• Головна
  • Керівник Сихівського району про скандал навколо церкви, будівництво хмарочосів та проблеми Сихова
21:03, 1 березня 2018 р.

Керівник Сихівського району про скандал навколо церкви, будівництво хмарочосів та проблеми Сихова

Сайт 032.ua продовжує серію інтерв’ю із керівниками районів нашого міста. Цього разу ми поспілкувалися з очільником Сихівського району пані Галиною Гладяк.

Досьє:

Галині Гладяк 43 роки. З 2008 року очолювала відділ житлового господарства Личаківської районної адміністрації ЛМР. З 2014 по 2017 рік була заступником голови Личаківської РА з питань ЖКГ. В червні 2016 року стала керівником Залізничної РА, а в кінці 2017 року очолила Сихівський район.

Пані Галино, у 2008 році Ви очолили відділ житлового господарства Личаківської районної адміністрації, хоча до цього працювали на управлінських посадах в комунальних підприємствах. Хто Вас лобіював на посаду в Личаківській РА?

У 2008 році я працювала керівником ЛКП “№500” в цьому районі. Був оголошений конкурс на вільну посаду керівника відділу житлового господарства, я пройшла відбір і очолила цей відділ ЖКГ в Личаківській РА.

До кінця 2017 року ви очолювали Залізничну РА. Я зустрічав в інтернеті досить непогані відгуки мешканців району про Вашу роботу. Але в грудні Вас перевели на аналогічну посаду в Сихівський район. З Вами обговорювали питання про зміну місця роботи чи Ви просто підкорилися наказу керівництва?

Звичайно, такі питання обговорюються. В Залізничному районі я пропрацювала недовго. Я свідома того, що Сихів – найбільший район міста. Дякую керівництву Львова за таку довіру, буду намагатися її виправдати. Моя основна мета – створити комфортні умови проживання для мешканців Сихова, допомагати вирішувати проблемні питання, а також координувати роботу всіх служб нашого району.

Що Вас здивувало після того, як Ви очолили найбільший район Львова?

Насправді, нічого нового для себе я не відкрила. Звісно, Сихів - великий, молодий район. Тут проживає багато молодого населення. Але чогось такого надзвичайного не має.

Як часто Ви зустрічаєтесь із сихівчанами?

Прийоми відбуваються в другу та четверту середу кожного місяця. Поза традиційним прийомом громадян я організовую зустрічі з мешканцями. Крім того, кожного місяця відбуваються збори з головами ОСББ, які є на території району. Звичайно, якщо мешканці приходять до нас, то ми намагаємося вирішувати питання на місці, якщо це можливо. Якщо ж ні – організовуємо виїзд за адресою та розбираємося з питанням вже безпосередньо там.

Які питання найбільше турбують сихівчан?

Житлово-комунальна сфера: ремонт будинку, прибудинкової території, хідників. Ці питання завжди на повістці дня.

В інтернет-мережі львів’яни часто пишуть, що міська влада звертає більшу увагу саме на Сихів, забуваючи про проблеми інших районів. Як думаєте,це справедливі зауваження?

Я не можу так однозначно стверджувати. З досвіду можу сказати, що на території Сихівського району впродовж останніх років втілювалися два великі проекти: будівництво “Арени Львів” разом з усіма комунікаціями та будівництво нової трамвайної лінії. Можливо через те, що реалізація цих двох проектів відбувалася впродовж тривалого часу, а будівництво постійно перебувало на слуху, в мешканців Львова склалося враження, що для Сихова влада звертає більшу увагу. Але насправді, кожен район отримує рівну кількість грошей з міського бюджету.

Скільки коштів цього року передбачено на розвиток району та як вони будуть використовуватися?

Окремої стрічки в міському бюджеті на розвиток Сихова немає, є кошти бюджету розвитку. Станом на 2018 рік ми маємо 9 мільйонів 834 тисячі грн на будівництво громадських просторів. Ми плануємо розпочати капітальний ремонт території на вул.Зубрівська-Довженка, але ці роботи відбуватимуться поетапно. Також в планах на цей рік – реконструкція бульвару на вулиці Гашека, де також будемо облаштовувати громадський простір.

Ну і ще 19 мільйонів грн ми маємо на ремонт хідників поблизу будинків.

Які дороги ремонтуватимуть у 2018 році?

