• Головна
  • Від Андрія Садового вимагають зберегти Монумент Слави на Стрийській
17:02, 14 серпня 2018 р.

Від Андрія Садового вимагають зберегти Монумент Слави на Стрийській

13 серпня представники Львівської міської Ради організації ветеранів України, Правозахисної групи ГО ВО “Успішна Варта”, ГО ЦСА “Солідарність” звернулися з листом до мера Львова Андрія Садового про те, аби захистити і зберегти Монумент Слави “Переможцям над нацизмом”.

Відповідного листа опублікувала в мережі координатор правозахисної групи ВО ГО “Успішна варта” у Львівській області - Галина Чайка, передає 032.ua.

“Вже вкотре звертаємось до мера Львова Андрія Садового з вимогою-проханням при вирішенні питання щодо долі Монументу Слави, що на Стрийській, зважити на думку громади Львова. А громада Львова - це не тільки ті, хто шанує Степана Бандеру, це не тільки Галицька партія. Громада Львова - це і ті для кого Монумент Слави є важливим, це ті, родичі яких воювали з фашизмом і відновлювали післявоєнний Львів, зрештою громада Львова - це ті, які вважають, що якою б не була історія - вона повинна залишитись історією. А Монумент Слави - це історія, збудована коштами громади міста”, - наголосила Галина Чайка.

Читайте також: Куди піти у Львові з 13 по 17 серпня: ТОП-7 подій

Як йдеться у тексті звернення, представники вказаних організацій вважають, що окремі політики спекулюють на темі Монументу Слави на вулиці Стрийській у Львові, а також нагадують, що пам’ятник збудований на кошти громади.

“Монумент Слави побудований у 1970 році на кошти громадян Львівщини, військовослужбовців Прикарпатського військового округу та громадян 10 областей (Чернівецької, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської та ін.) і є власністю цих громад, а не депутатів обласних та міських рад. Монумент Слави “Переможцям над нацизмом” - згадка про героїчні події в Україні під час Другої світової війни, наказ майбутнім поколінням берегти країну від загарбників, тому скасувати рішення Львівської міської ради від 23.02.2018р. №163 є вчинком патріота-політика”, - зазначають автори звернення.

Від Андрія Садового вимагають зберегти Монумент Слави на Стрийській, фото-1

Нагадаємо, дискусії навколо Монументу Слави у Львові точаться ще з квітня 2017 року. Спершу депутати Львівської міськради порушили питання демонтажу пам’ятника на підставі Закону України “Про декомунізацію”. На його місці запропонували встановити пам’ятник сучасним Героям, зокрема, воїнам АТО.

У травні 2017 року міський голова Львова доручив створити робочу групу, яка би займалась питаннями Монументу. За кілька місяців роботи, 7 липня, експерти заявили, що пам’ятник необов’язково демонтувати. А вже 10 липня у міськраді зазначили, що частину Монументу обгородять у зв’язку з аварійністю.

Паралельно, депутат ЛМР Тарас Чолій подав до суду на мера Львова Андрія Садового за невиконання Закону “Про декомунізацію”.

Ситуація з пам’ятником на Стрийській перебувала “у підвішеному стані” аж до лютого 2018 року. Узимку в міській раді Львова заявили про намір демонтувати стелу Монументу в зв’язку з аварійністю. І вже 23 лютого виконавчий комітет ЛМР погодив демонтаж 30-метрової стели.

Наприкінці квітня 2018 року аварійну частину Монументу Слави обгородили. І вже під кінець серпня цього року у Львові планують оголосити тендер на демонтаж стели. Наразі у міськраді чекають на висновки компанії, що працювала над цим питанням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Монумент_Слави #пам'ятник #ветерани #звернення #ЛМР #міськрада #Садовий
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,95
EUR
42,94
42,99
PLN
9,92
9,95
Оголошення
live comments feed...