• Головна
  • Заробіток по-львівськи: заньківчани роблять конференцію, щоб знайти кошти на ремонт театру
15:25, 23 вересня 2012 р.

Заробіток по-львівськи: заньківчани роблять конференцію, щоб знайти кошти на ремонт театру

1 жовтня у приміщенні Національного драматичного театру ім. М.Заньковецької у Львові відбудеться науково-практична міжнародна конференція, присвячена 170-ти річчю будівлі театру. Окрім освітньої, є ще й інша мета.

Про це повідомила кореспондентка IA ZIK.

З державного, міського чи обласного бюджетів якщо виділяються кошти, то зазвичай на зарплатню акторам та частково – на оплату комунальних послуг. У той самий час, львівські театри знаходяться у будівлях, що становлять культурну і мистецьку цінність. Будівлі руйнуються і на пошук кошту для реставрації потрібно витрачати неабиякі зусилля. Про це можна було зробити висновок, поспілкувавшись із директорами кількох театрів.

У театрі Заньковецької – ситуація особливо напружена. Будівля велика, окрім самих проблем з руйнуванням, тут також до тепер не відселено мешканців, які живуть фактчино в приміщенні театральної установи на верхніх поверхах. Закордонні фонди перед тим, як пропонувати допомогу, вимагають, аби держава Україна продемонструвала, що їй це потрібно. І хоча б надала квартири людям замість тих, які є в театрі, каже директор цього закладу Андрій Мацяк. Потрібно відселити 46 помешкань і надати 59. І на саму реставрацію потрібно орієнтовано 700 млн грн.

«Що можна ремонтувати, коли таке фінансування? От ми зараз зробимо кавальчик фасаду – нам виділили 1,5 млн грн. Хоча всі фасади щоб зробити, треба 21 млн. Якщо нам далі будуть продовжувати фінансування, так як обіцяє міністр, то далі будемо рухатися. Не дадуть – то що робити?».

А установа справді дуже цікава. «Театр відзначає 170-ти річчя з дня відкриття будівлі, яке відбулося 1842 р. Театр було збудовано з ініціативиграфа Станіслава Скарбка (Скарбека), який виступив основним меценатом потужного проекту. Архітекторами затвердили Людвіга Піхля та Йогана Зальцмана. Будівля мала високе значення для культурного та соціального життя Львова ХІХ ст.», – пишуть про значущість предмету конференції її організатори.

Мацяк каже: «Ця конференція для того, щоб максимально звернути увагу громадськості і нашої влади на театр. Виступатимуть українці, поляки і німці. Будуть говорити про постать Скарбека, про історичні моменти, обговорюватимуть більш вузькі технічні моменти, такі як акустика і багато іншого».

Модеруватиме конференцією кандидат історичних наук доцент Ігор Лильо.

Директор театру підсумовує: «Водночас є ще й інший момент, який би я спробував зробити. Я хочу запросити наших польських і австрійських друзів, колег для того, щоби спробувати залучити додаткові кошти».

Тож будемо сподіватися, що фінансування таки буде, адже збереження цієї будівлі – це не тільки інтерес заньківчан, але й принципова справа для Львова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,76
EUR
42,70
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...