• Головна
  • Єврейське питання: у Львові хочуть збудувати готель на місці цвинтаря
15:48, 18 вересня 2017 р.

Єврейське питання: у Львові хочуть збудувати готель на місці цвинтаря

Фото: Старе єврейське кладовище, Aeou, Вікіпедія

Фото: Старе єврейське кладовище, Aeou, Вікіпедія

Минулого тижня (12 вересня) Вищий адміністративний суд України відмовив єврейській громаді в позові щодо створення проекту землеустрою та відновлення історичних меж Нового єврейського кладовища по вул. Єрошенка у Львові.

Про це повідомляє кореспондент сайту 032.ua з посиланням на сторінку директора Благодійної організації «Єврейське відродження» і Центру дослідження юдаїки - Мейлаха Шейхета у Фейсбуці.

Окрім цього, за словами пана Шейхета, 14 вересня Львівський апеляційний адміністративний суд відновив право будівництва на єврейських похованнях Старого єврейського кладовища.

«На цьому тижні єврейська громада Львова була ростріляна знову як це сталось під час Голокосту», - обурюється директор БО «Єврейське відродження» та додає, що рішення судів ігнорують норми матеріального права України та Міжнародного права. Окрім цього, американський уряд у 2014 році прийняв закон, яким розглядає руйнування людських поховань як найвищу жорстокість та взяв на себе відповідальність за їх збереження по всьому світу.

Єврейське питання: у Львові хочуть збудувати готель на місці цвинтаря, фото-1

Як зазначив Мейлах Шейхет, Меморіал на Старому єврейському кладовищі був скасований судами України в 2013р.

«Маніпулянти з Львівської міської ради та міськвиконкому, Управління історичного середовища дали скасованому проекту іншу назву і почали його втілювати викинувши в жовтні 2016р. з могил тисячі людських останків. Отак жадоба грошей навертає людей до звірячої жорстокості», - наголосив Мейлах Шейхет.

З його слів, на Новому кладовищі планується готель вищого розряду, попри те, що там поховані євреї Львова, які загинули в 1918р. від рук радикальних елементів за те, що підтримали створення Західно-Української народної республіки.

Разом із тим, юрист Тетяна Могінська написала на своїй сторінці у Фейсбуці, що Вищий адмінсуд відхилив касаційну скаргу, але рішення апеляційного адміністративного суду залишено в силі.

«Воно мотивовано тим, що розпорядження КМУ 604-р від 1998р. виконано ЛМР у 1960 та 1989 роках, якими "об'єднано" цвинтарі Янівський і Єврейський, тобто розпорядження виконано з 38 і за 9 років до його прийняття. ЛМР не подала жодного доказу про те, що вона виконала п. 3,4 розпорядження, де йдеться про облаштування і проведення дослідження цвинтарів та місць масових розстрілів і поховань», - зазначила Тетяна Могінська.

Єврейське питання: у Львові хочуть збудувати готель на місці цвинтаря, фото-2

Юрист також додала, що Кабінет Міністрів України забороняє проводити будівництво на цвинтарях та місцях поховань, де й дали земельну ділянку для будівництва готелю. Окрім цього, до Міністерства культури України подали комплект документів для внесення об’єкту до реєстру пам'яток.

«Мінкульт не розглядає це питання вже більше року, з незрозумілих причин. <...> І ще хтось вірить в реформи? Чи в те, що в нашій країні йде розвиток, і ми йдемо в ЄС? Насправді, ми повертаємось до комунізму», - резюмувала Тетяна Могінська.

Читайте також:

У Львові бізнесмен хоче збудувати хмарочос на місці кінотеатру.

Як на Львівщині плюндрують родинні склепи.

У Львові вимагають перемістити автобуси Пустомитівського напрямку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #євреї #поховання #цвинтар #забудови #суд #Мейлах_Шейхет #Тетяна_Могінська
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...