Керування фінансовими потоками — завжди складна річ, тому що ця сфера потребує пильності, точності та уваги до нюансів. Кожна дрібна помилка може стати фатальною для підприємства навіть в умовах економічної стабільності в країні. Що казати за сучасність, коли криза, спровокована пандемією, посилилась війною. Школа бізнесу Нова пошта підготувала декілька порад, котрі допоможуть уникнути фінансових падінь та утримати компанію на плаву навіть в складних умовах.

C3QfGn5DQ6Nlp_UCHvrNCZQlInPlb4HnssBmkEfJ9mG0Hip4rn5ZFgjXfJsNQXd2pTNsvzzHu6tkQofpQ_i80qY-EGB9IAp16osDN0mI69n5qyez3IUi1duQVNAI4odAivUvaPuybgT4wiJfmRzIFXn_YpqUX1O17aR0-WmDXuae-paS8WeyvP83DGd8sg

Довірте фінанси фахівцю

На етапі створення підприємства часто керівник займається фінансами самостійно, але з розвитком компанії такий підхід стає недоцільним. Сфера фінансів дуже складна та багатогранна. Навіть володіючи базовими знаннями, легко пропустити важливі питання.

Досвідчений фахівець зазвичай потребує достойної оплати, що швидко окупається внаслідок виважених рішень, зниження ризиків та оптимізації системи оподаткування. Альтернативним рішенням може стати залучення аутсорсингових компаній. Якісний фінансовий облік необхідний навіть за невеликих обертів.

Плануйте

Не обмежуйтесь короткостроковим плануванням. Потоки прибутків та витрат повинні бути підконтрольними на кожному етапі існування компанії. Плануйте та враховуйте фінансові потоки на тиждень, місяць, квартал та рік. В ідеальному варіанті у вас має бути фінансовий план навіть на 5 років.

Важливо також грамотно розставити пріоритети під час складання плану. Адже для бізнесу гроші, як кисень для живого організму. За нестачі кисню страждають всі органи та системи. Визначте пріоритетні напрямки та внесіть їх у фінансовий план.

Завжди дивіться правді в очі

Одна з найголовніших помилок керівника — це невизнання кризи. У багатьох ситуаціях саме швидкі та точні рішення допомагають уникнути складних ситуацій або мінімізувати втрати.

Враховуйте темпи зростання всього

За зростанням прибутків зазвичай всі стежать досить уважно. А ось про витрати забувають. Насправді потрібно не тільки відстежувати цей показник, але й порівнювати його з ростом прибутків.

Зрозуміло, що з розвитком компанії зростають обидва показники. Але потрібно розуміти, що ситуація, коли вони зростають з однаковою швидкістю, неприйнятна. Зростання прибутку повинно випереджати ріст витрат не менш ніж наполовину. Тобто якщо щорічно дохід збільшується на 20 – 30%, то витрати повинні зростати лише на 10 – 15.

v3DuLFYocWKjhFDWK7DmmB33OsChHQfUMu93N6TsroBmqxh0WKDw5BBz_AGR7_ouIFE_VZi75rfxVAirc2URZ1pf_ypJla2jLu-1sApy8xbqhpxUCT4As-r4K0Xw-FtuEC8b1DVleHVTN7zJC65sobA7E_t_79qrVJy6JAjMQA6lGqi76O6ED1QSK8-8Pw

Відкладайте «на чорний день»

Створення фінансового резерву — це прописна істина, яка відома навіть людям, далеким від фінансової грамотності. Але, як не дивно, саме нею більшість нехтує. Комусь здається, що компанія досить стабільна, щоб пережити всі катаклізми. А хтось навіть не замислюється про створення фінансової подушки.

Між тим саме її відсутність — найчастіша причина касових розривів. Завжди може статися неочікувана ситуація, коли надійний клієнт затримав оплату або зміни в законодавстві призвели до нових витрат. Фінансова подушка в будь-якому з цих випадків допоможе пережити складні часи, не скорочуючи виробництво та не згортаючи окремі проєкти.

Не ігноруйте прострочені заборгованості

Однаково важлива кредиторська та дебіторська заборгованість. Накопичені борги рано чи пізно «переломлять хребет верблюду». Навіть якщо наразі кредитори не роблять активних рухів для стягнення, не можна розслаблятися. Якщо доведеться сплачувати всі борги одночасно, компанія опиниться в дуже скрутному становищі.

Дебіторська заборгованість також не рідкість в бізнесі. Потрібно відстежити строки надходжень від партнерів та розробити план примусового стягнення. Заходи з повернення коштів мають вживатися якомога швидше. Окрім того, потрібно проробити варіанти, які дозволять не допустити подібного в майбутньому.

Не використовуйте дохід компанії як власний гаманець

Гроші повинні працювати на розвиток. Використовувати весь прибуток неприпустимо. Так само як і безконтрольно звертатися до коштів бізнесу на власні потреби. Визначте відсоток, котрий буде перераховуватися як ваші особисті кошти, та частину, що піде на розвиток компанії. І ніколи не порушуйте цих кордонів.