• Головна
  • Протоколи українських «мудреців»
Тема для обговорення
09:00, 28 лютого 2016 р.

Протоколи українських «мудреців»

Тема для обговорення

Можна обманювати частину народу весь час.

Можна обманювати весь народ деякий час.

Але не можна весь час обманювати весь народ. 

Авраам Лінкольн

 

Рівно два роки тому, 28 лютого 2014 року, відбулася подія, яка зробила неминучим втрату, на деякий час, Україною Криму, а як наслідок, і частини Донбасу. Стенограма історичного засідання РНБО, що була опублікована на цьому тижні, дала однозначну відповідь, чому Володимир Путін з хамською усмішкою може дозволити собі вимовити фразу, що Крим був анексований без єдиного пострілу. За фактом, звичайно, брехня (були постріли і був загиблий український офіцер), але по суті майже правда.

 

 Голуб миру Юля і вся українська рать 

Отже, згідно з даними стенограми РНБО, виконуючий на той момент обов'язки президента України Олександр Турчинов провів нараду Ради безпеки, щоб вирішити питання про заходи запобігання вже явної на той момент російської агресії в Криму.

 Українську громадськість відразу вразила присутність на секретному засіданні лідера БЮТ Юлії Тимошенко. Пояснювалося це «великими зв'язками» Юлії Володимирівни - і. о. президента Турчинов і прем'єр Яценюк на той момент були однопартійцями Тимошенко. Не виключено, що дехто вважав, що Тимошенко стане наступним президентом України. Як би там не було, але законних підстав бути присутнім на РНБО у неї не було.

Сьогодні, після оприлюднення стенограми цієї історичної наради, здивування українців щодо «войовничої» Тимошенко зросла в геометричній прогресії.

 «Ми повинні сьогодні благати все міжнародне співтовариство встати на захист України. Це наша єдина надія. Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен взяти зброю, інакше це означає поразку. Ніякого воєнного стану і активізації наших військ! Ми повинні стати наймирнішою нацією на планеті, просто вести себе як голуби миру ... »- цитата Тимошенко зі стенограми.

 Також Юлія Володимирівна яскраво живописала всі жахи, які чекають країну в разі введення воєнного стану.

 «Ви уявляєте, що почнеться в країні, якщо танки і БТРи поїдуть вулицями міст? Це спровокує масову паніку. Люди почнуть масово тікати з країни. Проблема з продовольством, з пальним ... "- лякала РНБО Тимошенко.

 Як ми знаємо, танки і БТР все одно поїхали, коли конфлікт перейшов на Донбас, і масово українці не побігли.

 Відзначимо, що всього через три тижні в своїй «секретній» телефонній розмові з Нестором Шуфричем, коли Крим був уже втрачений, Тимошенко перейшла на яструбину позицію

"Я сама готова брати автомат і йти стріляти цього подонку в лоб", - заявила Тимошенко в опублікованій «прослушку» своєї розмови з Нестором.

 Не менш панічну позицію зайняв призначений за протекцією Тимошенко міністр оборони Ігор Тенюх. За його даними, на кордонах України стояло, готове до вторгнення, 38 –тисячне угруповання російських військ, і тому перекидання додаткових підкріплень до Криму було ризикованим.

 Як справедливо зазначив колишній радник Володимира Путіна Андрій Ілларіонов, «з угрупованням в 38 тисяч чоловік в таку країну, як Україна, неможливо ні успішно вторгнутися, ні окупувати скільки-небудь помітну частину її території, ні утримати її скільки-небудь відчутний час".

 Інші силовики, глава СБУ Наливайченко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, також боялися приймати скільки-небудь рішучі заходи, виправдовуючи свої позиції масовою зрадою кримських силовиків.

 А Яценюк і зовсім вирішив, що введення воєнного стану чомусь буде автоматично означати оголошення війни Росії.

 «Запровадження воєнного стану - оголошення війни Російської Федерації». Тому, щоб боротися з агресією, прем'єр запропонував «терміново провести консультації».

 Загалом, за введення воєнного стану з 50 учасників секретної наради проголосував тільки один Олександр Турчинов.

