Це актуальне питання, особливо для тих, хто вважає відвідування масажного кабінету марною тратою часу. На питання «Ходити до масажиста чи ні?» Допомогли відповісти професіонали з massageinkiev.com.

Важливо розуміти: масажі бувають лікувальні і профілактичні. У першому випадку пацієнт має на меті позбутися якогось недугу, попередньо взявши напрямок у свого лікуючого доктора. Наприклад, після перелому або розтяжіння доктор порадив відвідати лікувальний масаж, в такому випадку людина повинна надати всі необхідні рекомендації, документи (можливо рентген) масажисту або кінезіологу. Не завжди лікувальний масаж приємний, а в деяких випадках – болючий, зрозуміло, на благо пацієнта. Такі процедури можна порівняти з прийомом ліків або антибіотиків: головна мета – це швидке одужання.

У випадку з класичним масажем мета – розслабитися, позбутися від скутості м'язів, нормалізувати роботу сальних залоз, знизити відсоток підшкірного жиру або гіноїдної ліподістрофії і т.д. Тобто, по суті, здорова людина усвідомлено йде до масажиста для усунення дрібних проблем зі здоров'ям або просто в якості профілактики. Більш того, існують розслабляючі і антидепресивні масажі, після яких підвищується бажання жити і продуктивність в цілому.

Якщо бути точніше, то:

  • Лікувальні масажі робляться винятково за потребою – наприклад, для прискореного одужання після травми.
  • Класичні масажі виконуються в оздоровчо-профілактичних цілях.

Масажист, який виконує класичний масаж, не зобов'язаний мати медичну освіту. Для виконання лікувального масажу мінімальна вимога – це медучилище.

В цілому стає зрозуміло, що це дві абсолютно різні процедури. Але оздоровчо-профілактичні масажі бувають різні. Більш того, їх тисячі. Однак 99% всіх стилів базуються на класичному: погладжування, розтирання, розминання і вібрація. Відмінності лише в алгоритмі виконання вправ, силі і швидкості виконання, а також ділянці тіла, де виконується безпосередньо масаж.

Той же антицелюлітний масаж виконується із застосуванням сили за рахунок надавлювання і розминання, а, наприклад, в розслабляючому практично 70% всього сеансу – погладжування і розтирання в чверть сили масажиста.

Також існує група людей (якщо бути точніше, хвороби цих людей), яким звичайні масажі робити заборонено: масаж може погіршити ситуацію або сповільнить процес одужання. Існує більше сотні протипоказань, однак, найбільш поширені – це ракові захворювання, ангіна, варикоз, гнійні рани і т.д.

Якщо ви хочете отримати більш детальну грамотну консультацію, то краще за все звернутися до лікаря.