Процес життєдіяльності організмів тягне за собою появу різного виду відходів (органічного/неорганічного характеру). Через вибір напряму людини у бік індустріалізації, переважна кількість твердих відходів вимагає переробки. Рідкі відходи або стічні води потребують якісного очищення, перш ніж потрапити в ґрунт чи водойми. Однак для цього необхідно визначити склад стоків, щоб вибрати правильний спосіб їхнього очищення.


Види стічних вод

До стічних вод відносять абсолютно всю рідину, що виникає в результаті господарської та життєвої діяльності людини. Зовнішній вигляд стоків досить специфічний, бо їх колір може змінюватися відповідно до складу. Також присутній своєрідний запах.

Відповідно до сучасної класифікації стічні води бувають:

  • Промислові. Виникають внаслідок будь-яких технологічних процесів і можуть містити величезний спектр небезпечних та брудних речовин. Стоки з уранової промисловості, атомних електростанцій, золотих копалень вимагають максимальної уваги та вивчення, бо вони у неочищеному вигляді завдають величезної шкоди навколишньому середовищу.
  • Сільськогосподарськими. Виникають під час роботи тваринницьких комплексів і ферм. У своєму складі найбільше мають органічних сполук азоту та фосфору.
  • Побутові. Виникають внаслідок життєдіяльності людини в умовах урбанізації. Містять такі речовини як ПАР, органічні сполуки азоту та фосфору.


Проведення аналіз стічних вод

Правильний аналіз стічних вод необхідний для отримання максимального точного і вірогідного результату їх складу. Це допоможе налагодити процес очищення перед потраплянням рідини до навколишнього середовища.

Для проведення аналізу необхідно відібрати літр або більше води до чистої/стерилізованої тари. Обов'язково сполоснути ємність тими стоками, які призначені для аналізу безпосередньо перед вибором. Також потрібно врахувати, що до моменту отримання результату аналізу має пройти трохи більше 2-х годин. Не можна використовувати відстояну воду, бо вона не покаже реальну ситуацію через зміни хімічного складу.


У вимірі актуальні такі показники:

  • Запах. Для визначення використовують органолептичний спосіб. Інтенсивність визначається за п'ятибальною шкалою. Норма стоків – 2 бали.
  • Температура. Її величина визначає деякі біохімічні процеси, розчинність та швидкість осадження кисню.
  • Прозорість. Визначають за допомогою спеціального сантиметрового шрифту. Прозорість побутових стічних вод зазвичай дорівнює 4 см, а після очищення – 15 см. Цей показник визначає загальний рівень бруду стоків.
  • Залишок (щільний та сухий). З їх допомогою можна дізнатися склад розчинених у стоках елементів та речовин. Для визначення є спеціальні методичні рекомендації.
  • Кислотність. pH стічних вод має дорівнювати показнику 6,5-8,5, тобто нейтральний. При відхиленнях у бік біологічні очищувачі втрачають свої властивості та неспроможні виконувати заявлені функції.
  • Насиченість кольору. Цей параметр визначається візуально. Підсумок дослідження вказується у співвідношенні стоків до кількості чистої води, яка знадобиться для змішування та надання їм прозорості.
  • Осідаючі речовини. Параметр досліджується протягом двох годин з моменту забору під час перебування рідини у спокої.

Дані параметри визначаються протягом двох і більше діб, залежно від місця забору стоків. Слід зазначити, що промислові стоки досліджуються на набагато більшу кількість показників, що дозволяє максимально ефективно нейтралізувати мікроорганізми та отруйні речовини. Подібні процедури виконують кваліфіковані організації, які точно знають послідовність процесів аналізу та мають відповідні для цього прилади.