Сигарети, напої з барвниками, недостатня гігієна порожнини рота і багато інших чинників неминуче викликають потемніння зубної емалі. Як прибрати жовтизну з зубів? Звичайно, найлогічніше рішення – звернення до стоматолога. Однак якщо у вас немає захворювань в порожнині рота, то прибрати жовтизну з зубів і трохи освітлити емаль можна в домашніх умовах. У цій статті ми розповімо, як це зробити, та в яких випадках все-таки доведеться скористатися стоматологічними послугами.

як можна відбілити зуби в домашніх умовах

Чому змінюється колір зубів?

Зміна кольору зуба відбувається на поверхні зубної емалі. Це можуть бути окремі плямки або ураження всього зуба. Найчастіше плями жовті або коричневі, але вони також можуть бути сірими або з відтінками білого. Одне можна сказати напевно – вони некрасиві, тому варто подбати про те, щоб повернути зубній емалі її природний світлий колір. Знаючи, що викликає пігментацію емалі зубів, буде легше уникнути виникнення та розвитку цього дефекту.

Колір наших зубів багато в чому залежить від їх будови. Кожен здоровий зуб складається з:

  • пульпи;
  • дентину;
  • емалі.

Пульпу неможливо побачити неозброєним оком, тому вона не впливає на зовнішній вигляд зуба. Дентин і зовнішній шар, тобто емаль, різні. Дентин найчастіше жовтого кольору. Колір всього зуба буде залежати від товщини емалі. Чим тонше емаль, тим жовтішим буде зуб, а чим вона товще, тим біліше буде зуб. Здоровими вважаються зуби, що мають молочно-білий, жовтуватий і навіть жовто-коричневий колір. Будь-яке відхилення кольору пігменту вважається знебарвленням.

як прибрати жовтизну на зубах

Зміна кольору емалі може бути викликана:

  • Зовнішніми причинами. Кожен харчовий продукт, який потрапляє в наш рот, містить натуральні або штучні барвники, які осідають на зубній емалі. Якщо їх вчасно не видалити, вони починають роз'їдати емаль, змінюючи її колір.
  • Внутрішніми причинами. Вони викликані деякими захворюваннями, які безпосередньо впливають на колір дентину, викликаючи його потемніння.

Розглянемо детальніше найчастіші причини зміни кольору зубів.

Куріння та зміна кольору зубів

Рідко завзятий курець може похвалитися білосніжними зубами. Зазвичай у нього зуби жовтого кольору, а на їх поверхні з'являється темно-коричневий наліт, особливо біля ясен. Це пов'язано з тим, що токсичні та смолисті речовини, що потрапляють в рот при курінні, відкладаються на зубах, впливаючи на їх колір. Ці речовини здатні знебарвлювати не тільки емаль, а й зубні пломби.

На жаль, для завзятих курців відбілювання зубів не має особливого сенсу – якщо продовжувати палити, то ефект буде короткочасним і досить незадовільним. Щоб насолодитися білизною зубів, вам слід взяти волю в кулак і назавжди розпрощатися з курінням.

як прибрати жовтизну зубів в домашніх умовах

Дієта та зміна кольору зубів

Цікаво, що жовтий колір наших зубів обумовлений не фастфудом та обробленими продуктами, а дієтою, багатою овочами, фруктами і свіжовичавленими соками. В їх складі багато кислот, які негативно впливають на нашу емаль, послаблюючи її та роблячи пористою, тонкою. Барвники з продуктів, що входять в раціон, найлегше закріплюються на пористій ослабленій емалі. Більш того, недотримання правил гігієни порожнини рота призводить до агресивнішого розвитку знебарвлення.

До найінтенсивніших знебарвлюючих продуктів відносяться:

  • кава – щоб мінімізувати ризик прилипання її до зубів, пийте каву з додаванням молока;
  • чай – червоний сорт провокує найбільшу зміну кольору на зубах;
  • ягоди – чорниця, малина, полуниця, ожина, вишня;
  • червоне вино;
  • буряк;
  • карі;
  • газовані напої;
  • солодощі – мармелад, цукерки, жувальні гумки.

Захворювання та зміна кольору зубів

На утворення плям на зубах впливають не тільки зовнішні фактори, але й внутрішні.

До них відноситься ряд захворювань, які можуть вплинути на колір емалі. Серед них:

  • гіпотиреоз – зуби молочно-білого кольору;
  • гіпертиреоз – зуби синьо-білого кольору;
  • порфірія – зуби червоно-сірі;
  • гіпербілірубінемія – зуби зеленуватого кольору;
  • флюороз – білі або коричневі плями на зубах, розводи на емалі.

Гігієна та зміна кольору зубів

Здавалося б, чистити зуби двічі на день так само природно, як і щоденні водні процедури. Немає нічого неправильнішого, ніж недостатня гігієна порожнини рота, бо саме це є однією з найбільш частих причин зміни кольору зубів.

Багато людей досі не розуміють, наскільки важливо чистити зуби, використовувати зубну нитку та рідину для полоскання рота. Тим часом, правильна гігієна здатна видалити зміну кольору, що утворилася протягом дня, і зберегти природний колір зубів.

Знебарвленню зубної емалі також сприяє ігнорування профілактичних відвідувань стоматолога, коли фахівець видаляє зубний наліт і камінь. Завдяки цій обробці поверхня наших зубів буде згладжена, а їжа з барвниками буде важче прилипати до емалі. Тому не зволікайте та записуватися на прийом до стоматолога не рідше, ніж два рази на рік.

як відбілити зуби від жовтізни

Ліки та зміна кольору зубів

Мало хто знає, що знебарвлення зубів також може бути викликано ліками. Тетрациклінові антибіотики сильно впливають на колір емалі, викликаючи його зміну на жовтий або коричневий на кордоні з яснами. Ліки, що застосовуються при лікуванні гіпертонії, алергії або ішемічної хвороби серця, також можуть стати тригером. Крім того, ліки, що застосовуються при лікуванні психічних захворювань, теж не є нейтральними для емалі.

Деякі зміни кольору дуже складно видалити домашніми методами відбілювання, тому іноді єдиним вірним рішенням є візит до стоматолога. У важких випадках фахівець порекомендує використання накладних вінирів. Однак якщо зміна кольору була викликана неправильної гігієною або використанням в раціоні продуктів із фарбувальними властивостями, то вам запропонують один з професійних методів відбілювання зубів.

Як прибрати жовтизну зубів в домашніх умовах?

Вам знадобляться природні способи відбілювання зубів. