Скасування виконавчого напису нотаріуса відбувається лише за рішенням суду, ніяк інакше, боржник не може скасувати нотаріальний напис. Напис нотаріуса був визнаний незаконним судами всіх інстанцій в Україні, але незважаючи на це, раніше відкриті провадження зі стягнення, не можна закрити до отримання рішення суду виконавцем.

Що потрібно зробити, щоб визнати нотаріальний напис недійсним, коротко читайте у нашій статті.

Виконавчий напис нотаріуса

Незаконно отримати нотаріальний виконавчий напис на будь-якому договорі, навіть електронному, можна було практично без зусиль. Кредитори в Україні могли отримати нотаріальні написи до лютого 2022 року, через велику завантаженість судів та правового "свавілля". Держава мовчала, а нотаріуси не були притягнуті до відповідальності. До війни з росією, написи робилися тисячами, навіть десятками тисяч.

На жаль, для виконавчих написів нотаріусів немає окремого реєстру та до відкриття виконавчого провадження дізнатися, що нотаріус видав виконавчий документ, було неможливо. Внесення до Реєстру боржників та арешт грошей на карті або розрахунковому рахунку можуть означати, що виконавець відкрив справу на підставі нотаріального напису.

Скасувати виконавчий напис нотаріуса та зняти арешт з рахунку можна лише після подання позовної заяви та документів, що підтверджують, що арешт був на підставі нотаріального напису до суду. Важливо! Якщо нотаріальний напис на кредитному договорі було зроблено до лютого 2022 року, його слід оскаржувати; єдиним способом скасування стягнення є звернення до суду.

Скасування напису нотаріуса

Визнання виконавчого напису нотаріуса недійсним, або таким, що не підлягає виконанню - результат, якого потрібно досягти.

Сам процес подання позову про відміну виконавчого напису є надзвичайно важливим; помилки у процесі можуть продовжити термін розгляду справи або вам можуть повернути позов усунення недоліків. Позов відправляється до іншого суду, внаслідок помилки підсудності.

Термін, протягом якого можна оскаржити виконавчий напис нотаріуса:

  • Протягом трьох років з моменту отримання кредитором виконавчого напису нотаріуса боржник має право оскаржити його.
  • Термін оскарження нотаріального напису в суді коливається від кількох місяців до року, залежно від ситуації в країні.

Як висновок: виконавчий напис нотаріуса може бути скасований і визнаний таким, що не підлягає виконанню. Для цього необхідно швидко залучити юристів і зібрати документи, необхідні для подання позову. Навіть якщо банк, колектора чи МФО списали гроші за виконавчим написом – їх можна повернути, додатково можна вимагати всі гроші за надану боржнику правову допомогу (послуги адвоката) та витрати, пов'язані з поданням позову.

Отримати консультацію юриста компанії “ПІК”, щодо скасування виконавчого напису нотаріуса в Україні, можна за телефонами: +38 (095) 150 0501 або +38 (097) 050 0501