у кварталі змішаної забудови, обмеженому вулицями Городоцькою, Федьковича та Алли Горської. Частина торгових рядів розміщена на площі Липневій, на місці, де раніше розміщувалася автостанція.

Ринок частково займає територію ліквідованого польською владою в 1930-ті роки Городоцького кладовища. У радянський період був колгоспним.

Назву отримав через близьке розташування Головного та Приміського вокзалів. У 2002 році «Привокзальний» займав 1,7 га, а у першому півріччі 2007-го був третім після Краківського і Південного ринків за величиною внесеного до міського бюджету ринкового збору.

Ринки Львова: історія львівських базарів у фото, фото-13

Привокзальний ринок. Сучасне фото: Vgolos

Нагадаємо, раніше 032.ua писав про історію маршрутки та на чому колись возили пасажирів у Львові.

За матеріалами Фотографій старого Львова, Lvivcenter.org та Uk.wikipedia.org

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #базари #ринки_Львова
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...