Управління ОСББ – це процес здійснення повноважень керівними органами об’єднання, який дозволяє достигти основну мету такої організації – забезпечити комфортне життя мешканців багатоквартиного будинку.

Що передбачає ефективне управління ОСББ?

Якщо дуже коротко, то це процес пошуку постачальників комунальних послуг, розподіл фінансових ресурсів та контроль за ними. Але насправді все, звісно, не так просто. Правління ОСББ постійно шукає, як зекономити бюджет і на що спрямувати вільні кошти, яким чином покращити стан інфраструктури та спільного простору. Також до його завдань відноситься контроль за якістю наданих коштів та пошук нових постачальників при неналежному їх рівні.

Більше інформації ви знайдете https://osbb-ok.org.ua/. Це інформаційний портал, створений в допомогу мешканцям багатоквартирних будинків. Також на ньому можна знайти корисну інформацію щодо конкретних дій у різних ситуаціях, оголошення про надання грантів та анонси програм впровадження реформ енергоефективності від міжнародних та українських організацій тощо.

Хто може бути головою ОСББ?

На першому етапі ініціативна група проводить загальні збори усіх власників або орендаторів квартир, на яких обирають правління ОСББ. Але до вибору потрібно поставитись дуже ретельно, адже повноваження голови дуже широкі:

  • Проведення загальних зборів. Це перший етап створення об’єднання і по суті найголовніший, адже за рішення про перехід на нову форму управління мають проголосувати простою більшістю голосів. Після цього на зборах приймають ключові для будинку рішення стратегічного характеру;
  • Вибір постачальників комунальних послуг та підписання із ними договорів. Задача голови – ознайомитись із усіма пропозиціями і обрати серед них ті, які будуть найбільш вигідними. Також правління контролює якість наданих послуг та у випадку їх неналежного рівня може розірвати договір;
  • Розподіл фінансових ресурсів та їх контроль. Якщо після оплати комунальних послуг залишаються вільні кошти, голова правління має право спрямувати їх на проведення капітального чи косметичного ремонту, спрямованого на покращення побуту та якості спільної території.

Окрім того, саме голова правління представляє інтереси мешканців будинку при проведенні реформ енергоефективності та переходу на інноваційні технології за рахунок отримання грантів від міжнародних організацій та органів державної влади.