Чорні цятки на носі – проблема не тільки підлітків, але й дорослих. Вугри та інші висипання на шкірі свідчать про збої роботи в організмі. Пори на підборідді, носі або де-небудь ще на шкірі забиваються, а потім виникає вугровий висип (або акне). Прищі можуть виглядати як білі сальні пробки під шкірою або просто як чорні цятки. У цій статті ми розповімо вам, як позбавитися від чорних цяток, а також навчимо розрізняти види висипань.

як прибрати чорні цятки

Види висипань на обличчі: що провокує їх появу?

Чорні цятки – це вугри, які з'являються, коли сальні залози починають виробляти надто багато шкірного сала. Вивідні протоки епідермісу не справляються з такими обсягами, в результаті чого пори забиваються через підвищену секрецію сальних залоз. І саме тоді виникають чорні цятки. Зазвичай вони з'являються на носі або в інших місцях на шкірі. Також акне може з’явитися у вигляді білих дрібних висипань, через що білі комедони важче ідентифікувати. Розрізняють:

  • Комедони закриті – це незапалені кісти, які просвічують через шкіру, викликані скупченням виділень сальних залоз.
  • Комедони відкриті – це і є горезвісні чорні цятки на шкірі, викликані закоркуванням пір сумішшю шкірного сала та відлущеного епітелію.
  • Білі підшкірні прищі (міліуми) – розташовані під шкірою, білого кольору, чітко обмежені. Зазвичай вони з'являються через генетичну схильність.

Методи очищення обличчя

Як видалити чорні цятки з носа? Це можна зробити у косметолога. Перш ніж обрати будь-яку з цих процедур, варто проконсультуватися з дерматологом. Він зможе точно оцінити стан шкіри та підказати, яке саме лікування слід застосувати. До речі, ніс не єдине місце, де можуть з'явитися чорні цятки. Крім слизових вони можуть бути де завгодно на шкірі – навіть у вухах.

як видалити чорні цятки

Розрізняють:

  • ручне (мануальне) очищення – спеціаліст чистить шкіру ручним неелектричним інструментом;
  • кавітаційний пілінг – очищення пір ультразвуком;
  • пілінг мигдальною кислотою – шкіра чиститься за допомогою відповідного кислотного препарату;
  • іонофорез – введення в шкіру антибактеріальних засобів за допомогою гальванічного струму;
  • мікродермабразія – робиться апаратом зі спеціальною алмазною голівкою, за допомогою якої можна відлущувати відмерлі частинки шкіри та бруд, позбавив епідерміс від чорних цяток.

Поради як позбутися чорних цяток вдома

Щоб не відвідувати косметолога й зберегти кошти на лікування, варто дотримуватися кількох важливих правил:

  • Не перестарайтеся з макіяжем. Для того, щоб замаскувати розширені пори, в процесі накладання макіяжу краще використовувати силіконову основу, яка розгладить шкіру й дозволить косметиці розтікатися, не проникаючи в пори.
  • Не забудьте ретельно видалити макіяж перед сном. Якщо цього не робити, то в порах залишаться косметичні засоби, які стануть причиною появи акне на лобі, носі та підборідді.
  • Використовуйте правильну косметику для догляду. На жаль, ніякі процедури не принесуть очікуваних результатів, якщо неправильно вибрати косметику. Косметичні засоби повинні бути адаптовані до індивідуальних потреб шкіри. Наприклад, зволожувальна косметика ідеально підходить для сухої шкіри. Своєю чергою для шкіри, схильної до жирності, прекрасно підійде некомедогенна (та, що не забиває пори) косметика.
  • Не засмагайте, щоб приховати чорні цятки. Багато жінок помилково вважають, що сонце допоможе їм приховати акне – на темній засмаглій шкірі чорні цятки будуть не такими помітними, адже так? Можливо, спочатку ви помітите поліпшення, однак після великої дози сонця шкіра почне виробляти ще більше шкірного сала. Таким чином, чорні цятки почнуть ще більш активно розмножуватися, вражаючи нові ділянки шкіри.

Ретельно очистити протоки сальних залоз своїми руками складно та небезпечно. Якщо в них щось залишиться, це стане їжею для бактерій, які, своєю чергою, викличуть запалення. І тоді на обличчі можуть з'явитися гнійні прищі. З цієї причини не займайтеся самодіяльністю – зверніться до фахівця за консультацією та подальшим лікуванням.