Загалом фінансова грамотність передбачає відмову від кредитів. У сучасних умовах уникати варто сумнівних організацій, що пропонують вам швидкі гроші за божевільні відсотки. Але при великих покупках, як-от квартира чи машина, кредит готівкою буде доречним і вигідним. Його ж зручно брати для медичних операцій, відпусток, ремонту в будинку, освіти тощо. В IdeaBank є декілька варіантів споживчих кредитів. Але як правильно брати ці позики й повертати їх?

Правило першого внеску

Діє правило першого внеску переважно при іпотеках. Воно буде доречним у випадку з великими покупками. Суть цього правила:

  • перший внесок на житло має бути не менше 20% від загальної вартості житла;
  • на автомобіль — не менше 30% від вартості транспорту.

Якщо у вас не вистачає коштів на цей внесок, тоді ви ще не готові до кредиту. Бажано, щоб при цьому у вас залишалась і фінансова подушка на випадок непередбачуваних ситуацій.

Правило трьох років

Про три роки треба пам’ятати тим, хто купує щось дуже велике. Наприклад, квартиру чи будинок. Вартість цієї великої покупки не має бути більше, ніж загальний дохід родини за три роки.

Це базове правило фінансової грамотності. Його бажано дотримуватися, попри те, чи купуєте ви будинок за свої кошти, чи берете кредит, чи оформлюєте іпотеку.

Правило 6/10

Зазвичай люди користуються правилом 6/10, коли вони хочуть купити машину. Тут діє дві вимоги:

  • машина коштує не більше, ніж ваш заробіток за шість місяців;
  • поточні витрати на машину не будуть перевищувати 10% від вашого бюджету на місяць.

До поточних витрат на автомобіль належать заправка пальним, регулярний техогляд, заміна оливи, сплата стоянки тощо. Витрат може бути багато, проте вони мають гармонійно вкладатися у ваш бюджет, а не тягнути з нього останні копійки.

Строк кредитування має бути зведеним

Зазвичай банки пропонують кредити терміном від 6 місяців до 5 років. Цього часу достатньо, аби повернути гроші банку й не обтяжувати себе величезними відсотками. Проте оптимальний варіант — 3-4 роки. Залежить це від суми, яку ви берете.

З часом предмет, на який ви брали позику, може зіпсуватися. Наприклад, машина за п’ять років постаріє і знеціниться через амортизацію.

Правило кредитного навантаження

Щоб ви могли без проблем сплачувати кредит, його доля в загальному щомісячному бюджеті має бути до 30%. Якщо це іпотека, можна збільшити до 50%. Проте більша сума буде незведеною.

Отже, щоб ви могли брати кредити й жити в нормальних умовах, бажано правильно використовувати фінансові правила. Оцінюйте себе об’єктивно й не перевищуйте свої можливості.