• Головна
  • Як посадити і виростити картоплю
22:49, 13 листопада 2015 р.

Як посадити і виростити картоплю

Якщо ви плануєте зібрати багатий   врожай, необхідно правильно висадити якісний матеріал.  Картоплю для посадки відбирають восени, під час збору врожаю, з кущів, які принесли найгарніші плоди. Бульби повинні бути великими – від 5 сантиметрів – тоді врожай буде багатим. Зберігати їх потрібно подалі від променів сонця. Як матеріал також можна використовувати оченята, які проросли, або розрізану картоплину. Але при цьому необхідно, щоб погода була дуже теплою і вологою.

До початку осені необхідно провести підготовку землі під картоплю. Грунт не повинен бути занадто кислим, тому що це призводить до розвитку хвороб. Потрібно зайнятися перекопкою і додати добрива: сечовину, суперфосфат. Також відмінним варіантом є селітра аміачна. Вона вважається одним з кращих азотних добрив для картоплі. Придбати її, а також інші препарати і добрива можна в «Украгроком».

За місяць до висадки потрібно проростити картоплю. Для цього необхідно вимити її в розчині марганцівки і розкласти на дні ящика. Можна робити два ряди вгору. Далі потрібно поставити тару в тепле і освітлене місце, але уникати попадання сонця. Росток повинен бути зеленуватим, довжиною до 1,5 сантиметра, оскільки якщо він буде довгий, то виявиться слабким і може поламатися. Крім того бульби необхідно обприскувати водою з попелом і перевертати. Робиться це через день.

Перед тим як поміщати картоплю в грунт, його протруюють, щоб не з'являлися інфекції. Всередину бульби розчин не потрапляє, просто зверху утворюється захисна плівка. Для цього необхідно двадцять грамів   борної кислоти залити 10 літрами води, занурюють туди картоплю на 10 секунд, а потім просушують.

Поміщають картоплю в грунт за народною прикметою, коли розпускається листя на березі. Роблять лунки до десяти сантиметрів і поміщають туди бульби паростками вгору, потім покривають землею. Не можна виробляти висадку надто густо, так як може розвиватися фітофтороз і неможливим стане підгортання. В результаті картопля буде зеленою. Між грядками потрібно зробити відстань до одного метра, глибина у всіх лунок повинна бути однакова, а дно розпушеним.

Коли рослина досягне 20 сантиметрів, необхідно провести підгортання, робити це можна після того, як пройде дощ. Разом з тим видаляється бур'ян.

Поливати краще вранці. За весь період повністю зволожують грунт до трьох разів. Це допомагає уникнути фітофторозу.

Восени картоплю викопують, збирають, складають по ящиках і поміщають в підвал або льох. Бажано використовувати ящики з дерева, в них бульби зберігаються краще.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,93
PLN
9,88
9,91
Оголошення
live comments feed...