• Головна
  • 12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО
16:49, 15 серпня 2018 р.

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО

Для багатьох українців Собор святого Юра у Львові є не просто храмом, а чимось значно більшим - архітектурною перлиною, сакральним місцем з багатовіковою історією. Сайт 032.ua зібрав основну інформацію про цей собор та пропонує своїм читачам дізнатися, як виглядав храм упродовж століть.

Факт 1

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-1

(Джерело фото: sobor-svyura.lviv.ua)

Архикатедральний собор святого Юра УГКЦ розташований на Святоюрській горі та є перлиною української пізньої барокової архітектури. Завдяки розташуванню, його помітно з більшості оглядових майданчиків у Львові, як-то: Ратуша, Високий Замок, вежа церкви Ольги і Єлизавети.

Факт 2

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-2

(Літографія Кароля Ауера, сер. 19 ст.)

Наприкінці 90-х Собор Юра був внесений до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО, разом з історичним центром Львова. Архітектурний комплекс храму включає в себе не лише собор та дзвіницю, а й Митрополичу палату, мури, Митрополичі сади, споруди капітули тощо.

Факт 3

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-3

(Джерело: tv.ugcc.org.ua)

За однією з версій істориків, у кінці 13 століття король Лев заклав у цьому місці дерев’яний храм, присвячений святому Юрієві. На цій території також була і є печера, де колись жили ченці.

Факт 4

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-4

(Джерело: tv.ugcc.org.ua)

Церкву на Святоюрській горі відновлювали, як мінімум, двічі. Уперше - після пожежі внаслідок нападу на Львів польського короля Казимира ІІІ у 1340-му році; і вдруге - з осені 1744 до 1780 року, з ініціативи митрополита Атанасія (Шептицького). Тоді ж Собор набув більш сучасного вигляду.

Факт 5

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-5

(Джерело: google.com.ua)

Над будівництвом нового храму у 18 столітті працювало багато відомих людей: родина Шептицьких, німецький архітектор Бернард Меретин і Мартин Урбанік, зодчий Клеменс Фесінґер, меценат Юзеф Потоцький.

Читайте також: Ініціативні львів'яни пропонують створити відпочинкову зону на Сихові, - ВІДЕО

Факт 6

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-6

(Джерело: google.com.ua)

Першою незаперечною історичною згадкою про церкву Юра вважають 1341 рік. Ця дата разом із написом “В літо 6849-те соліян бисть колокол сей святому Юрію при князі Димитрії ігуменом Євтимієм” збереглася на княжому дзвоні, що є у сучасній дзвіниці Собору.

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-7

(Джерело: globusweb-journal.com)

Факт 7

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-8

(Джерело: Flickr)

Із 17 століття на площі біля храму часто влаштовували січневі та травневі ярмарки. Зараз у Львові намагаються відновити цю традицію, поруч з організацією Різдвяних і Великодніх міських ярмарків.

Читайте також: У Львові знову оголосили тендер на ремонт площі Двірцевої

Факт 8

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-9

(Джерело: uk.wikipedia.org)

Із 1673 року до Собору привезли чудотворну ікону Пресвятої Богородиці з Теребовлі, яку з ініціативи єпископа Йосипа Шумлянського помістили в нову на той час Покровську каплицю.

Факт 9

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-10

(Джерело: Львівська міська рада; бронзовий міні-макет Собору)

У 17 столітті при монастирі діяли братська і кирилична друкарні. У останній видали такі важливі твори: "Метрики” і “Псалтир” (1688), а також “Ірмологіон” (1700) - це була перша книга в Україні, яку видали з використанням нотного шрифту.

Факт 10

(Джерело фото: globusweb-journal.com)

Архітектурний ансамбль Собору багатий на скульптурні композиції. Так, Михайло Філевич свого часу створив постаті святих (символ Римської і Грецької церков), скульптури “Віри” та “Надії”. Семен Стажевський розмістив свого святого Онуфрія в печері, а галицький майстер скульптури - Іоанн Пінзель - виготовив постаті митрополитів Атанасія і Лева і Юрія-Змієборця, що прикрашають фасади Собору.

Факт 11

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-13

(Літографія: Кароль Ауер)

Крипта храму слугує місцем поховання відомих постатей, зокрема, Патріарха Й.Сліпого, Митрополита А. Шептицького і Кардинала Любачівського.

Факт 12

12 фактів про Собор святого Юра у Львові, - ФОТО, фото-14

(Джерело: lwowskie.fotopolska.eu)

У 1990-х роках археологи знайшли у крипті Собору св. Юра унікальні речі, датовані 17 - 19 століттями, а також останки князя Ярослава Осмомисла. Згідно з історичними джерелами, їх таємно перевіз із Успенського собору у Крилосі доктор Ярослав Пастернак перед Другою світовою війною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #храм #Собор_Юра #історія #фото #релігія
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...