Як проходить нострифікація диплома?

Наразі отримати освіту за кордоном дуже просто. Для українців це стало звичайною справою: вступити до вузу за кордоном, отримати диплом та повернутись додому із престижними документами та претендувати на престижну роботу. Це абсолютно реально, але є і певні нюанси, про які треба знати.

Щоб використовувати диплом іноземного вузу, його обов’язково потрібно легалізувати в Україні. Ця процедура називається нострифікація диплому. Вона проводиться за певними правилами і у певні етапи. Якщо від початку робити усе правильно, цей процес не вимагатиме багато часу, але помилки можуть призвести до затягування процесу на роки та відмови. Як правильно зробити нострифікацію диплому?

Етапи нострифікації диплома в Україні

Нострифікація диплому https://diplomukr.kiev.ua/uk/nostrifikacziya-diplomu-v-ukra%d1%97ni/ – це визнання документу про освіту легальним на території певної держави. Кожна країна має свої правила та етапи проведення цієї процедури. В Україні це досить просто, якщо ви дотримуєтесь усіх правил та ваші документи відповідають усім вимогам.

 

Нострифікація диплому в Україні необхідна, бо без цієї перевірки не можна влаштуватись на посаду за своєю освітою та кваліфікацією або продовжити навчання в українському вузі за цим фахом.

Ці правила існують не тільки для громадян, але й для нерезидентів України.

Програми для кожної спеціальності мають свої відмінності у різних країнах. Тому для визнання диплому легальним державні органи повинні переконатись, що рівень підготовки спеціаліста відповідає державним вимогам. Також вони проводять перевірку оригінальності документа.

У процесі державні службовці перевіряють кожен документ окремо (сам диплом та додаток до нього, а інколи і інші документи за потреби). Вони аналізують та порівнюють навчальні програми, які прослухав спеціаліст. Якщо курс відповідає державним стандартам, правила навчального закладу не відрізняються, документ визнається в Україні дійсним, а власник отримує відповідний сертифікат.

Також документ може бути визнаним «умовно дійсним». У цьому разі людина повинна скласти іспити, що довести рівень своєї кваліфікації. Як відбувається нострифікація диплому бакалавра чи магістра? Ця процедура включає декілька етапів. 

Легалізація у країні, де ви навчались 

Ще у тій країні потрібно зробити офіційний переклад та легалізувати ваші документи про освіту. Це дуже важливо, бо інакше ви не зможете подати заявку в Україні. 

Переклад документів

Це потрібно робити у професійного перекладача. Такий переклад називається нотаріальним. Краще робити його у бюро перекладів. Це легше, швидше та спеціалісти зроблять усе відповідно до державних вимог. Такий переклад повинен мати нотаріальне засвідчення та спеціальний штамп. 

Подання заявки у Міністерство

Людина повинна заповнити спеціальну заявку та надати усі необхідні документи. Також спеціаліст проходить інтерв’ю.

Міністерство освіти перевіряє диплом на:

  • підтвердження факту навчання особи у конкретному вузі;
  • акредитацію цього вузу;
  • підтвердження факту видачі диплому цій особі;
  • аналіз відповідності програми навчального закладу стандартам України.
  • після цього робиться експертний висновок та людина отримує офіційне свідоцтво державного зразка. 

Документи, які потрібно подати для нострифікації диплому

Пакет офіційних паперів включає:

  • оригінал диплому та додаток до нього;
  • паспорт або посвідку на постійне проживання;
  • заяву;
  • копію диплому;
  • копію закордонного паспорта;
  • переклад документів про освіту із нотаріальним завіренням. 

Процедура нострифікації диплому може зайняти досить багато часу (до 2 місяців), але ви можете звернутись за допомогою до спеціалістів та зробити це набагато швидше.