• Головна
  • Як львів’яни відстоювали віллу Ярославенка. Фото, відео
23:37, 28 листопада 2017 р.

Як львів’яни відстоювали віллу Ярославенка. Фото, відео

28 листопада перед будівлею Львівського апеляційного адміністративного суду відбувся пікет проти забудови на місці історичної вілли по вул. Ярославенка, 30 у Львові.

Місцеві мешканці зібралися з плакатами, аби показати, що хочуть, аби будинок Ярославенка було відбудовано, - інформує кореспондент сайту 032.ua.

Як львів’яни відстоювали віллу Ярославенка. Фото, відео, фото-1

Сьогодні суд розглядав апеляційну заяву забудовника Ростислава Мельника щодо скасування ухвали Галицького районного суду м. Львова від 26 жовтня 2017 року, якою було вжито заходи забезпечення (фактично - заборону будівництва на місці вілли Ярославенка, поки триває розгляд справи).

Натомість, рішення Галицького райсуду підтримують пікетувальники, які за заборону вчинення будь-який дій на вул. Ярославенка, 30 до остаточного вирішення ситуації.

Як львів’яни відстоювали віллу Ярославенка. Фото, відео, фото-2

«Мої батьки зналися з Ярославенком, бабуся теж. Вони в той час жили в тому місці, тому для мене це питання честі й моралі: відстояти цей будинок. Крім того, мої етичні позиції архітектора й мешканця цього міста заставляють відстояти свої позиції з громадянської й патріотичної сторони», - зазначив один з учасників пікету, львів’янин Юрій Рочняк.

Підтримати мешканців прийшла також голова ГО «Народна дія» Анна Біликівська, яка наголосила, що наруги над пам’яткою не можна допускати в місті.

Як львів’яни відстоювали віллу Ярославенка. Фото, відео, фото-3

«Те, що Ростислав Мельник це зруйнував, - скажімо, він цього не знав. Але ж перший дозвіл йому дала мерія наша! Навіть суд прийняв рішення, що треба відбудувати [віллу — авт.], а тут наша мерія йде на злочинну змову з тим руйнівником і каже: «Будуй собі, що хотів, але назвеш школу імені Ярославенка. Це такий цинізм, що не вміщується в голові», - обурилася Анна Біликівська.

Небайдужі львів’яни додали, що по вул. Ярославенка, 30 хочуть бачити музей, на кшталт музею Грушевського чи Франка у Львові.

«Це є один загальний культурно-історичний ареал частини міста, район Софіївка. Тут має пахнути нашою культурою, походженням. Там неподалік ще є школа сліпих дітей, де працював Ярославенко. Це все — взаємопов’язані речі, які мусять бути відновлені. Туди мали би їздити туристичні екскурсії, гості Львова мають бачити будинок-музей Грушевського, Ярославенка і Франка», - наголосив Юрій Рочняк.

Як львів’яни відстоювали віллу Ярославенка. Фото, відео, фото-4

Нагадаємо, що історія з віллою Ярославенка у Львові триває ще з 2008 року: тоді будинок, який належав родині композитора і ще двом сім’ям, викупив Ростислав Мельник, який спершу зняв зі споруди пам’ятну таблицю, а потім зруйнував будинок. У лютому 2014 року Сихівський районний суд виніс рішення про зобов’язання забудовника відновити будинок на вул. Ярославенка, 30, відповідно до поданого проекту.

А вже 27 березня 2017 року на виконкомі Львівської міськради вирішили на місці вілли збудувати чотириповерховий будинок із підземним паркінгом. Згідно з планом, на першому поверсі цього будинку буде музична дитяча студія ім. Я. Ярославенка, творчі майстерні та дахова котельня.

Результати судового засідання 28 листопада можна дізнатися ТУТ.

Читайте також:

У Львові виділять 26 млн грн на реалізацію проектів Громадського бюджету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #суд #забудова #вілла_Ярославенка #фото #пікет #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,55
39,75
EUR
42,53
42,73
PLN
9,77
9,86
Оголошення
live comments feed...