Окуляри для зору — багатофункціональний аксесуар. Вони дарують людям з вадами зору можливість бачити чітко та стильно доповнюють імідж. Навіть враховуючи, що сьогодні є більш сучасна альтернатива для корекції зору — контактні лінзи, окуляри все ще надзвичайно популярні серед широкого кола користувачів. Ба більше, нині існує великий попит на іміджеві окуляри. Іміджевими називають окуляри, що мають нульову оптичну силу і слугують суто в ролі модного аксесуара. Тобто якщо кілька років тому люди з проблемним зором подекуди соромилися носити окуляри, то сьогодні їх по власному бажанню носять навіть ті, хто не має жодних проблем з очима.

Якщо перед вами постала потреба в корекції зору і ви розглядаєте окуляри, як варіант для цього — є певна ввідна інформація, яку вам корисно знати. Як вибрати окуляри, які на сьогодні є різновиди оправ та оптичних лінз, як адаптуватися до носіння окулярів? Про все це розповідаємо далі.

63922f0ac05a6.jpg

Правильний підбір

Окуляри для зору складаються з оправи та оптичних лінз. Щодо оптичних лінз, то на них обов'язково потрібно отримати рецепт у лікаря-офтальмолога. В рецепті зазначається діоптрійність лінз, що її потребує пацієнт для корекції свого недоліку рефракції та чіткого бачення. Встановити, якої діоптрійності потребує пацієнт можливо тільки після діагностики зору. Тобто ви не можете просто придбати лінзи для окулярів на свій розсуд.

Оправу можна вибирати на свій смак. Оскільки саме оправа визначає зовнішній вигляд окулярів та їх комфорт у носінні, вибирати її варто уважно. Передусім переконайтеся, що оправа вам підходить по розміру: вона має добре та нерухомо фіксуватися на обличчі, не тиснути, не викликати дискомфорту, не спадати. Щодо дизайну оправи — то це справа смаку. Їх асортимент сьогодні настільки великий, що є моделі, які тільки можна уявити: різні кольори, форми, принти, бренди. Якщо ви хочете, щоб оправа й, відповідно, самі окуляри для зору послугували вам не один рік, купуйте оригінальні вироби лише в сертифікованих магазинах оптики: luxoptica.ua/ua/frames-and-lenses/

Різновиди сучасних окулярів

Окуляри можна умовно поділити на різновиди за двома критеріями: дизайн (призначення) оптичних лінз і тип оправи. За дизайном доступні наступні окулярні лінзи: сферичні (стандартні), асферичні, торичні та мультифокальні. Торичні призначенні для корекції астигматизму, а мультифокальні для пресбіопії. Також лінзи можуть мати додаткові покриття та бути комп'ютерними або фотохромними. Комп'ютерні лінзи мають покриття, що фільтрує шкідливе синє проміння та захищає очі під час роботи за комп'ютером. Фотохромні окуляри часто називають «хамелеонами», бо вони затемняються на сонці. По суті це окуляри 2-в-1 — і для зору, і сонцезахисні.

За типом оправи є окуляри-авіатори, окуляри котяче око, вайфарери, панто, а також просто квадратні, прямокутні, овальні, нестандартні.

Дуже радимо звернути увагу на оправи Casta, адже це наш, український бренд.

Адаптація до окулярів

Адаптація до окулярів, як і до контактних лінз, має бути плавною. Починайте носити окуляри від 1-3 годин в перші дні й надалі поступово збільшуйте цей час. Це дозволить зоровій системі «переналаштуватися» та звикнути до наявності засобу корекції. За умови поступової адаптації у вас не виникатиме жодних дискомфортних відчуттів при звиканні до окулярів. Тож не варто поспішати. У разі виникнення будь-яких питань чи нарікань під час носіння окулярів неодмінно звертайтеся до лікаря-офтальмолога.