• Головна
  • Вперше в історії України премію за ліки отримали одеські вчені та керівництво «Інтерхім»
Новини компаній
11:00, 18 липня 2018 р.

Вперше в історії України премію за ліки отримали одеські вчені та керівництво «Інтерхім»

Новини компаній

Першу в Україні державну наукову премію в галузі науки та техніки за розробку ліків отримали одесити – в чені з Ф і з и ко-хімічного інституту ім. О . В. Богатського і керівництво компанії "Інтерх і м".

http://interchem.com.ua/ua/news/prisujdena-gospremiya-2017-v-oblasti-nauki-i-tehniki

Президент Петро Порошенко нагородив вісьмох осіб за "створення і розробку вітчизняних лікарських препаратів нейротропно ї і імунотропно ї дії". Подібну винагороду українські в чені ще не отримували – ні за роки незалежності, ні за радянських часів.

Премію, зокрема, отримали доктор біологічних наук, завідувач відділом інституту Микола Головенко; доктор хімічних наук Віктор Павл о вський; доктор хімічних наук, провідний науковий співробітник інституту Алла Є горова; доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник інституту Тамара Карас ьо ва; генеральний директор компанії "Інтерх і м" Анатолій Редер; його заступник Дмитро Позігун; директор з виробництв а Ігор Стельмах; і доктор медичних наук, науковий консультант Євген Н і кітін.

Діючі р ечовини, які стали основами для лікарських препаратів, розробляли в одеському науковому центрі з 1980-х років. Так, за замовленням військових в чені інституту Богатського синтезували заспокійливий препарат "феназепам" – в Радянському союзі його використовували і як "ліки від страху", і для боротьби з і стресами, і для скорочення жертв посттравматичного синдрому. В ході подальших досліджень в інституті Богатського також синтезували "г і дазепам" – транквілізатор нового покоління , позбавлений побічних ефектів феназепама, і "циназепам" – на його основі компанія "Інтерхім" випустила унікальний снодійний препарат "Левана".

За словами одного з лауреатів премії Анатолія Редера, ці ліки на відміну від інших снодійних препаратів на ринку збільшують тривалість так званої парадоксальної фази сна та надають максимально наближений до природного сну ефект. Тобто замість різкого "провалення" в сон, як при використанні більшості снодійних препаратів, одеські ліки відновлюють природний, фізіологічний сон.

Ліки імунотропної дії, за розробку і випуск якого присудили державну премію, це "Аміксин" – пігулки з основною діючою речовиною "тілорон". Вона також була синтезована в інституті Богатського і вийшла на ринок завдяки технологіям виробництва, які розробили і упровадили фахівці компанії "Інтерхім". До цього тілорон, що ще не мав комерційної назви, також застосовувався в ході військових дій. В тяжких умовах, коли організм ослабляють інфекційні або бактеріологічні захворювання, тілорон допомагає людині виробляти захисний білок "інтерферон". Той у свою чергу підвищує шанси організму на опір вірусним захворюванням, зміцнює імунітет.

На заході тілорон планували застосовувати для лікування онкологічних захворювань, проте виявили ефективніші препарати. Сьогодні в США ведуться наукові дослідження щодо можлив о ст і лікування за допомогою тілорона таких серйозних вірусних захворювань як лихоманка Ебола.

Українські фахівці виявили, що тілорон може допомагати і при поширеніших хворобах – від Г РВІ до гепатитів. Попит на ліки, у тому числі з-за кордону, постійно зростав і на початку 2000-х "Інтерх і м" побудував новий фармацевтичний завод з унікальною науковою лабораторією. Оснащене за європейськи ми медични ми стандарта ми підприємство в 2009 році навіть відвідав засновник супрамолекулярной хімії і нобелівський лауреат Жан Марі Л е н.

Наступною спільною розробкою Ф і зико-хімічного інституту і Інтерх і ма повинен стати новий анальгетик від змішаного болю. Пошук таких знеболюючих засобів залишається актуальним завданням для фармакологів у всьому світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...