трансфертне ціноутворення ТЦУ Консалтинг

Міжнародний бізнес складається із операцій, що проводяться між транснаціональними компаніями. У своїй діяльності вони шукають способи зменшити податкове оподаткування. Для цього, велика частина з них користується трансфертним ціноутворенням, дізнатися про яке можна більше в ТЦУ Консалтинг  https://konsulting.com.ua/. Через масштабність процесів та збільшення кількості міжнародних компаній, інтерес до цього питання набрав затребуваності в країні.

Трансфертне ціноутворення: що це таке?

Спочатку потрібно розуміти, що трансферна ціна – вартість, що визначається при виконанні операцій між компаніями. Тому трансфертне ціноутворення – діяльність, що проводиться для встановлення відповідності даної вартості ринковим умовам. Через розвиток економічного процесу та збільшення кількості міжнародних компаній, питання з ТЦУ набрало популярності. У країні ТЦУ регулюється законом.

Методи ТЦУ

Є методики ТЦУ, побудовані за ієрархією:

  • Порівняння неконтрольованої ціни. Вартість товарів визначається, виходячи із вартості аналогічної продукції;

  • Перепродаж – ціна заснована на сумі первісної вартості з надбавкою за витрати;

  • Витрати плюс. У цій методиці враховується собівартість продукції товару та націнка, яка була на неї встановлена;

  • Чистий дохід – проводиться аналіз рентабельності подібних операцій між компаніями;

  • Розподіл прибутку. До уваги береться критерій, що передбачає поділ вигоди між учасниками правочину;

Критерії ТЦУ

Законодавство країни регламентує фактори, за допомогою яких можна провести визначення того, чи є операція контрольованою:

  • Суб'єктивний склад;

  • Тип господарської операції;

  • Розмір операції;

  • Кількість доходів;

Перший критерій прописується у Податковому кодексі. Основною ознакою буде діяльність, що проводиться учасниками правочину. Другий фактор – наявність операцій, що виконуються за участю нерезидентів та допомогою комісіонера. По суті це операції, націлені на купівлю або реалізацію продукції за допомогою посередника.

Якщо говорити про третю групу, то треба розуміти, що є список країн, які дотримуються Податкового кодексу. Але є додатковий перелік, згідно з яким проводиться визначення контрагентів, які мають організаційно-правову форму. Це говорить про те, що вони можуть не сплачувати податок на прибуток. Також є четверта група суб'єктивного складу. Ці норми з'явилися недавно, тому вважаються новими. Критерій визначає господарські операції, що проводяться між постійним представництвом та материнською компанією.

Документи з ТЦУ

документація ТЦУ Консалтинг

Документація з ТЦУ є пакетом документів, який надсилають експертам після проведення аналізу міжнародного оподаткування. Документи відображають роботу компанії, яка має відношення до контрольованих операцій та їх умов. Відповідно до закону, документи щодо ТЦУ повинні подаватися до відповідних органів на запит. Займатись підготовкою матеріалів може як компанія, так і експерти. Підготовка документів передбачає розробку даних, проведення аналізу та написання умов, дослідження первинної документації. Для виключення помилки краще звернутися за допомогою експерта, який знає чинні закони.

Звіт ТЦУ

Він є інформацією про контрольовані операції відповідно до закону. Підготовка звітності включає декілька пунктів:

  • Встановлення контрольованих операцій із нерезидентом;

  • Проведення підготовки документації;

  • Надання рекомендацій щодо автоматизації;

Робота зі звітністю щодо ТЦУ потребує професіоналізму, тому рекомендується звертатися до експертів.