• Головна
  • У Львові вийшло меморіальне видання тридцяти авторів (ФОТО)
13:50, 24 травня 2012 р.

У Львові вийшло меморіальне видання тридцяти авторів (ФОТО)

Нещодавно з нагоди 80-річчя від дня народження у Видавництві Національного університету “Львівська політехніка” побачило світ меморіальне видання під назвою “Ректор Гаврилюк: рух у часи “застою” Спогади і думки львівських політехніків.

Про це 032.ua повідомили в прес-службі Національного університету “Львівська політехніка”.

Ця книга спогадів про одного із знакових ректорів Львівської політехніки Михайла Олександровича Гаврилюка – спроба відтворити його довголітню насичену і багату науково-освітню та творчу спадщину. Водночас її автори — а це понад тридцять відомих львівських науковців, його соратники і найближчі друзі та учні — намагалися пригадати час, у якому він жив, ті добрі справи, котрі творив задля людей, в ім’я розквіту й розбудови рідної альма-матер.

У книзі відтворено непересічну й багатогранну мозаїку життя цього талановитого вченого, вдумливого і тактовного педагога, оригінального митця, котрий упродовж майже 20 років стояв на чолі одного з найкращих і найбільших вищих навчальних закладів не лише України, а й всього колишнього СРСР – Львівського політехнічного інституту.

І це не просто данина пам’яті про цю непересічну людину, не просто спогади про минуле. Це насамперед – погляд у майбутнє Львівської політехніки і вищої школи України загалом через призму 1970 – 1980-х років, котрі ще називають «епохою застою». Саме на цей період припав один із пікових етапів розвитку й розбудови Львівського політехнічного інституту. На диво бурхливо у той «застійний» час розвивалася вузівська і студентська наука, створювалися і успішно функціонували цілі навчальні науково-виробничі об’єднання (ННВО), плідно діяли легендарний науково-дослідний конструкторський інститут електронної вимірювальної та обчислювальної техніки (НДКІ «ЕЛВІТ»), студентське проектно-конструкторське бюро, численні лабораторії тощо.

У книзі містяться також публіцистичні виступи у пресі того часу самого Михайла Олександровича, що стали своєрідним заповітом для прийдешніх поколінь львівських політехніків.

Збагачують сприйняття образу героя книги численні репродукції його чудових живописних робіт, котрі для багатьох стануть справжнім відкриттям.

Упорядники видання вважали за необхідне присвятити окремий розділ історії родини ректора, що походить з Волині, зокрема, трагічній долі його батька – відомого українського поета Олександра Гаврилюка. Тут відображені також суперечливі і трагічні події, що відбувалися в Західній Україні у 1920-1930 роках.

Як розповідає нинішній ректор Національного університету “Львівська політехніка”, голова Ради ректорів Львівщини професор Юрій Бобало, кілька років тому в тому ж видавництві вийшла у світ книга пам’яті «Тільки двічі живемо…» про наступника ректора Гаврилюка – Юрія Кириловича Рудавського, котрий помер кілька років тому. Ми вирішили започаткувати серію подібних видань. У планах на майбутнє — спогади про ще одного знакового ректора Львівської політехніки Героя Соціалістичної Праці професора Григорія Івановича Денисенка, котрий довгий час працював також ректором Київського політехнічного інституту.

У Львові вийшло меморіальне видання тридцяти авторів (ФОТО), фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...