Тактичний військовий рюкзак давно став обов’язковою частиною спорядження армійців, спецпризначенців та бійців інших силових підрозділів у всьому світі. За його допомогою військові переносять на собі особисті речі, частину боєкомплекту та різноманітне спорядження, починаючи від одягу та взуття і закінчуючи спальним мішком і засобами для приготування їжі під час довгих рейдових походів.

Завдяки своїй зручності, продуманій конфігурації, міцності та іншим перевагам армійські наплічники здобули популярність не тільки серед військових, а й цивільних, які часто подорожують або полюбляють активний відпочинок на природі. Крім того, такі рюкзаки із задоволенням використовують у повсякденному житті прихильники мілітарі-стилю.

Якісні тактичні рюкзаки купити за доступною ціною можна на сайті militarka.com.ua.

Різновиди тактичних рюкзаків та їхні особливості

Тактичні рюкзаки можна розділити на дві категорії:

  • штурмові;

  • рейдові.

Принципова різниця між ними — корисний об’єм та деякі конструктивні елементи. Місткість штурмових моделей зазвичай не перевершує 25–30 літрів. Цього достатньо для особистих речей, частини боєкомплекту, а також провізії на 1–2 доби.

Рейдові модифікації мають збільшений об’єм (40–60 літрів), що дає змогу переносити більше спорядження, провізії та особистих речей упродовж багатоденного походу. Також у моделей зі збільшеним літражем додатково є ще один ремінь для фіксації на поясі.

Переваги тактичних рюкзаків перед туристичним спорядженням

На відміну від класичних туристичних рюкзаків, тактичні модифікації мають кілька важливих переваг:

  • Продумана анатомічна конструкція. Тактичні рюкзаки мають широкі лямки, які не натирають плечі, вставки з сітчастої або мембранної тканини, яка швидко відводить вологу (це особливо актуально в літній період). Також на спинці вони мають спеціальні вставки, які допомагають рівномірно розподілити навантаження, щоб військовий залишався мобільним і міг пройти з рюкзаком та додатковим спорядженням необхідну дистанцію.

  • Висока якість матеріалів та фурнітури. Усі застібки, фастекси та «блискавки» від українських та закордонних виробників розраховані на інтенсивну експлуатацію і високі навантаження, тому вони безвідмовно служать роками.

  • Підвищена стійкість до стирання та механічних пошкоджень. Наплічники шиють із синтетичних тканин Oxford, ReepStop та інших матеріалів, які не тільки вирізняються підвищеною міцністю, а й мають високу стійкість до температурних перепадів, впливу опадів, прямих сонячних променів та інших атмосферних явищ. Завдяки цьому тактичні рюкзаки можна використовувати за будь-яких погодних умов.

  • Раціональне використання корисного простору. Навіть у невеликого штурмового наплічника внутрішній простір і зовнішня комплектація продумані до дрібниць. Йдеться про велику кількість відділень і кишень для різних речей, а також про наявність зовнішніх елементів системи MOLLE, завдяки якій можна додатково закріпити різне спорядження для зручного транспортування.

Якщо бажаєте купити тактичний рюкзак для служби у війську, подорожей або просто для повсякденного користування, звертайте увагу на якість матеріалів і фурнітури, кількість кишень і закритих відділень, а також на виробника. Краще трішки переплатити, але придбати якісну річ, яка прослужить роками навіть за екстремальної експлуатації у будь-яких кліматичних умовах.