• Головна
  • Нобелівську премію миру 2012 замість Тимошенко віддали Євросоюзу
15:31, 12 жовтня 2012 р.

Нобелівську премію миру 2012 замість Тимошенко віддали Євросоюзу

Правозахисники, які претендували на неї, залишилися без нагороди 

Нобелівська премія миру за 2012 присуджена Європейському союзу. Лауреата оголосив в Осло Норвезький нобелівський комітет. Премія присуджена за «історичну роль в об'єднанні Європи». 

«ЄС впродовж 60 років здійснював внесок у просування миру і примирення, демократію і захист прав людини в Європі», — повідомив глава колегії, визначальною лауреата, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд. 

ЄС, за його словами, «допоміг перетворити Європу з континенту війни на континент миру». «ЄС відновив Європу після Другої світової війни і привніс стабільність у колишні комуністичні країни після падіння Берлінської стіни у 1989 році», — зазначив він. 

У списку був 231 кандидат, у тому числі 43 громадських та міжнародних організації, повідомляє ZN.ua. 

Серед реальних кандидатів на премію миру була лідер української опозиції Юлія Тимошенко, яка зараз перебуває у в'язниці. 

На неї також претендували афганський борець за права людини і права жінок Сіма Самар, єгиптянка Меггі Гобран, яку називають Матір'ю Терезою з Каїра, а також кубинський лікар Оскар Еляс Біскет Гонзалес, борець за права людини, який відсидів у в'язницях 9 років. 

Сума нагороди в цьому році становить 8 мільйонів шведських крон (1,2 мільйона доларів США). Церемонія вручення нагороди пройде в Осло 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля — засновника п'яти Нобелівських премій, чотири з яких вручаються у Стокгольмі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...