• Головна
  • У Львові влаштували пікет: протестували проти законопроекту нового «Трудового кодексу» (ФОТО)
доповнено
18:10, 18 листопада 2015 р.

У Львові влаштували пікет: протестували проти законопроекту нового «Трудового кодексу» (ФОТО)

доповнено

У середу, 18 листопада, активісти «Автономного опору» та представники незалежних профспілок влаштували пікети проти законопроекту нового «Трудового кодексу».

Як повідомили 032.ua у прес-службі АО, активісти пікетували приміщення обласних та місцевих осередків партій "Батьківщина", "Самопоміч", "Народний фронт" та БПП.

Нагадаємо, у четвер, 5 листопада, нардепи прийняли у першому читанні законопроект про "Трудовий кодекс". Остаточне голосування по цьому питанню буде наступного тижня.

Додамо, як повідомляється на урядовому порталі, проект нового трудового кодексу передбачає право на репатріацію працівників. Зокрема, статтею 256 проекту Трудового кодексу визначено, що працівники користуються правом на репатріацію у випадках: закінчення строку трудового договору або трудового договору на конкретний рейс, що закінчився за кордоном; захворювання чи отримання травм, чи з інших причин, підтверджених медичним висновком; катастрофи транспортного засобу, на якому працював працівник; коли власник транспортного засобу не може далі виконувати свої зобов’язання роботодавця з причин банкрутства, продажу транспортного засобу, зміни реєстрації чи арешту транспортного засобу чи з інших аналогічних причин; коли транспортний засіб без згоди працівника направляється в зону військових дій.

Також проект містить положення про недопущення дискримінації у сфері праці.

Передбачається і те, що тривалість відпустки працівників становитиме 28 календарних днів.

Окрім цього міститься і ряд норм, які концептуально по-новому визначають механізм правового регулювання трудових відносин між роботодавцем і працівником. Зокрема, передбачається оформлення трудових відносин шляхом укладення трудового договору тільки в письмовій формі (на сьогодні КЗпПпередбачає укладення як у письмовій, так і в усній формі).

Також одним із нововведень проекту є визначення професійної, службової кар’єри та засобів її здійснення, що, як вважають у Мінсоцполітики, спонукатиме працівників більш відповідально виконувати свої обов’язки, а роботодавця – до створення належних умов і забезпечення рівних прав працівникам у їх професійному зростанні.

Також проект Кодексу пропонує норму стосовно самостійного планування працівником свого робочого часу за умови дотримання строків виконання робіт, детально регламентує питання виконання працівником роботи вдома, та містить ще чимало інших, важливих аспектів.

Водночас, як повідомляють пікетувальники,  новий ТК дозволятиме роботодавцю встановлювати: 6-денний робочий тиждень, 10-годинний робочий день, змушувати працювати по вихідних, змушувати виконувати зайві функції за нижчу оплату, звільняти по спрощеній процедурі, а також підміняти колективний договір індивідуальними контрактами і односторонніми розпорядженнями роботодавця.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #трудовий_кодекс #пікет
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...