Куплене на ринку молоко необхідно кипятити
Кисломолочні продукти, які реалізують на львівських ринках бабці із села, потрібно обовязково термічно обробляти. В іншому випадку людині загрожує ураження кишковою паличкою, які містять ці продукти. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла керівник відділу тестування науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніна Кальдій.
Вона розповіла, що їхній науково-дослідний центр вирішив перевірити якість домашніх молока та сиру. Для цього експерти купили чотири зразки молока та чотири зразки кисломолочного сиру, привезені з різних сіл.
«Тестування нам показали, що продукція була свіжою, а жирність достатньою (3,5 - 5,9%). Соду чи аміак у молоці з львівських базарів ми не виявили. А їх можуть додавати, щоб молоко довше зберігалось. Не виявили ми й сальмонельозу, що не може не тішити. Але, у всіх зразках молока ми знайшли кишкову паличку та перевищення норм щодо МАФАМ (мікроорганізмів)», - розповіла Н.Кальдій.
Аналогічна ситуація, за словами експерта, й сиром, адже кишкову паличку виявили й у ньому. Що стосується жирності домашнього сиру, то вона виявилась доволі низькою. «Лише в одному зразку сиру жирність становила 14%. Ще два зразки містили 7% жиру, а один взагалі тільки 4%. Магазинний сир містить 9% жиру, а відтак не дуже відрізняється від домашнього. Тим паче, що домашній сир має низьку кислотність домашнього сиру (90-1280Т), тоді як вимоги до нього 170-2500 Т. Але люди чомусь надають перевагу домашньому, хоча краще купувати магазинний, який, в тому числі, не має кишкової палички», - зазначила Ніна Кальдій.
Однак експерт радить не розчаровуватись і не відмовлятись від молочної домашньої продукції. Натомість просто її термічно обробляти - молоко перекипятити, а сир використовувати для приготування різноманітних страв, на кшталт сирників, запіканок, тощо. Тим паче, що корисні властивості ці продукти не втрачають при такій обробці.
Коментарі