• Головна
  • Чому Львів ще не скоро відмовиться від маршруток на користь великогабаритних автобусів
18:24, 21 березня 2018 р.

Чому Львів ще не скоро відмовиться від маршруток на користь великогабаритних автобусів

21-го січня на сайті Єдиної системи місцевих петицій львів’янка Анна Меленчук розмістила петицію із вимогою повністю відмовитись від маршруток у Львові та перейти на електротранспорт і більш зручні великі автобуси. 

Зокрема, у своїй петиції авторка запропонувала розробити дворічний план повної відмови міста від маршруток з подальшим переходом на тролейбуси, електроавтобуси та автобуси з більшою пасажиромісткістю, які курсуватимуть за чітко визначеним графіком. 

А також встановити  електронне табло з часом прибуття транспорту на зупинках і забезпечити увесь громадський транспорт пандусами та спеціально обладнаними місцями для людей з інвалідністю. 

За яких умов Львів зможе повністю відмовитись від маршруток ?

Петиція львів'янки стрімко набрала популярності і за 9 днів отримала понад 600 голосів із 500 необхідних, відтак не змогла залишитись без розгляду у міськраді. 

На запитання, чи є реальна можливість, що Львів повністю відмовиться від маршрутних таксі,  заступник мера Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак у коментарі 032 відповів, що так, втім, зазначив, що лише за необхідного фінансування.

“При відповідному фінансуванні - це абсолютно реально. Питання тільки чи буде таке фінансування”, - каже Сергій Бабак. 

За його словами, без грошей про цей проект говорити не можна, а для його реалізації знадобляться також інвестиційні та кредитні кошти.  

"У місті є потреба зробити сучасний транспорт, який буде ходити чітко по графіку і щоб там не було тісняви у годину пік. Зараз у Львові, якщо брати комунальний і приватний транспорт, є приблизно 620 одиниць. За моїми розрахунками треба 800-850 одиниць сучасної техніки, тому тут ще працювати і працювати.  Якщо б і місто, і приватні перевізники нарощували свій парк, то це було б швидше, бо місто однозначно буде нарощувати свій парк, але я не бачу такого бажання у перевізників (приватних, - авт). ”, - каже Сергій Бабак.

Чому Львів ще не скоро відмовиться від маршруток на користь великогабаритних автобусів, фото-1

На фото: автобус "Електрон". Джерело фото: https://dyvys.info

Скільки грошей треба на цей проект?

Як розповів у коментарі 032.ua голова громадської ради при управлінні транспорту ЛМР Святослав Товстига "маршруток" як таких у Львові взагалі немає, бо це лише калька від "маршрутного таксі".

"Сьогодні у Львові є автобуси малої, середньої, великої та дуже великої місткості. І те, що у Львові називають “маршрутками” по факту є автобусами малої або середньої місткості. Згідно з паспортів нині у Львові має курсувати 640 автобусів, ще 64 мають бути резервними. Якщо говорити сумарно, то у Львові є на балансі всіх перевізників є 170 автобусів великої вмістимості. Отже, потрібно замінити приблизно 500 автобусів, включно з резервом. Вартість одного нового автобуса в середньому становить 5 млн гривень. Якщо підрахувати, то на оновлення тільки автобусного парку нам потрібно 2,5 млдр гривень.  

Стосовно тролейбусів, то їх є 55 одиниць, а, за моїми розрахунками Львову потрібно, включно з резервом - 155 на діючу тролейбусну мережу. Відтак, необхідно докупити ще 100. Вартість тролейбуса виробництва “Електрон” коштує 6 млн гривень, тобто на оновлення тільки тролейбусного парку нам потрібно 600 млн грн. Як бачимо, сума є надто великою", - зазначає  Святослав Товстига.

Скільки часу потрібно на реалізацію основної вимоги петиції

Наразі петицію львів'янки уже підтримала комісія інженерного господарства, транспорту, зв'язку та житлової політики, щоправда запропонувала до неї зміни – зокрема, збільшити термін виконання петиції на більш реалістичний. 

Як розповів у коментарі 032.ua представник заступника голови комісії Віталій Свінціцький, вони запропонували збільшити термін виконання вимог петиції з двох років до п’яти.

“Для зручності мешканців зараз треба закупити ще 200 автобусів таких, як наприклад “Електрон”. А для цього треба більше часу ніж 2 роки,  тому комісія прийняла рішення, щоб  термін виконання вимог складав хоча б 5 років, бо сьогодні ми не можемо скерувати увесь бюджет міста на закупівлю нових зручних автобусів”, - каже Віталій Свінціцький. 

Остаточне рішення про відмову від маршрутних таксі на користь електротранспорту і більш комфортних автобусів повинна прийняти міськрада. 

Управління “Секретаріат ради” уже розробило проект ухвали на підтримку петиції львів'янки. Згідно з документом, виконавчий орган міської ради, який визначить міський голова Львова, має підготувати дорожню карту щодо вирішення питань, порушених в електронній петиції. Розглянуть проект ухвали, а також вирішать підтримувати його чи ні, депутати міськради уже у четвер, 22 березня, під час пленарного засідання.  Але навіть, якщо вони проголосують позитивно, розраховувати на те, що так звані жовті "Богдани” зникнуть із вулиць Львова за кілька років не варто. Місто ще не скоро позбудеться маршруток через відсутність необхідного фінансування.  

Автор: Ірина ТРУШ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новиниЛьвова #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...