• Головна
  • Верховна Рада запам'яталась мордобоєм, «тушками» і нічними голосуваннями
09:28, 18 жовтня 2012 р.

Верховна Рада запам'яталась мордобоєм, «тушками» і нічними голосуваннями

Для більшості експертів і політиків робота парламенту 6 скликання запам'яталася численними бійками і протистояннями, блокуваннями трибун і скандальними законопроектами.

Так, за словами політолога Володимира Фесенка, спочатку Рада сприймалася як "живий труп": "Усі чекали її розпуску, і вона кілька разів була на межі, але в підсумку пропрацювала всі 5 років". Запам'яталася ця каденція і найдовшим блокуванням трибуни у 2008 році через "лист трьох", коли Ющенко, Тимошенко і Яценюк підписали лист про прагнення приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО, а ПР і КПУ заблокували парламент на два місяці, пише "Сегодня".

У свою чергу, політолог Кость Бондаренко вважає, що друга половина роботи Ради цього скликання була найбільш результативна. При цьому, нинішній парламент запам'ятається не тільки бійками, але і прийняттям резонансних законопроектів, зокрема, Харківських угод, закону про мовну політику і Податкового кодексу. А одними з найважливіших - судова реформа, новий Кримінально-процесуальний кодекс, новий Митний кодекс і законопроекти в рамках євроінтеграції.

Самі депутати згадують про прогули і "тушки".

"У цій Раді найбільша кількість депутатів змінили свої позиції на прямо протилежні. Це парламент найбільш слухняний: раніше закони проходили або не проходили, а тут все вирішує не регламент, не Конституція, а рух руки, - заявляє нунсівець Юрій Гримчак. - Саме це скликання запровадило практику голосування за закон о 2 годині ночі 40 депутатами, коли на табло висвічується 260 голосів".

Позафракційному депутатові Тарасу Чорноволу ця Рада теж запам'яталася негативними моментами: "Це скликання показало, що Рада повністю пішла в комерцію. Депутати перестали думати, брали все за вказівкою згори. Пропорційна система показала свою неспроможність".

На думку ж регіоналів, Рада запам'ятається як раз завдяки злагодженій роботі уряду і депутатів.

Як прогнозують експерти, робота парламенту наступного скликання не обійдеться без нових протистоянь. "Через мажоритарників союзи в новій Раді будуть більш "плинними": вони завжди більш самостійні незалежно від того, до якої партії належить. Більшість, поза всяким сумнівом, сформує Партія Регіонів. Вона укладе союз з тими депутатами, які пройшли за мажоритаркою і, можливо, КПУ, - говорить політолог Володимир Фесенко. - А основне протистояння ми побачимо у зв'язку із змінами до Конституції, які готує Конституційна асамблея: це питання завжди викликає конфлікти. Пізніше посилиться протистояння між політичними силами у зв'язку з наближенням президентських виборів". Нагадаємо, вибори у Верховну Раду України відбудуться 28 жовтня. При цьому, 225 народних депутатів будуть обрані за мажоритарними округами і ще 225 - за партійними списками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...