• Головна
  • Оформлення субсидій: спрощені умови для львів'ян і борги у надавачів послуг
суботня розмова
16:46, 31 жовтня 2015 р.

Оформлення субсидій: спрощені умови для львів'ян і борги у надавачів послуг

суботня розмова

Уряд спростив порядок призначення субсидій ще у кілька разів. За словами експертів, відмову на субсидії тепер отримуватимуть не більше 2% львів’ян. Водночас, для самих надавачів послуг, таке спрощення може обернутися крахом, адже з початку травня держава часто боргує їм виплати. Особливо гостро цю проблему відчувають ОСББ. 

З 1 травня українці оформляють субсидії за спрощеними умовами. З 1 жовтня, згідно з постановою Кабміну, вони оформляють субсидії ще більш спрощеними умовами.

Як розповідає в.о начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин, відповідно до постанови врегульовано кілька важливих пунктів.

“Насамперед львів'янам більше не треба писати розмір доходу і джерело його отримання у декларації. Достатньо написати лише назву, до прикладу, пенсія чи зарплата”, - каже Ігор Кобрин.

Також, відтепер субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, незалежно від того, чи відкрито на неї особові рахунки на оплату послуг чи ні.

Скасовано також необхідність обстеження спеціальними комісіями домогосподарств у випадку, якщо хто у квартирі прописаний, але не проживає. Тепер достатнього просто одного із документів, що підтверджують те, що людина проживає в іншому місці.

Така новація є дуже важливою, адже надасть можливість отримати субсидію, приміром, пенсіонерам, у яких зареєстровані дорослі діти, але які фактично не проживають з ними.

Постанова також знімає інші болючі питання. Адже тепер є можливість призначати субсидію сім'ям, які зареєстровані в одному житловому будинку, але ведуть окреме господарство.

Окрім цього дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім'ям, а також сім'ям (крім багатодітних дітей), у яких не менше року проживає троє і більше дітей, надано можливість надавати субсидії, беручи до огляду кількість дітей, які фактично проживають у житловому приміщенні, з урахуванням дітей, які не зареєстровані в ньому.

Розширено також перелік доходів, які не будуть враховуватися для призначення субсидій.

До прикладу, оплата за роботу у виборах, соціальні допомоги та виплати учасникам АТО.

“З огляду на такі спрощені умови багато хто, у кого не виходила раніше субсидія, тепер зможе її отримати”, - говорить Ігор Кобрин.

Зараз за субсидіями щодня звертаються 600-700 львів’ян. Порівняно з минулим роком це у вісім разів більше. Для тих, хто не хоче стояти у чергах, також пішли на зустріч. Вони можуть попередньо зателефонувати у відділи соціального захисту і домовитись про конкретну дату та час, коли прийдуть.

Втім, начальник Галицького відділу управління соціального захисту Марія Подоляк, просить мешканців міста уважно заповнювати документи та вказувати свої контакті номера.

“Ті, мешканці, які отримали відмови, нехай знову звертаються у відділи соціального захисту, подають документи. Але обов'язково треба подавати контактні дані, у нас не вистачає часу і людей шукати контактні номери людей”, - говорить Марія Подоляк.

Станом на сьогодні у Львові уже призначено 75 тис субсидії і ця кількість буде рости. Але чи готові до цього самі надавачі послуг?

В ідеалі, надавачам послуг, держава має відшкодовувати субсидії, втім робить це не завжди.

Так, із початку спрощення субсидії бувало, що держава відшкодовувала надавачам послуг замість 100% лишень 15. У скрутне становище потрапили ОСББ, Адже у них усі кошти чітко розписані і поділені, а те, що держава боргує гроші може призвести до жахливих наслідків.

“Нам відомо про цю проблему. В кінці кожного місяця держава відшкодовує кошти за те, що вони надавали послуги. Але траплялися випадки, коли приходило 15% відшкодувань замість 100%, у вересні уже прийшло 94%. До нас приходили і зверталися голови ОСББ. Ми в свою чергу зверталися до Міністерства фінансів через міського голову, голову Львівської ОДА листами, щоб Міністр фінансів і Прем'єр міністр відреагували на цю критичну ситуацію. Тим більше, що зараз іде підготовка до опалюваного періоду і надавачам потрібні були кошти”, - розповів у коментарі 032.ua Ігор Кобрин.

З огляду на істотне подорожчання житлово-комунальних послуг, зокрема газу, тепла, електроенергії, львів'янам обов'язково потрібно оформити субсидії і чим швидше, тим краще. Адже і клопотів тепер менше. 

А тим часом, проблеми виникають у багатьох ОСББ. Свого часу ситуація була настільки критична, що їхні голови їхали до Києва, піднімати це питання на всеукраїнському рівні, аби їх нарешті почули. Але чи їх почули і почують, коли Україна в складному економічному становищі, а попереду холодна зима?

Автор: ІРИНА ТРУШ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #Ірина_Труш #субсидії #ОСББ
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...