• Головна
  • Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше
20:02, 28 серпня 2017 р.

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше

Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

У місті створять робочу групу, яка впродовж тижня шукатиме порушення у процесі проведення конкурсу на посаду нового директора Будинку органної та камерної музики.

Про це повідомляє кореспондент сайту 032.ua.

З чого все почалося?

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше, фото-1

4 липня 2017 року управління культури ЛМР оголосило конкурс на посаду нового директора Будинку органної та камерної музики, а вже за місяць було точно відомо кількість і якості кандидатів.

Одним із них став Юліан Винницький (1946 р.н.), чинний в. о. директора Органного залу, який очолював цей заклад з 1988 року.

Опозицію йому склав композитор, диригент, співзасновник ГО « Collegium Musicum Lviv» Іван Остапович (1988 р.н.).

Слід додати, що конкурсна комісія формується наступним чином: усього до її складу входить дев’ять осіб - три представника від трудового колективу, три — від громадськості і три — від уповноваженого органу (управління культури).

Після проведеного засідання конкурсної комісії 14 серпня, уже 23 серпня у Львові провели голосування, відповідно до якого, 5 голосів підтримали постать Юліана Винницького як нового директора Органного залу.

Втім, представники громадськості не погодились із рішенням комісії. За словами директора департаменту розвитку Наталії Бунди, у міську раду було скеровано понад 60 звернень і скарг від львів’ян щодо процедури голосування та засідання комісії.

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше, фото-2

24 серпня під установою зібрався пікет: активісти сказали, що конкурс є нелегітимним через ряд порушень (на їхню думку — це незапропонована програма дій на 5 років уперед, те, що Юліан Винницький не був на попередніх громадських слуханнях, та ряд порушень під час голосування, зокрема, запізнення однієї з членів комісії) та вимагали провести повторний конкурс «з неупередженими членами комісії».

Позиція міста

Як розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, цьогоріч по Україні відбувається процедура обрання керівників закладів культури. Зокрема, у Львові уже відбулася низка конкурсів, деякі ще тривають, у тому числі й щодо обрання керівника Органного залу.

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше, фото-3

У міській раді Львова наголошують, що у цій ситуації важливе дотримання закону та аби процедура обрання керівника була повністю дотримана.

«Відповідно до закону ще немає обраного керівника Органного залу. І на основі отриманих звернень упродовж наступного тижня буде відбуватися діяльність у двох напрямках: перевірка процедури проведення конкурсу й перевірка фінансово-господарської діяльності», - заявив Андрій Москаленко.

За словами Наталії Бунди, для цього створять робочу групу, яка проведе власне «розслідування» на відповідність проведеного конкурсу законодавству України. На основі цього прийматимуть подальші рішення щодо очільника Будинку органної музики.

Що у законах?

У січні 2016 року Верховна Рада прийняла закон № 2669-д, який підтримало 240 нардепів та який стосувався, зокрема, конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури.

Закон передбачає, що керівників закладів культури обирають на 5 років та що одна людина не може обіймати посаду керівника не більше, ніж 2 терміни.

«Мета, заради якої був прийнятий цей закон полягає в тому, аби установи культури, які фінансуються з бюджетів різних рівнів, отримали поштовх до розвитку, оновили свої кадри і ті кандидати, які стануть переможцями конкурсу, спричиняться до розвитку тих інституцій», - зазначила співавторка проекту закону, нардеп Ірина Подоляк.

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше, фото-4

З її слів, в Україні велика частина таких конкурсів відбувається невідповідно до закону, адже колишні багатолітні чи багатодесятилітні керівники установ лобіюють не інтереси розвитку інституцій, а свої.

«Оскільки ми хочемо, щоб інституції очолювали люди, які гідно, з буквою закону пройшли усі конкурсні процедури, у цій ситуації та інших, цілком ймовірним і бажаним був би судовий прецедент її вирішення, якщо хтось із членів конкурсної комісії або кандидатів не згідний з її перебігом», - вважає Ірина Подоляк.

Зловживання

Посадовці наголошують: відповідно до букви закону, громадські організації мають право брати участь в жеребкуванні на участь в таких конкурсах, якщо у них в статуті зазначено, що вони займаються культурою. Дуже часто люди лише опосередковано дотичні до культури цим зловживають.

«Представники громадськості тут потрібні для того, щоб вибудовувати довіру між органами державної влади, інституціями культури й громадянським суспільством. Ми зрозуміли, що це є проблема, бо громадські організації, які не є професійними об’єднаннями музикантів, художників, музейників дуже часто стають інструментами не зовсім чесної боротьби, представниками лоббістів приватних інтересів, а не інституції, яка повинна розвиватися. Уже зареєстровані поправки до закону, відповідно до яких не всі представники громадських організацій, а лише ті, які є професійними об’єднаннями людей, які займаються і працюють у галузі, зможуть брати участь в конкурсі. Таких організацій є достатньо у великих обласних центрах», - повідомила народний депутат Ірина Подоляк.

Думки кандидатів

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше, фото-5

Один із претендентів на посаду директора Органного залу Іван Остапович говорить, що задоволений реакцією міської влади на заяви громадськості, адже сам заклад є комунальним, тобто належить громаді.

«Упродовж цього тижня я намагатимусь всесторонньо висвітлювати те, як відбувається перевірка, щоб вона теж була дотримана відповідно до процедури. Якщо розслідування робочої групи визнає, що все було достовірно, ми готові оскаржувати рішення в суді», - підкреслив Іван Остапович.

А ось переможець конкурсу, т.в.о директора Будинку органної музики Юліан Винницький вважає, що конкурс пройшов без порушень, навіть попри те, що одна з членів комісії запізнилася на засідання (Ольга Пастушенко з ГО «Львівський відділ Союз українок»), а присутні були ознайомлені лише з програмою дій на 2017 — 2018 років.

Скандал щодо обрання директора Органного залу: коротко про найважливіше, фото-6

«Я також буду вивчати це питання, яке було озвучене, у правовому полі зі своєю командою правників. У мене є багато союзників, я буду до них звертатися. Обов’язково. У конкурсі не було порушень, він легітимний, а те, що інша сторона не вміє програти — це їхня проблема, але не треба поливати брудом інших», - резюмував Юліан Винницький.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #культура #скандал #Будинок_органної_музики
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,98
40,04
EUR
43,15
43,25
PLN
10,01
10,05
Оголошення
live comments feed...