Станом на зараз нам потрібно виконати ямковий ремонт, адже зима була дуже нестійка, через постійні перепади температури повітря на багатьох дорогах утворилися вибоїни, які потрібно ліквідувати. Ми намагаємося відфрезированим асфальтобетоном засипати глибокі ями, а якщо дозволяють погодні умови – забиваємо холодним асфальтом. Якщо говорити про плани, то цього року “Львівавтодор” замовив проектну документацію на капітальний ремонт дорожнього покриття на вулиці Хуторівка. Станом на зараз, кошти на ремонт ще не виділяли. Коли отримаємо документацію, можливо переглянуть бюджет, або будуть додаткові кошти, які ми спрямуємо на ремонт цієї вулиці. Також хочеться відремонтувати вулицю Луганську, Зелену (на ділянці від Дж.Вашингтона до ДБК), Пасічну. Необхідно добудувати вулицю Вернадського, особливо в районі автовокзалу. Планів є дуже багато, лише б на це все вистачило коштів..

Скільки було витрачено грошей на ремонт доріг у 2017 році?

На капітальний ремонт ми витратили 27 мільйонів гривень, і ще 13,5 мільйонів грн були витрачені на проведення поточних ремонтів. Всі кошти були освоєні, а ті роботи, які були заплановані - повністю завершені.

Які питання в Сихівському районі потребують нагального вирішення?

Проблеми виникають практично щодня, але на щастя, таких дуже-дуже нагальних ще не виникало. Ми намагаємося якомога швидше реагувати на проблеми, які є та вирішувати їх.

Які проекти будуть реалізовувати цього року в Сихівському районі в рамках Громадського бюджету?

На території Сихова п’ять проектів виграли фінансування за кошти Громадського бюджету. Всі вони пов’язані з навчальними закладами і цього року проекти планують реалізовувати. Там заплановані різноманітні роботи: заміна вікон, встановлення огорожі, закупівля техніки для інтернет-класів, тощо.

А чи є в планах РА ремонтні роботи по вул. Тернопільській?

Ми просимо забудовника, який будує там будинки про те, щоби вони залучали техніку та ремонтували дорожнє покриття. Станом на сьогоднішній день забудовники вже проклали бруківку на майже 400 тисяч гривень. Як тільки відступлять морози, ми будемо завершувати ремонт на вул.Тернопільській.

Пані Галино, хочу дізнатися Ваше ставлення до подій навколо церкви УПЦ Московського патріархату, яка розташована на просп.Червоної Калини, 89. Частина мешканців та депутат Андрій Карбовник заявляють, що храм збудований незаконно, а нещодавно там спалахнула пожежа, яка сильно пошкодила церкву. Яка Ваша думка щодо цієї ситуації?

Ситуація навколо церкви мені достеменно невідома. Мені вдалося з’ясувати те, що у 2008 році оренду земельної ділянки було надано православній церкві Київського патріархату. Правдами чи неправдами, рішеннями судів цією земельною ділянкою заволоділи представники Московського патріархату. Я – християнка. Звичайно, кожна громада має право на життя, але все має бути в рамках чинного законодавства. Погоджуся лише з тим, що нищити майно храму – є неправильно.

Наприкінці минулого року виконком ЛМР дозволив збудувати на Сихові комплекс багатоповерхівок, найвища з яких сягатиме 90 метрів. Проти цього будівництва виступили громадські активісти. На Вашу думку, чи потрібні мешканцям Сихова такі хмарочоси?

Львів і Сихів – розвиваються, ми прагнемо чогось кращого, дивимося в бік Європи. Якщо багатоповерхівки будуть збудовані відповідно до чинного законодавства України, якщо будуть дотримані всі державні будівельні норми – я не бачу перепон для такого будівництва. Врахуймо й те, що це - додаткові житлові метри для мешканців нашого міста. Ми будемо однозначно слідкувати за будівництвом, будемо проводити громадські обговорення. Зараз Департамент містобудування лише готує проект, ми ще не маємо всіх документів, аби розповісти людям, яке саме будівництво планується. Як тільки вся документація буде готова, ми зустрінемося з громадськістю та будемо обговорювати.

Крім будівництва хмарочосів, на Сихові хочуть збудувати найбільший в Україні спортивний комплекс. Це добра ідея?

Цю ідею схвалюють багато мешканців нашого району. Це буде спонукати людей вести здоровий спосіб життя, займатися спортом. Тут планують збудувати велику відпочинкову базу. Тому ми тільки “за”, аби на Сихові з’явився такий спортивний комплекс.

Яким буде Сихів за п’ять років?

Привабливий для життя, відпочинку та роботи, однаково доступний для всіх мешканців нашого міста. Ми хочемо, аби Сихів теж був привабливим для туризму, на рівні Високого Замку, центральної частини міста. Ми до цього прагнемо, тож будемо робити все, аби наш район став привабливішим для людей.

Розмовляв: Андрій Галицький.

Фото: Є.П.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...