Кожна людина час від часу страждає від недосконалості шкіри на своєму обличчі та тілі, і це стосується не тільки підлітків в пубертатний період. Дорослі також стикаються з подібними проблемами, і найчастіше це відбувається через природні причини уповільнення синтезу колагену. Також причиною тому можуть стати:

  • порушення в гормональному фоні;
  • неправильне харчування;
  • постійні стресові ситуації;
  • несприятлива екологія.

вугри на носі як позбутися

Всі описані фактори відразу ж відбиваються на шкірі, і частіше це проявляється у вигляді вугрового висипу. Як прибрати вугри на носі та на інших ділянках шкіри в домашніх умовах? Відповідь на це та інші суміжні питання ви знайдете в цій статті.

Чому з'являються чорні цятки на носі?

Ніс, лоб та підборіддя входять до Т-образної зони на обличчі, в якій зібрана величезна кількість сальних залоз. Тому пори тут найбільші, а вивідні канали ширше інших.

У косметології чорні цятки називають відкритими комедонами. Це висипання, які локалізуються у верхньому шарі епідермісу, і складаються з щільного шкірного сала, відмерлих клітин, бруду, пилу та залишків косметичних засобів. Саме всі ці компоненти формують «пробку», яка не дозволяє сальним залозам повноцінно функціонувати. Складники закупорених пор, вступаючи в реакцію з киснем, набувають чорного кольору. Так і з’являються чорні цятки.

Головна причина появи чорних цяток – порушення функцій сальних залоз. Провокують це такі чинники:

  • Гормональний збій. Найчастіше це пов'язано з підвищеним виробленням андрогенів – стероїдних статевих гормонів.
  • Жирний тип шкірного покриву.
  • Незбалансований раціон харчування. Якщо в раціоні надмірний надлишок вуглеводів та/або їжа з високим глікемічним індексом, то це провокує різкий викид інсуліну в кров, що підсилює вироблення шкірного сала.
  • Ігнорування гігієни. Якщо постійно не знімати макіяж на ніч, часто торкатися до шкіри брудними руками та користуватися багаторазовим рушником, то чорні цятки стануть постійними супутниками.
  • Нанесення косметики в кілька шарів.
  • Патології, що торкнулися внутрішніх органів і систем, – наприклад, шлунково-кишкової та ендокринної.
  • Гіперкератоз. Ця хвороба пов'язана з нездатністю шкіри очищатися від відмерлих клітин.
  • Стресові ситуації.

Тригерів, що провокують порушення функцій сальних залоз і виникнення чорних цяток, дуже багато. Саме з цієї причини від них страждає майже кожна третя людина в усьому світі.

Чистимо шкіру салонними техніками

Шкіра – це найбільший з органів в людському організмі, на який покладена найважливіша місія: захист від негативного впливу навколишнього середовища. Орган дихає та виділяє через пори всі шкідливі речовини, які скупчуються в організмі: сіль, токсини, піт тощо. Налагодити роботу природного відновлення клітин, відрегулювати нормальне вироблення себуму та запобігти появі чорних цяток допоможуть професійні процедури.

Однією з них є хімічний пілінг. Ця маніпуляція має на організм глибокий вплив, впливаючи на клітини дерми до її базального шару. Під час процедури в хід йде трихлороцтова кислота, яка:

  • сприяє оновленню клітин;
  • допомагає розгладжувати рубці, що залишилися від постакне;
  • ефективно очищає пори від надлишку шкірного сала, бруду та косметики.

як прибрати вугри з носа в домашніх умовах

Але коштує процедура недешево, до того ж існують і негативні чинники її застосування: після неї на шкірі спостерігається сильне подразнення. Крім цього, у процедури великий список протипоказань, а ще вона вимагає тривалої реабілітації. Проте ця процедура ідеально підійде для тих, у кого спостерігаються не тільки чорні цятки, а й некрасиві вікові зміни на обличчі.

Види чистки обличчя в салоні краси

На прийомі в косметолога вам можуть порекомендувати професійну чистку обличчя. Існує три їх види:

  • Механічна. Косметолог виконує її руками та спеціальним інструментом. Процедура викликає легкий дискомфорт, а серед побічних ефектів часто спостерігається почервоніння й свербіж.
  • Ультразвукова. Ця процедура проводиться з використанням спеціального скребка, який генерує звукові хвилі. Саме завдяки ультразвуку пори легко очищаються від скупченого в них бруду. Ця техніка вважається безболісною, якщо порівнювати її з механічною чисткою.
  • Вакуумна. У цієї процедури принцип дії наступний: в приладі є спеціальні дренажні трубки, які легко присмоктуються до шкіри обличчя та витягають з пір всі забруднення. Ця процедура користується особливою популярністю, оскільки майже не викликає дискомфорту, покращує кровообіг і зовнішній вигляд шкіри.

