• Головна
  • В Самбірському районі відкривають музей-криївку
16:35, 15 травня 2012 р.

В Самбірському районі відкривають музей-криївку

Депутатів Львівської обласної ради запросили взяти участь у відкритті музею-криївки, яке відбудеться 20 травня у с. Сприня, Самбірського району. Про це повідомив сьогодні депутат Львівської обласної ради Ярослав Дубневич під час сесії облради.

За його словами, відкриття криївки на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені президента Кирила Осьмака приурочене до Свята героїв, яке традиційно відзначається в третю неділю травня кожного року.

«Завдяки праці багатьох людей – істориків, краєзнавців, інженерів, і просто небайдужих, нам вдалось відтворити одну з цих унікальних будівель часів визвольної боротьби. Ми не випадково обрали саме Сприню для розміщення криївки Думаю, немає потреби переповідати про події липня 1944 року, що відбулись в цій місцевості, коли була створена Українська Головна Визвольна Рада – представницький орган воюючої України», - наголосив Ярослав Дубневич.

Депутат також відзначив, що спорудження музею криївки відбулось завдяки спільній праці експертів-істориків, місцевої громади, Самбірської районної ради, Самбірської РДА, меценатів. В перспективі планується подальший розвиток музейного комплексу в Сприні, створення постійної експозиції, присвяченої історичним подіям, пов’язаним з УПА та УГВР.

«Маю велику честь від імені оргкомітету, який займався відновленням цієї криївки, запросити вас відвідати урочисте, яке відбудеться в селі Сприня, поряд з пам’ятним знаком УГВР, 20 травня, о 14 годині. Прошу усіх небайдужих також долучитися до наповнення музейного фонду власними експонатами часів національно-визвольних змагань», - сказав депутат.

Довідка:
11-15 липня 1944 р. у лісничівці, яка була розташована на околиці с. Сприня, що в Самбірському районі на Львівщині, зібралися представники різних патріотичних політичних сил з усіх регіонів України і проголосили створення тимчасового представництва українського народу - Українську Головну Визвольну Раду, яка виконувала функції українського парламенту. В складних умовах боротьби проти більшовицького терору Українська Головна Визвольна Рада як підпільний уряд України керувала національно-визвольним рухом до початку 50-х років. Сьогодні на місці колишньої лісничівки знаходиться спортивно-оздоровчий табір „Прикарпаття” імені Кирила Осьмака, де протягом літнього періоду оздоровлюються діти Самбірщини та з інших регіонів України.

Самбірською районною радою та державною адміністрацією, Президією середовища УГВР, Всеукраїнським братством ОУН- УПА та іншими громадськими організаціями, започатковано спорудження пам’ятного знаку учасникам Великого Збору. Пам’ятник являє собою вертикальну гранітну стелу, що завершується військовим хрестом, на якому в центрі закріплений бронзовий Тризуб – символ України. У композиційній групі зображені державні діячі України епохи 2-ї світової війни: Кирило Осьмак, Роман Шухевич, Ростислав Волошин, о. д-р Іван Гриньох, Дарія Ребет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,89
39,95
EUR
42,93
43,00
PLN
9,87
9,97
Оголошення
live comments feed...