• Головна
  • На шляху до вирішення сміттєвої кризи: як у Львові почали утилізувати пластик (ВІДЕО)
19:04, 4 серпня 2017 р.

На шляху до вирішення сміттєвої кризи: як у Львові почали утилізувати пластик (ВІДЕО)

За більше ніж рік сміттєвої кризи у Львові схоже, нарешті зрозуміли, що як не крути, а проблему доведеться вирішувати. Першим кроком до вирішення сміттєвих проблем стало відновлення системи сортування сміття, а тепер влада міста домовилась з одним із місцевих підприємцем про утилізацію пластика.

Чому у Львові виникла сміттєва криза.

30-го травня 2016 поблизу Львова сталася трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, яка забрала життя трьох рятувальників та працівника комунального підприємства “Збиранка”. Прокуратура після загибелі людей закрила сміттєвий полігон, а місто опинилося в сміттєвій пастці, адже не було куди вивозити ТПВ.

Вирішити проблему вдалося більше ніж за рік часу. Спочатку після особистого втручання прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана у Львові підписали так званий сміттєвий Меморандум, згідно з яким 20 міст Львівщини впродовж 2 років мали б приймати сміття з міста Лева. Втім, сміття вивозилося не стабільно, а місцева влада постійно нарікала, що більше половини міст-підписантів відмовляються приймати ТПВ. У червні цього року в місті відбулася масштабна нарада за участі Віце-прем'єр-міністра України Геннадія Зубка, через кризову ситуацію із вивезенням сміття з міста. Після цього мер Львова Андрій Садовий передав повноваження щодо вивозу ТПВ керівнику області Олегові Синютці. Зусиллями області, місто очистили від відходів та налагодили системний вивіз сміття.

Що тепер.

Звільнившись від сміттєвого полону у Львові вирішили по-справжньому боротися з ТПВ. 11 січня цього року в мерії оголосили про створення стратегії поводження з ТПВ. В основу стратегії поводження з твердими побутовими відходами Львова уже заклали концепцію Zero Waste (нуль відходів). Ця концепція максимально акцентує увагу на управлінні ресурсами, щоб мінімізувати, а в майбутньому позбутися концепту відходів.

На шляху до вирішення сміттєвої кризи: як у Львові почали утилізувати пластик (ВІДЕО), фото-1

Місто на цьому не зупинилося і вже 11-го липня у Львові запровадили систему сортування сміття. Для цього на сміттєвих контейнерах розмістили наліпки з відповідним маркуванням. Вперше така інновація з’явилася в Шевченківському та Сихівському районах міста, а згодом її поширять на все місто.

І наршеті, з 1-го серпня у Львові відновили концепцію роздільного сортування ТПВ. І буквально за кілька днів, в місті Лева почалипереробляти ще й пластик – мерія міста розпочала співпрацю з підприємством “Львівторресур”. Це найбільша компанія на теренах Західної України, яка збирає пластик по місту, а філія підпиємства – компанія “Євротек” переробляє відсортований пластик у пластівці або гранули. Цікаво, що влада міста вже має досвід співпраці з ними. З 2008 по 2012 рік “Євротек” збирав та переробляв львівський пластик, однак потім місто вирішило розірвати договір.

“Під час Євро-2012 нас “попросили” зі Львова, бо контейнери не дуже гарні були. Тому ми переїхали в районні центри та збирали пластикові пляшки там”, - розповідає Юрій Іськів, керівник підприємства “Євротек”.

На шляху до вирішення сміттєвої кризи: як у Львові почали утилізувати пластик (ВІДЕО), фото-2

Лише за 4 роки місто вирішило відновити співпрацю з двома підприємствами, і досить на вигідних для себе умовах.

Як це працює.

“Львівторресурс” за власні кошти встановив контейнери для збору пластику в будинках, де діють ОСББ. Станом на сьогодні до такої співпраці долучились всього лише 10% ОСББ, але за словами Андрія Садового, незабаром ситуація має поліпшитись.

“ОСББ – окрема спільнота, мені приємно, що вони мають таке розуміння, аби показувати приклад іншим будинкам. Динаміка дуже-дуже позитивна”, - сказав Андрій Іванович.

Фірма збирає пластик по Львову власними силами, а ще їм в цьому допомогають перевізники сміття. Пластик на підприємтсві сортується за кольором та матеріалом. Серед найпоширеніших – петпляшка та поліетилен.

Ціна одного кілограму невідсортованого пластику від 3 до 5 грн. за кілограм. Якщо пластик відсортований, то ціна може бути більша. Усе залежить від кольору”, каже директор “Львівторресурсу” Юрій Максимів.

“Колись ми купували пластик по всій Україні, а тепер більше працюємо в нашому регіоні. Зрозуміло, що тут купуємо відсортований пластик у “Львівторресурсі”, потім переробляємо товар у пластівці або в гранули”, - розповів Юрій Іськів, керівник “Євротеку”.

До слова, станом на зараз потужності підприємства дозволяють переробляти до 150 тонн пластику в місяць. Втім, підприємці зазначають, що готові збільшити об’єм роботи, аби товару було вдосталь.

“Сировини нам не вистачає, адже можемо переробляти до 300 і навіть 500 тонн в місяць”, - зазначив Іськів.

На шляху до вирішення сміттєвої кризи: як у Львові почали утилізувати пластик (ВІДЕО), фото-3

В міськраді наразі співпрацею задоволені. Кажуть, що після того, як місто нарешті очистили від сміття, необхідно недопустити нової сміттєвої кризи. І переробка пластику – один із таких кроків.

Так, на думку директора департаменту з питань поводження з відходами ЛМР Івана Рудницького, у Львові вже є розуміння того, що робити з пластиком. Лищилося тільки навчити людей правильно сортувати сміття.

“З пластиком вже маємо розуміння, що і як робити. Є завод, є активні люди, які готові сортувати. Тому за це вже можемо не переживати, бо потужностей заводу вистачить на переробку всього пластику з нашого міста”, - зазначає Рудницький.

Зазначимо, що станом на 3 серпня “Львівторресурс” вже встановив 23 сміттєві контейнери для збору пластику на майданчиках ОСББ. Найближчим часом на підприжмстві обіцяють встановити ще близько 100 контейнерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...