• Головна
  • У Львові розгорнулась дискусія щодо образу Жида у Різдвяному вертепі
12:41, 20 грудня 2011 р.

У Львові розгорнулась дискусія щодо образу Жида у Різдвяному вертепі

Напередодні Різдва у Львові розгорнулась дискусія щодо використання образу Жида у Різдвяному вертепі. Ректорат Українського католицького університету закликав студентів та всю спільноту УКУ у вертепних дійствах позбавитися усталених стереотипів щодо образу «жида-лихваря», як ознаки антисемітизму.

«Ми не можемо заперечити той історичний факт, що образ «Жида» був традиційним для українських різдвяних вертепів. Мало того, цю роль – поряд з іншими негативними ролями, як-от Ірода чи Смерті – сприймали ентузіастично, у них вкладали багато душі й гумору. Так народ у бароковому стилі представляв дихотомію добра і зла. З цього пласту української народної культури видно, що в певні епохи соціальні біди українського народу асоціювалися з єврейством (як, до речі, і навпаки), за поняттями «жида» й «гоя» стояли свої міжгрупові табу», – йдеться у зверненні ректорату УКУ.

Автори звернення наголошують, що євреями в історичному бутті були не тільки міняйли, торговці та лихварі. Євреями були, зокрема, апостоли, члени найдавнішої християнської спільноти та майже всі автори Нового завіту (за винятком Луки).

Водночас, депутати Львівської облради вважають, що використання образу Жида не є приниженням гідності єврейського народу.

«З’явилися «достойники», які дозволили собі проводити ревізію автентичних народних традицій, та ще й нав’язувати свою приватну думку громадськості. Вертепні дійства – це народна творчість, і кожна громада має сама вирішувати, які персонажі мають бути у Вертепі», - заявив сьогодні під час сесії Львівської облради депутат Остап Стахів.

За його словами, образ цього персонажу завжди був колоритним і дотепним і позитивно сприймався глядачами. Роль Жида у Вертепі відводилось найбільш обдарованому хлопцеві, який мусів мати велику харизму.

«Я разом із своїми колегами-артистами із фольклорного театру об’їздив з Вертепом чи не всю земну кулю. Коли на сцену вибігав Жид – зал оживав, зал вибухав емоціями позитиву та сміху, коли вертепний персонаж Жид показував глядачам негативні риси, які притаманні народу – грошолюбство і матеріальні спокуси. Це він відкривав очі народу на ті негативні риси, від яких йому необхідно звільнитися. І ці риси народ може побачити тільки через призму персонажу Жида», - додав О. Стахів.

Джерело фото: novynar.com.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...