 Факт оприлюднення стенограми РНБО Юлія Тимошенко назвала «зрадою». А як називати політика, який без опору віддає ворогові свою територію?

 Президент Росії Володимир Путін, який, як відомо, вважає за краще вести неоголошені гібридні війни, з повною підставою міг присудити медалі за «Анексію Криму» практично всім учасникам цієї наради РНБО.

 Турчинов весь в білому?

 Після прочитання стенограми РНБО багатьом здалося, що єдина світла пляма в цій непривабливій історії - це позиція Олександра Турчинова.

 По-перше, як з'ясувалося, стенограма опублікована вибірково. І в ній відсутні виступи першого заступника Генпрокурора Миколи Голомші, а також екс-начальника Генштабу ЗСУ генерала Володимира Замани, які, за їхніми словами, також виступали за введення надзвичайного або воєнного стану і активну протидію агресії.

 По-друге, як правильно зазначив військовий експерт Олексій Арестович, і. о. президента Олександр Турчинов міг ввести на два дні військовий стан своїм указом, а потім домогтися від Ради його схвалення. Навряд чи в ці постмайдановскі дні, через тиждень після загибелі Небесної сотні, знайшлося б багато депутатів, які посміли проголосувати проти.

 Відзначимо, що, на думку генерала Володимира Замани, незважаючи на в цілому плачевний стан української армії, у нас були підрозділи, здатні виконати в цей день бойове завдання. Це 12-15 батальйонно-тактичних груп: ВДВ, 30-я і 72-а бригади, повітряні сили.

 Просто потрібно було проявити мужність державного діяча не тільки для протоколу.

 Що б змінилося, або Роль особистості в новітній українській історії

 За визнанням терориста Ігоря Гиркин, який брав участь у захопленні Криму, для того, щоб зібрати депутатів Верховної Ради автономії на незаконне засідання, йому довелося в буквальному значенні витягати їх за шкірку з будинків.

 Це говорить про те, що навіть проросійськи налаштована еліта Криму не була до кінця впевнена в успіху заколоту. Коли перша бронетанкова колона російських військ вирушила із Севастополя до Сімферополя, їх міг зупинити на трасі будь-який український воєнізований патруль. Прориватися за всяку ціну наказу у російських військових не було.

 А могли б, після введення воєнного стану в березні і квітні, натовпи завезених з Ростова і Воронежа росіян безкарно зривати українські прапори і захоплювати адмінбудівлі в Донецьку і Луганську?

 Як склалася б доля Донбасу, якби «альфівців», які потрапили під Слов'янськом у засідку терористів Ігоря Гиркина, підтримали б вогнем десантники, які зі своїми БМД знаходилися в безпосередній близькості? Як пізніше пояснив пораненому на його очах «альфівцю» командир десантників: йому ніхто не дав наказу відкрити вогонь.

 Була б у нас історія героїчний оборони донецького аеропорту, якби снайпер кіровоградського спецназу не прийняв рішення і першим 26 травня не відкрив вогонь по позиціях терористів на даху терміналу?

 А якби після розгрому в аеропорту, коли були вбиті десятки терористів, на плечах відступаючих деморалізованих "востоковцев" знайшовся б командир, який дав наказ зайняти в Донецьку будівлі ОДА і СБУ 27 травня 2014 року? Історія «ДНР» могла б закінчитися в цей же день.

 Сподіваюся, прийде час, і ми також дізнаємося, які накази дав або не дав начальник Генштабу Муженко, щоб колона Гіркина практично безперешкодно подолала відстань від Слов'янська до Донецька в липні 2014 го.

 За боягузтво, лукавість українських політиків ми заплатили вже тисячами загиблих воїнів і мирних жителів, майже двома мільйонами біженців і розореним Донбасом.

 Поки ми не почнемо судити політиків за їхні справи, відправляючи їх (краще на виборах, ніж на Майданах) в політичне небуття, ми приречені виглядати в очах світу країною левів, якими правлять козли. Цю невідповідність необхідно усунути якомога швидше. 

Роман Лазоренко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#РНБО #Тимошенко #Донбас
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...