як прибрати вугри на носі

Незалежно від того, який саме вид чистки був обраний, вдається легко домогтися потрібного результату – якісно очистити епідерміс, що не в кожної людини вдасться зробити в домашніх умовах. Навіть всупереч тому, що деякі маніпуляції травмують шкіру, в ній запускаються природні регенераційні процеси. Це поліпшує роботу сальних залоз.

Як прибрати вугри з носа в домашніх умовах?

Існує багато народних методів, які допомагають прибрати чорні цятки на шкірі. Але всі вони не вирішують проблему, а лише тимчасово прибирають симптоми. Однак домашні методи – це спасіння для тих, кому потрібен хоч и нетривалий, проте швидкий ефект. З їх допомогою можна відбілити відкриті комедони, роблячи їх майже непомітними.

Народні методи дозволено використовувати тільки в тому випадку, якщо у людини тип шкіри не сухий, немає схильності до алергії, а також не спостерігається відкритих ран на епідермісі. Вдома для очищення обличчя можна використовувати:

  • Відбілювальну маску. Готується вона з 1 ст. л. соди, 1 ч. л води та яблучного оцту, а також ½ ст. л. соку лимона. Треба змішати всі ці компоненти, нанести на ніс і залишити на чверть години, після змити.
  • Суміш, що підсушує шкіру. Для її приготування варто змішати разом по 1 ст. л. порошку глини та соку лимона, а потім додати ½ ст. л. питної води. Інгредієнти змішати, після чого нанести отриманий засіб на вологу шкіру в області носа. Залишити на чверть години, а після ретельно змити.

чорні цятки на носі як позбутися

Ці два рецепти мають дуже високу ефективність завдяки соку лимона, що входить до їх складу. Він володіє відлущувальними та відбілювальними властивостями. Це дозволяє не тільки зробити менш вираженими чорні цятки, а й запустити регенераційні процеси.

Очищення обличчя від акне: протипоказання

Використовувати вдома механічне чищення епідермісу від чорних крапок, що локалізуються в області носа, категорично заборонено. Якщо у людини немає потрібної кваліфікації, то процедура завдасть серйозної шкоди:

  • пори ще більше розширяться;
  • інфекція може проникнути в найглибші шари шкіри;
  • значно збільшиться ризик рубцювання та появи постакне.

Вдома краще виконувати очищення два рази на день доступними та простими методиками. Ще два рази варто застосовувати пілінг, але з м'якою дією. Однак слід запам'ятати, що скраби наносяться тільки на розпарену шкіру, а після них її обов'язково зволожують. Такі прості й нескладні маніпуляції допоможуть без шкоди для шкіри тимчасово позбутися від ненависних чорних цяток. Якщо ви хочете виявити причину появи вугрового висипу, щоб вилікувати захворювання, яке провокує висипання, то зверніться до дерматолога.

як прибрати вугри на носі правильно

Як запобігти появі чорних цяток: профілактика

Боротися з генетичною схильністю до чорних цяток на носі складно. Але якщо вже так сталося, що від народження у вас жирний тип шкіри, то чорні цятки будуть вашими супутниками протягом всього життя. Звичайно, ви можете очищувати від них шкіру, а також користуватися цими корисними порадами по догляду за шкірою:

  • Епідерміс слід зволожувати не тільки зовні, але й зсередини. Не варто забувати про денну норму питної води, а також про некомедогенні креми зі зволожувальним ефектом. Краще вибирати максимально легкі текстури, а також слідкувати за тим, щоб в складі були лише натуральні компоненти.
  • Обов'язково стежити за гігієною. Витирати обличчя тільки одноразовими рушниками, а немитими руками намагатися його не торкатися.
  • Нерідко проблема може бути пов'язана з внутрішніми порушеннями. Саме тому треба регулярно (не рідше 1 разу на рік) проходити комплексне обстеження та здавати лабораторні аналізи.
  • Харчуватися регулярно, в раціон включити тільки корисну їжу.
  • Не варто й нехтувати відвідинами косметолога для професійного очищення шкіри обличчя щомісяця.

Як бачите, чорні цятки – це серйозна проблема, проте боротися з нею можна. Для цього не займайтесь самодіяльністю та вибирайте процедури тільки після візиту до лікаря, і обов’язково дотримуйтеся його рекомендацій.