• Головна
  • Великі наслідки маленьких українських навчань
12:35, 3 грудня 2016 р.

Великі наслідки маленьких українських навчань

На цьому тижні Україна успішно провела навчання своєї військово-повітряної оборони в Херсонській області. Але досить звичайна, за військовими мірками подія, стала військово-дипломатичною сенсацією зі знаком плюс для України.

Особливості національної географії

З точки зору міжнародного права, анексований Росією Крим та його прибережні води залишаються, безсумнівно, де-юре суверенною територією України. Тому намічені в безпосередній близькості від окупованого півострова в Херсонській області навчання були проведені у відповідності з усіма принципами міжнародного права.

Начальник прес-служби ПС ЗСУ Роман Юрчило заздалегідь анонсував, що 1-2 грудня відбудуться навчання, в рамках яких будуть проведені випробування керованих зенітних ракет середньої дальності. «До проведення заходів залучатимуться екіпажі бойової авіації, транспортної авіації, підрозділи зенітно-ракетних військ, радіотехнічних військ та зв'язку, а також безпілотна авіація. Одним з елементів навчань будуть повітряні стрільби – керованих ракет середньої дальності», - сказав Юрчило.

Він також підкреслив, що навчання "будуть проходити виключно у повітряному просторі України, над відкритим морем, вони будуть проведені у відповідності з міжнародним правом».

Немає сумнівів, що українська сторона цілком розуміла, що навчання в безпосередній близькості від акваторії Криму викличуть істерику з боку Росії. Однак, як показала реальність, результат перевершив всі очікування. Кремль не тільки захопив наживку, але і продемонстрував, власне, те, що українській стороні і потрібне — явну і неприкриту загрозу у відношенні України.

У листі Міноборони РФ військового аташе України в Москві, датованому 26 листопада, зокрема, говорилося, що, якщо Україна проведе стрільби, російська сторона буде збивати українські ракети і завдасть удар по українських пускових установках.

5841197fb07ff

В Росії напевно сподівалися взяти українську сторону, що називається, «на переляк».

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що українська сторона не планує проводити ракетні стрільби в Керченській протоці, а також вказав, що згідно з міжнародними угодами, суверенний повітряний простір РФ в Чорному морі закінчується посередині протоки, а на захід від протоки знаходиться суверенний повітряний простір України.

За результатами першого дня було здійснено 16 пусків ракет з метою ураження умовних цілей - всі ракети влучили точно в ціль.

До вечора 1 грудня в Міноборони України заявили про успішне завершення першого дня навчань, які проводилися з виконанням практичних пусків зенітних керованих ракет і що на наступний день вони будуть продовжені в повному обсязі.
2a2b088-3

На другий день, посилаючись на складні погодні умови, українське командування прийняло рішення не проводити пуски ракет, а провести аналіз того, що вже було зроблено.

Своєрідною несподіваною вишенькою на торті успішно проведених навчань стало падіння 1 грудня російського вантажного космічного корабля «Прогрес». Тролінг Росії вийшов по-справжньому вишуканим.



Що показали навчання

Україна навчилася успішно грати в гібридні війни, де інформаційні удари бувають часто набагато важливішими та болючішими ракетних.

Напередодні найважливішого рішення Євросоюзу про продовження санкцій проти Росії в 2017 році - Україна в черговий раз продемонструвала звіриний оскал російського імперіалізму — готовність завдати ракетного удару по території України.

На думку Миколи Сунгуровського, директора військових програм Центру Разумкова, «це нове підтвердження того, що Заходу потрібно приймати більш жорсткі рішення, оскільки гібридна війна не закінчилася, і вона буде тривати ще дуже довго».

Україна знову показала, хто, як мінімум юридично, в акваторії Криму господар, і це не викликало жодних заперечень з боку провідних країн Заходу.

І головне, вперше за останній час Україна була самостійним гравцем в геополітичні шахи — причому, від дебюту до ендшпілю партія була розіграна бездоганно.

На думку військового експерта Олексія Арестовича, Україна показала себе суб'єктом світової політики.

«Перший вдалий хід України такого масштабу за три роки. І ЄС, і РФ тепер змушені реагувати на цей, дуже грамотний крок, а не вести свою гру (в цій ситуації). Ось це і називається «бути суб'єктом», - вважає Арестович.

У своєму виступі перед Федеральними зборами президент Росії Володимир Путін жодного разу не згадав ні про Крим, ні про Донбасі. А всього лише рік тому — це були центральні пасажі його виступу.

Відомий російський політолог Андрій Піонтковський назвав президентську промову формою «гібридної капітуляції» путінського режиму.

Сьогодні складно прогнозувати, скільки триватиме процес переростання «гібридної капітуляції» у фактичну, але, безумовно, і те, що, якщо Україна продовжить активно формувати побудовану на власних національних інтересах порядок денний, вона максимально наблизить час повернення анексованого Криму і окупованого Донбасу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#навчання #ракети #Росія #агресія #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,65
39,73
EUR
42,62
42,80
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...