• Головна
  • Свято Покрови: звичаї, традиції, заборони
16:48, 14 жовтня 2017 р.

Свято Покрови: звичаї, традиції, заборони

14 жовтня для українців є особливим днем, адже на нього припадає аж чотири свята: День заснування УПА, День українського козацтва, День захисника України та День Покрови Пресвятої Богородиці.

Про це повідомляє кореспондент сайту 032.ua.

Звісно ж, основою святкувань є саме Покрова — важливий день для християн, які вірять, що саме у цей день у Константинополі з’явилася Пресвята Богородиця та захистила містян від нападників, вкривши їх покровом свого одягу.

Відтак, українці вірять, що помолившись у цей день до Матері Божої, вони отримають захист своєї домівки, родини та рідної землі. Отже, цілком логічним є те, що згодом до релігійного свята доєднали ще й державні, поєднані із захистом України у різні часи.

Як водиться в українців, кожне важливе свято, пов’язане з рядом традицій та звичаїв: слід обов’язково до цього дня завершити всю роботу, сходити до церкви та помолитися.

У давнину, господиня дому чіпляла над вхідними дверима в оселю рушника, який обрамляв образ Пресвятої Діви, чим просила здоров’я для усіх членів родини.

Оскільки Пресвята Богородиця є покровителькою й захисницею домівки та родини, 14 жовтня вважається ідеальним днем для укладання шлюбів. Від Покрови починається пора весільних гулянок, яка триває аж до Пилипівки (Різдвяного посту, що починається 28 листопада).

Задоволеними у цей день залишались і тварини, для яких влаштовували окреме дійство: домашній скот годували спеціальним вівсяним снопом з пожинків і вірили, що таким чином тварини не відчуватимуть голоду взимку.

Давні українці також вірили, що погодні умови на Покрову можуть спрогнозувати, якою буде зима у цей рік. Наприклад, якщо 14 жовтня не випаде сніг, то його не буде ні в листопаді, ні в грудні.

Також вірили у те, що ранню зиму можуть навіщувати журавлі, які відлетять у вирій до Покрови.

Разом із тим, існує ряд речей, які можна й не можна робити на Покрови. Так, українці вірили, що добробут в оселю принесуть щойноспечені млинці, які варто розставити по кутках домівки, щоб задобрити домовика.

У цей день прийнято обдаровувати бідних і нужденних, а також підпалити гілочки яблуні чи вишні в домі, аби привернути благополуччя й удачу.

На Покрову Пресвятої Богородиці забороняється робити важку господарську роботу — будувати, прибирати, прасувати, копати і т. ін. Недобрим вважається лихослів’я у цей день і зловживання алкогольними напоями.

Кажуть, що 14 жовтня не можна нікому позичати грошей. А ось дівчина, яка відмовить у цей день сватам, ще три роки не зможе вийти заміж.

Читайте також:

Не сусід: батька дитини, яку народила 12-річна мешканка Львівщини, досі шукають.

Як відзначать День захисника України й річницю УПА у Львові. Програма.

Як львівські патрульні бійців АТО з Днем захисника України привітали (ВІДЕО).

До Собору св. Юра привезли чудотворну ікону Пресвятої Богородиці Львівської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #Львівщина #новини #традиції #звичаї #культура #Покрова #обряди
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...