В межах кліматичного саміту ООН, СОР26 у Глазго митцями усього світу було запропоновано 300 мистецьких робіт. Обрано 30 унікальних проєктів, що утворили масштабний проєкт Digital Art 4 Climate. Серед переможців – картина Сашка Балабая «Русалка польова», одна з авторських робіт, об’єднаних у серію «Леся Українка. Лісова пісня. Перезавантаження снів».

Наївне мистецтво Вubble dreams 

Відомий художник, фотограф, кінорежисер-документаліст Сашко Балабай вже шість років проживає у Львові. «Приємно, що до просування імені славетної Лесі Українки у світі докладаюся особисто, – радо поділився автор в інтерв'ю Львівські новини Еспресо.Захід. – Є сподівання, що побачивши мою роботу, люди зажадають довідатися про Лесю щось більше».

Як розказує автор, його художній стиль – візуальні кольорові бульбашки. Це ніби асоціативний зв’язок з дитинством. Творчість Сашка Балабая вже позначили як наївне малярство, Вubble dreams, яскраве й життєрадісне бульбашкове мистецтво.

Мистецькі роботи Сашка Балабая експонуються вже не вперше. Повну серію, присвячену Лесі Українці, можна було побачити у науковій бібліотеці Львівського університету ім. Івана Франка. На превеликий жаль, цього року заходи з нагоди 150-річчя від дня народження видатної української письменниці, 110-річчя створення «Лісової пісні», на державному рівні через різні причини минули досить непомітно. 

Проєкт Digital Art 4 Climate – чому це важливо 

«Проєкт Міжнародної асоціації щодо підтримки глобальних зусиль ООН – надто важливий, – розказує Дарина Балабай, дружина, кінорежисерка й однодумиця художника. – Digital Art 4 Climate спрямований на підтримання заходів з подолання кліматичної кризи. Проєкт започатковано у червні цього року». 

В рамках ініціативи у США відбулися освітні заходи, концерти популярних музикантів. У серпні Мілан на декілька днів став ареною дискусійних заходів за кліматичною тематикою, дебатів з проблем глобального потепління та дій для боротьби з цими явищами за участю світових фахівців та вчених. Мистецькі твори представили відомі діджитал-митці з Туреччини, Греції, Швейцарії. 

Наразі щорічна кліматична конференція завершує свою роботу. Результатом має стати добірка Паризьких правил, які визначать регламент виконання Паризької угоди 2015 року. А проєкт Digital Art 4 Climate як перший художній конкурс в рамках кліматичної конференції ООН, тільки розпочинає шлях величезного впливу мистецтва на розв’язання глобальних проблем людства.