• Головна
  • У Львові парламентарі Канади зустрінуться з Русланом Забілим, щоб дізнатись про «справу істориків»
16:52, 15 травня 2012 р.

У Львові парламентарі Канади зустрінуться з Русланом Забілим, щоб дізнатись про «справу істориків»

17 травня представники Постійного комітету з питань закордонних справ та міжнародного розвитку Канади проведуть зустрічі у Львові з істориком Русланом Забілим, якого СБУ намагається звинуватити в розголошенні державної таємниці при написанні історичних праць про УПА та історію репресій.

Про це 032.ua сьогодні повідомили в прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

14—17 травня в Україні відбудуться відкриті слухання про стан прав людини, які проведе Постійний комітет Канади з питань закордонних справ та міжнародного розвитку. Канадська делегація складається із 6 членів Парламенту Канади, які проведуть слухання в Києві, Харкові та Львові.

Комітет проведе кілька сесій слухань на такі теми: вибіркове судочинство, стан бізнес-клімату в Україні, ситуація із громадянським суспільством та правозахисними організаціями, розвиток політики в Україні, підготовка до майбутніх виборів. Канадці зустрінуться із представниками Комітету закордонних справ ВРУ, Міністерства закордонних справ, Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції, ЦВК, Уповноваженим ВРУ з прав людини, з громадськими організаціями та правозахисниками.

До складу делегації Парламентського комітету входять: Боб Дечерт, парламентський секретар Міністерства закордонних справ; Люіс Браун, парламентський секретар Міністерства міжнародної співпраці (CIDA); члени Парламенту: Дейв Ван Кестерен, Ніна Ґрівал, Лінда Дункан, Ральф Ґудейл, а також представники української спільноти Канади: Тарас Залуцький (Конгрес українців Канади), Богдан Онищук (Канадська українська фундація) і Борис Потапенко (Ліга українців Канади).

«Результати дослідження стануть критичною точкою для уряду Канади у визначенні наступних кроків у майбутній співпраці з Україною», — наголосив Богдан Онищук, головуючий Канадської української фундації.

17 травня відбудеться зустріч, на яку запрошено директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого.

Члени моніторингової місії ознайомляться із ситуацією з кримінальною «справою істориків», відкритою Службою безпеки України у вересні 2010 року.

Нагадаємо, що СБУ незаконно затримала і 14,5 годин допитувала Руслана Забілого, вилучивши в нього комп’ютер з електронними копіями документів та науковими працями з історії визвольного руху та політичних репресій. Після обшуків і конфіскацій в Національному музеї «Тюрма на Лонцького», СБУ наклала на кримінальну справу гриф «цілком таємно», що — говорять правозахисники — обмежує право істориків на захист. Сьогодні справа ще не закрита, комп’ютери не повернуто, незважаючи на те, що закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...