• Головна
  • Львівяни тепер мають нагоду посмакувати довоєнними цукерками та лікерами
15:51, 7 листопада 2012 р.

Львівяни тепер мають нагоду посмакувати довоєнними цукерками та лікерами

Львів’яни починають відновлювати старі галицькі рецепти з виготовлення цукерок та лікерів. Зокрема, у Львові ресторан-кондитерська «Вероніка» презентувала шоколадні цукерки - «Чорнослив у шоколаді», «Мигдаль у шоколаді», «Ромові», та лікери - «Малиновий» та «Чорносмородиновий», виготовлені за довоєнними львівськими рецептами.
Як розповів під час прес-конференції співвласник «Вероніки» Андрій Іонов, для того, щоб відтворити смаки довоєнних (до 1939 року) цукерок та лікерів, їм довелось підняти чимало архівних рецептів. Старовинні рецепти вони шукали не лише на Галичині, але й у сусідній Польщі, бо там збереглось найбільше таких матеріалів. Щоправда, за словами А.Іонова, пошуки довоєнних рецептів виявились складними, бо багато рецептур було втрачено, або сфальсифіковано. «Багато рецептур навіть в архівах не було. Це пояснюється тим, що кожен господар тримав свою рецептуру для себе і нікому не давав. Коли його не ставало, рецептур – теж. Ми спробували наблизити смаки наших цукерок до тих, які були до 1939 року, бо ж які насправді були довоєнні цукерки ми не знаємо», - зазначив він.

Зі свого боку Леся Іонова, співвласниця «Вероніки», додала, що найбільше різних рецептів було втрачено за радянської влади. «Багато інгредієнтів замінялося. Масло заміняли маргарином і, відповідно, якість таких виробів була дуже низькою», – зазначила вона.

А найбільшою втратою Львова стали рецепти таких відомих цукерок як «Жарптиця», «Супутник», «Спартак», «Чорнослив в шоколаді», які виготовляла львівська фабрика «Світоч», розповідає Андрій Іонов. Разом з цими рецептами, за його словами, місто втратило й єдиний цех ручних цукерок. «Після того, як іноземці викупили львівську фабрику «Світоч» - ми все втратили. Ми втратили більшість рецептур з виготовлення таких цукерок, а також обладнання, де вони виготовлялись. Ми хотіли купити частину форм, або того обладнання для ручного збору цукерок, а виявляється іноземні власники просто повикидали їх, бо їм було це не цікаво», - повідомив А.Іонов.

Але на цьому родина Іонових зупинятися не збирається, а навпаки продовжуватиме пошуки архівних рецептів. «Ми продовжуємо шукати довоєнні рецепти цукерок і лікерів, які виготовлялись у Львові. А також закликаємо інших розпочати пошук старовинних рецептів, які використовувались на Галичині, і відтворювати їх», - додала Леся Іонова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...