• Головна
  • До Львова привезли одну з найстаріших ікон України - «Богородиця-Одигітрія» (Фото)
16:02, 21 вересня 2012 р.

До Львова привезли одну з найстаріших ікон України - «Богородиця-Одигітрія» (Фото)

У Львівському палаці мистецтв відкрили експозицію однієї з найстаріших пам’яток іконопису давньої України – ікони «Богородиця-Одигітрія» з села Дорогобуж.

Ікона з Дорогобужа пройшла довгий шлях – з часу свого створення невідомим художником, її неодноразово перемальовували, перевозили і, врешті, мало не знищили. Розпізнали цей шедевр лише в другій половині ХХ століття і відтоді почалася кропітка робота над її реставрацією.

До Львова привезли одну з найстаріших ікон України - «Богородиця-Одигітрія» (Фото), фото-1

 «Сьогодні ми є свідками унікальної, знакової події в духовному, культурному, мистецькому житті Львова, а оскільки гості до нас приїхали зі всієї України – то всієї нації. Наприкінці 1990 р. Львів був подивований з’явою Дорогобузької Богоматері. Саме в той час ми чекали на незалежність і напевно Богоматір-Дороговказниця була просвітницею цієї незалежності, надала нам ще більше сили, відваги, міці на тому останньому етапі боротьби за нашу соборну Україну», - сказав мистецтвознавець Василь Откович.

До Львова привезли одну з найстаріших ікон України - «Богородиця-Одигітрія» (Фото), фото-2

 


Подивитися на цю чудотворну ікону зібралося багато охочих. Як розповів керівник Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України Мирослав Откович, виставка цієї ікони була запланована ще минулого року, але тоді організаторам забракло коштів на її реалізацію.

«Цей проект був задуманий ще минулого року, але для нас він був занадто дороговартісним. Цього року у реалізації цього задуму нам допоміг наш львівський підприємець, наш меценат Ігор Васюник, який ще минулого року, не до кінця знаючи масштаби проекту, погодився допомогти в його реалізації» - розповів Мирослав Откович.

«Я щасливий, що сьогодні ми маємо можливість підійти, побачити, прихилитися до образу Богоматері і дитяти-Христа. Коли подивитись на цей образ, таке враження, що через ці великі очі, крізь декілька століть Божа Матір нас запитує: чи зможете ви відстояти свою землю, відстояти свою країну, відстояти свою мову і віру, захистити своїх дітей. Хочу побажати, щоб Божа Матір захистила кожного з Вас, надала сили, енергії, щоб вона вказала дорогу, якою повинен йти кожен з нас по житті», - побажав меценат проекту Ігор Васюник.

Побачити ікону «Богородиця-Дороговказиця» у Львівському палаці мистецтв усі охочі зможуть до 23 вересня.

Довідка: ікона «Богородиця-Одигітрія» датована XIII століттям. Її створив невідомий геній в часи і ця ікона є найвищим досягненням малярства, адже зберігає строгий лад візантійських ікон, вражаючу правильність рисунку, абсолютно досконалу технологію виконання, що ставить її в ряд найбільших мистецьких досягнень усіх часів. Ікону виявив в 60-их роках минулого століття український мистецтвознавець Павло Жолтовський у напівзруйнованій церкві Успіння Пресвятої Богородиці в селі Дорогобуж на Рівненщині. Ікону забрали до музею. Наприкінці 80-их років «Богородицю-Дороговказницю» перевезли до Львова, де за її порятунок взялися фахівці Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України. На сьогодні пам’ятка увійшла в науковий обіг під назвою «Богородиця-Дороговказниця з церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Дорогобужі». Ікону експонували на багатьох виставках. Ікона «Богородиця-Одигітрія» постійно знаходиться в експозиції Рівненського обласного музею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...