Порівняно нове для українців свято на практиці стало одним із найпопулярніших. До того ж носити елементи національного українського вбрання останніми роками стало не просто трендом, а й способом самоідентифікації.

Не тільки дорослі долучаються до традиції вбиратися в традиційний одяг: модні вишиванки для хлопчиків і дівчаток теж продаються в багатьох інтернет-магазинах чи відшиваються вручну на замовлення. Чи святкують цей день українці за кордоном? Як правильно носити вишиванку? Звідки з'явилася ідея свята? Розповідаємо далі в матеріалі.

Історія свята

Усе почалося у 2006 році. Тоді ще студентка, а зараз письменниця, журналістка та громадська діячка Леся Воронюк запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишиванках. Багато зі студентів та навіть викладачів підтримали імпровізовану акцію. З кожним роком охочих ставало дедалі більше.

Спочатку захід проходив тільки в межах Чернівецького національного університету. Згодом громадяни по всій країні, а також члени української діаспори по всьому світу підтримали традицію.

Відзначається свято щороку в третій четвер травня. Це будній день, тому кожен може одягнути сорочку на роботу, навчання чи просто прогулянку. Це ще раз підтверджує універсальність і зручність традиційного українського вбрання навіть для повсякденних справ.

День вишиванки в Україні

Звісно, в День вишиванки потрібно вдягнути вишиту сукню чи сорочку. Можна доповнити образ аксесуарами — пов'язками для волосся, намистом, герданом чи силянкою, дукачем тощо. У цей день часто влаштовують тематичні заходи:

  • мирні акції та марші на підтримку України;

  • інтернет-тренди та конкурси на найкращу сорочку, вишивку чи фото в сорочці;

  • лекції на тему етнічного одягу та прикрас, значення орнаментів різних регіонів України;

  • презентації художніх видань із зображеннями орнаментів, реальних зразків історичного одягу, схемами для вишивання від українських та іноземних авторів;

  • пісенні та поетичні конкурси;

  • історичні вікторини з призами чи присвячені благодійним зборам;

  • художні виставки з картинами та фотографіями на тему вишиванки та її символізму для кожного українця.

Кожен у цей день почувається частинкою великої та дружньої спільноти, об’єднаної спільною ідеєю.

Як святкують за кордоном

За останні роки діаспора українців у різних країнах світу стала ще потужнішою. А самі українці пишаються своїм походженням та намагаються максимально проявляти свою ідентичність, зокрема й зовнішньо. Часто у вишиванках ходять навіть не лише цього дня, але в цей день обов'язково.

Представники діаспори в різних куточках світу влаштовують тематичні події. Зокрема, Спілка українців у штаті Вашингтон, що в Сполучених Штатах, організовує зустріч у Сіетлі, біля бібліотеки Сузалло.

А в Кишиневі 17 травня відбудеться цілий Марш української вишиванки. Подібні заходи будуть проводитися в усіх європейських столицях. Знайти інформацію про них легко в місцевих групах українців у соціальних мережах.