• Головна
  • ЦВК у Львові нарізала виборчих округів. Зміни є, але все у межах законодавства - Опора
17:01, 8 травня 2012 р.

ЦВК у Львові нарізала виборчих округів. Зміни є, але все у межах законодавства - Опора

В квітні 2012 року Центральна виборча комісія встановила кількість та визначила межі одномандатних виборчих округів.

Опора пропонуєогляд результатів розподілу виборчих округів у Львівській області.

Згідно Постанови ЦВК №65 від 9 квітня 2012 року у Львівській області було утворено 12 одномандатних виборчих округів (з 225 по всій Україні). Стільки ж округів нараховувалося на Львівщині і в 2002 році, коли в Україні востаннє відбувалися вибори в одномандатних мажоритарних округах. Також, відповідно до Постанови ЦВК №66 від 12 квітня 2012 року у Львівській області буде утворено 2152 дільниці (2080 звичайних і 72 спеціальних), що на 12 більше, ніж на останніх парламентських виборах у 2007 році. Найбільшу кількість дільниць (265) матиме виборчих округ №125 з центром у Старому Самборі, найменшу (79) – виборчий округ №116 з центром у Залізничному районі міста Львова.

Постановою №82 від 28 квітня 2012 року ЦВК визначила межі 225-ти одномандатних мажоритарних округів. При утворенні меж округів ЦВК повинна дотримуватися основних принципів, виписаних в статті 18 Закону «Про вибори народних депутатів України» від 17 квітня 2011 року:

  • Врахування меж областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва і Севастополя.
  • Приблизно рівна кількість виборців в кожному окрузі, яка не перевищує 12% від орієнтовної середньої кількості виборців в одномандатних округах визначеної ЦВК.

    На практиці обидва ці принципи були повністю реалізовані: жоден з округів не перетинає меж областей і кількість виборців в кожному з округів Львівщини (як і України загалом) не перевищує 12% відхилення від орієнтованої середньої кількості виборців в одномандатних округах. Найбільшим за кількістю виборців (178 391 осіб) є округ №116 з центром у Залізничному районі Львова. Зважаючи на те, що в цьому окрузі найменша кількість дільниць, тут можна очікувати появу великої кількості виборців на дільницях. Найменше виборців (150 504 особи) налічується в окрузі №124 з центром у Сокальському районі.

    Межі 4 з 12 округів Львівщини залишилися без змін, як це було в 2002 році. Зокрема, це одномандатні виборчі округи №119 (центр – м. Броди), №122 (центр м. Яворів), №123 (центр – м. Перемишляни) і №124 (центр – м. Сокаль). Єдиною зміною, яка відбулася в трьох з вище перелічених округів, стало перенесення центру округу в інше місто. В окрузі №119 центр округу був перенесений з Буська до Бродів, в окрузі №122 – з Жовкви до Яворова, в окрузі №123 – з Миколаєва до Перемишлян. В окрузі з центром в Сокалі жодних змін не відбулося.

    Ще 4 округи Львівщини лише незначною мірою змінили свої межі порівняно з 2002 роком. Це одномандатні округи №120 (центр – м. Городок), №121 (центр – м. Дрогобич), №125 (центр – м. Старий Самбір) і №126 (центр – м. Стрий). Так, декілька населених пунктів Дрогобицького району, які раніше відносилися до округу з центром в Стрию, тепер включені до складу округу №122 з центром у Дрогобичі. Таким чином, уся територія Дрогобицького району належить до одного округу. Натомість, округ №126, через вилучення зі свого складу згаданих населених пунктів Дрогобицького району, тепер об’єднує виключно два райони – Стрийський і Жидачівський. Також зазнала змін межа між округами №120 і №125. Місто Самбір, яке раніше належало до округу з центром в Городку, тепер віднесено до округу №125 з центром у м. Старий Самбір.

    Найбільше зміни торкнулися 4 округів міста Львова: №115 (центр – Сихівський район), №116 (центр – Залізничний район), №117 (центр – Франківський район) і №118 (центр – Личаківський район). Жоден з округів Львова не зберігся в тих межах, що існували у 2002 році. Також два округи змінили свої центри: зникли округи з центрами в Галицькому і Шевченківському районах міста, натомість з’явилися з центрами в Сихівському та Личаківському районах. Фактично у Львові з’явилися 4 нових округи. Ключова зміна стосується Пустомитівського району Львівської області, який раніше був розділений між двома округами Львова (з центрами у Франківському і Шевченківському районах), а тепер повністю належить до округу №118 з центром у Личаківському районі. Як результат, в окрузі №118 кількість виборців з Пустомитівського району переважає кількість виборців зі Львова, які голосуватимуть в цьому окрузі. Сихівський район, який раніше був розділений між двома округами (з центрами у Галицькому і Франківському районах), тепер належить до одного округу №115. Франківський і Галицький райони Львова, які у 2002 році були центрами окремих округів – тепер входять до одного округу. Винники і Брюховичі, які належали до одного округу з центром у Шевченківському районі тепер є частиною різних округів – №115 (з центром у Сихівському районі) і №116 (з центром у Залізничному районі) відповідно.

    Проведений аналіз свідчить, що при розмежуванні виборчих округів на Львівщині ЦВК максимально враховувала адміністративні кордони районів області. Як наслідок, з 20 районів Львівської області лише 2 райони (Кам’янка-Бузький і Самбірський) розділені між двома округами, тоді як у 2002 році таких районів було 4 (окрім згаданих ще Дрогобицький і Пустомитівський). Так само у Львові, з 6 районів міста лише 2 (Личаківський і Шевченківський) розділені між різними округами, тоді як у 2002 році таких районів було 3 (окрім згаданих ще Сихівський).

    Також немає вагомих підстав говорити про навмисне маніпулювання з боку ЦВК межами виборчих округів у Львівській області, в інтересах певних політичних сил чи кандидатів. Перегляд меж виборчих округів не призвів до зміни конфігурації політичного поля на Львівщині – всі потенційні кандидати в мажоритарних округах фактичного зберігають такі самі шанси на перемогу в «своїх» округах як і до моменту оприлюднення рішення ЦВК.

    Разом з тим, здійснений ЦВК перегляд меж виборчих округів у Львівській області, створює більш сприятливі умови (порівняно з 2002 роком) для використання адміністративного впливу на виборчий процес, адже межі переважної більшості районів області збігаються з межами виборчих округів. З одного боку, це полегшує органам державної влади та органам місцевого самоврядування забезпечити належну організацію виборчого процесу в межах того округу, до якого входить підпорядкована їм територія. З іншого ж боку – створює сприятливі умови для здійснення цілеспрямованого (в рамках конкретного округу) і не передбаченого законом втручання у виборчу кампанію.

  • Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
    0,0
    Оцініть першим
    Авторизуйтесь, щоб оцінити
    Авторизуйтесь, щоб оцінити

    Коментарі

    Курси валют
    Валюта
    Купівля
    Продаж
    USD
    39,74
    39,77
    EUR
    42,80
    42,83
    PLN
    9,85
    9,87
    Оголошення
    live comments feed...