• Головна
  • Скарб нації або красива вивіска: чим стане Антикорупційний суд для України
головна тема тижня
15:20, 9 червня 2018 р.

Скарб нації або красива вивіска: чим стане Антикорупційний суд для України

головна тема тижня

На цьому тижні нарешті завершилася історична сага під назвою боротьба за створення Антикорупційного суду України.

У четвер, 7 червня, нардепи проголосували законопроект про його створення. Причому до дня голосування були сумніви чи вдасться зібрати 226 голосів для ухвалення закону. Гасу у вогонь дебатів перед вирішальним голосуванням підкинув прем'єр Володимир Гройсман, який заявив, що в разі провалу голосування піде у відставку. З огляду на напруженість відносин між президентом і прем'єром, у гаранта могла виникнути спокуса змусити Володимира Борисовича відповісти за слова, однак, в результаті, закон був прийнятий понадконстітуційною більшістю в 317 голосів. Занадто багато стояло на кону в цьому голосуванні.

Що отримає Україна

Отже, країна не впаде в пекло дострокових парламентських виборів, як, ймовірно, сталося б у разі провалу голосування.

У України зросли шанси на продовження програми з МВФ - вже в червні Київ може отримати черговий транш в 1,6 мільярда доларів і прив'язані до нього мільярд євро допомоги від Євросоюзу. Правда, залишається неврегульованим питання підвищення ціни на газ, але, можливо, Кабміну вдасться домовитися перенести це болюче для рейтингу влади питання на післявиборчий період. А отже не доведеться різати по живому бюджет в передвиборчий рік через явну невідповідність статей доходів і витрат - в першому кварталі, незважаючи на зростання ВВП, дефіцит бюджету склав понад 20 мільярдів гривень.

Ну і найголовніше - Україна нарешті може отримати в особі Антикорупційного суду караючий меч правосуддя, який зможе забезпечити реальні посадки корупціонерів всіх мастей, не дивлячись на звання та особи.


Навіщо Україні ще один суд

Вищий антикорупційний суд знадобився, щоб забезпечити реальне покарання високопоставлених корупціонерів. Адже те, як міністрів виводять у наручниках із засідання Кабміну, ми вже неодноразово бачили. Бачили потім, як чиновники звинувачені в численних актах корупції, з шкодою для держави в сотні мільйонів, звільняються під застави в десятки разів менші, ніж інкриміноване їм злодійство. А вже до винесення реальних термінів хабарникам з високих органів влади справа практично ніколи не доходила. У підсумку, замість позитивного ефекту від роботи двох новостворених караючих мечів правосуддя - НАБУ і САП, на виході отримували гучний провал через явну імпотенцію української судової системи.

По суті, створення Антикорупційного суду демонструє явний провал Судової реформи. Втім, не поспішайте кидати каміння у город влади, адже проект тотальної зачистки сьогоднішнього наскрізь корумпованого суддівського корпусу свого часу зарубала та ж Венеціанська комісія, яка зараз настільки гаряче відстоювала ідею Антикорупційного суду.

Отже, що ми маємо за результатами голосування

Вищий антикорупційний суд буде діяти як суд першої інстанції. Тобто районні суди тепер не будуть розглядати справи про корупцію. Правда, корупція обов'язково повинна бути високого польоту - суд розглядатиме справи, в яких збиток або предмет злочину становить не менше 500 прожиткових мінімумів (зараз - 881 000 гривен).

Оскаржити вердикт Вищого антикорупційного суду можна буде тільки у Верховному суді - так що звинувачення в тому, що дамоклів меч правосуддя буде підвішений над Україною таким собі «світовим урядом» поки що сильно перебільшені.

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо привітав ухвалення закону про Антикорупційний суд.

«Це важливий крок вперед для України і для Європи, перш за все для громадян України, які занадто довго страждали від зла корупції. Сьогоднішнє голосування показує, що Україна налаштована продовжувати шлях реформ і європейської інтеграції ", - зазначив Букіккіо.

А судді хто?

Вищий антикорупційний суд буде налічувати 35 суддів. Для кандидатів встановлені жорсткі обмеження і критерії. Не можуть претендувати на посади особи, які протягом десяти останніх років займали політичні посади, мали представницький мандат, працювали в органах прокуратури, МВС, Національної поліції, СБУ, НАБУ, і багатьох інших.

Претенденти повинні бути старше 35 років і відповідати одній з вимог: не менше 5 років стажу на посаді судді; не менше 7 років стажу наукової роботи в сфері права і відповідний науковий ступінь; не менше 7 років роботи адвокатом. Або мати сукупний стаж на вищезазначених посадах не менше семи років. Вибирають суддів довічно.

Судді Антикорупційного суду будуть отримувати величезну за українськими мірками зарплату - від 6 до 12 тисяч доларів.

За тим, щоб у Вищий антикорупційний суд не пролізли люди з поганою репутацією буде стежити Громадська рада з 6 міжнародних експертів. Експерти будуть отримувати зарплату в сім тисяч доларів. Рада експертів мінімум трьома голосами може ветувати кандидатуру судді в Антикорупційний суд.

Це вето може бути подолано більшістю голосів (мінімум 12) спільної комісії з 22 осіб, куди увійдуть члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів (16 осіб) та Ради міжнародних експертів (шість осіб). Однак за подолання вето обов'язково повинні проголосувати мінімум половина членів Ради міжнародних експертів (тобто як мінімум три людини).

Члени ради призначатимуться на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

А для того, щоб дотриматись норм Конституції президент повинен представити, а Верховна Рада прийняти ще один законопроект, де буде зафіксована тільки одна норма - передбачити створення Вищого антикорупційного суду з місцезнаходженням у Києві.

На думку експертів, якщо все буде йти за планом, Вищий антикорупційний суд може почати роботу з 1 січня 2019 року.

І тепер ми переможемо корупцію?

При всій доленосності нового суду для майбутньої історії України, потрібно застерегти співгромадян - на боротьбу з корупцією підуть багато років. В принципі, існують кілька щасливих країн, де можна впевнено сказати, що корупція подолана - до них прийнято відносити скандинавські країни і Сінгапур, проте, в цілому, проблема існує в усьому світі. Гучні корупційні скандали час від часу стрясають такі країни як США, Німеччина, Франція, Великобританія. А Італія, яка почала дійсно рішучу боротьбу зі своїм мафіозним спрутом ще в 80-і роки минулого століття, незважаючи на великі успіхи, ще далека від повної перемоги.

Потрібно відзначити що суворість покарання ще не означає невідворотність викорінення корупції. В Україні люблять наводити як приклад Китай, де корупціонерів розстрілюють в промислових масштабах. Так в 2015 році в Піднебесній було розстріляно 2000 корупціонерів. Браво, корупція переможена?



А ось і ні. Через рік було страчено ще більше - 2800 осіб. Важливим фактором зниження рівня корупції є максимальне зниження впливу чиновників на регуляцію бізнесу, а також незалежні ЗМІ, які можуть вивести на світ Божий будь-якого хабарника.

Але це зовсім не означає, що не варто починати. І створення Вищого антикорупційного суду може стати видатним наріжним каменем у фундаменті нової України. В якій, якщо пощастить, нашим онукам вже доведеться пояснювати, що насправді означає старе прислів'я «непідмазане колесо скрипить».

Роман Лазоренко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #Антикорупційнийсуд
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,34
39,38
EUR
42,75
42,90
PLN
9,89
9,91
Оголошення
live comments feed...