• Головна
  • У Львівській філармонії зазвучить альпійський горн (ФОТО)
14:23, 29 травня 2012 р.

У Львівській філармонії зазвучить альпійський горн (ФОТО)

29 травня у Львівській філармонії відбудеться унікальний концерт, коли на одній сцені зійдуться класичні та джазові виконавці – валторніст Аркадій Шилклопер та трубач Олександр Потієнко з Молодіжним академічним симфонічним оркестром «INSO-Львів».

Про це сьогодні повідомили в прес-службі Львівської філармонії.

У залі звучатимуть класичні фольклорні мотиви Балкан, Гуцульщини та інших народів разом з джазовими імпровізаціями, – і все в одному концерті «Класика і Jazz» в рамках ХХХІ Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози», який до 10 червня у Львові збирає численного слухача.

Складність концерту полягає в тому, що класичним музикантам з оркестру доведеться грати джазові твори, що вимагає зовсім іншого підходу до музики, – про це розповіли на прес-конференції 28 травня у Львівській філармонії учасники концерту «Класика і Jazz» валторніст Аркадій Шилклопер, трубач Олександр Потієнко та композитор Мирослав Скорик.

«Програма концерту цікава не тільки своїм різноманіттям, але й тим, що в загальному контексті проглядаються фольклорні інтонації, де є елементи молдавського, гуцульського, єврейського та балканського фолькльорів. Саме така музика мені подобається,– зазначив на прес-конференції валторніст із світовим іменем Аркадій Шилклопер. – У музиці не розділяю стилі та напрямки, виконувати те, що до душі. На мій погляд, сьогодні час універсальної музики та музикантів – глобального поєднання різноманітних стилів: елементів фольклору, джазу та класики. Віртуозна програма незвична та непроста, де музиканти розкриватимуть у музиці щось нове. Музиканти у спільному концерті вчаться говорити на одній мові, що дуже важливо. Це вже не класика, але ще й не джаз. Молодіжний академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів» по-справжньому володіє інструментами, з ним можна здійснювати цікаві проекти, які плануємо на наступний сезон. У цього оркестру «горять очі», в нього енергія».

Трубач-віртуоз Олександр Потієнко зазначив, що: «Хоч концерт і називається «Класика і джаз», проте Моцарта ми не виконуватимемо. Класичність проявляється у поєднанні класичних музикантів: жива українська легенда – Мирослав Скорик, який любить джаз та Молодіжний академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів», який джаз не грає апріорі. Програма концерту – справжнє поєднання мистецтв. Аркадій Шилклопер – джазовий валторніст, якого знає весь світ. Його участь у концерті – велика подія для Львова».

Мирослав Скорик зазначив: «У концерті гратимуть видатні музиканти, віртуози вищого класу, які майстерно володіють інструментами. Мені приємно, що вони гратимуть з оркестром, який у джазі – початківець, але ми постараємося наблизити оркестр до цих стилів, якими володіють наші прекрасні солісти. Це незвичний концерт, цікава музика, яка поєднує народні, класичні і джазові стилі. Специфіка джазового виконання полягає у абсолютно новій стилістиці, манері гри, коли є поліритмічність і полірифмічність звучання. Це щось нове, в якому – майбутнє музики».

Окрім труби та валторни, у концерті Аркадій Шилклопер виконуватиме твори на альпійському горні та мисливському ріжку, що додасть концерту незвичності та унікальності.

Альпійський горн у минулому використовували в Альпах для зв’язку. Раз у два роки в самому центрі Швейцарії, у кантоні Берн, на горі Менліхен збирається більше ста сурмачів. Все дійство відбувається на висоті 2220 метрів. За виглядом та звуком етнічний швейцарський духовий музичний інструмент – альпійський горн – подібний до карпатської трембіти. Він виготовлений із білої ялиці. Її дерево дуже міцне та еластичне. Щоб грати на цій трубі, треба використовувати все своє тіло. Потрібно тренуватися щонайменше місяць щодня.

Нагадаємо, що після концерту у Львівській філармонії Аркадій Шилклопер разом зі своїм джазовим колективом виступить на Alfa Jazz Fest, де у його виконанні лунатимуть лише джазові композиції.

У Львівській філармонії зазвучить альпійський горн (ФОТО), фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...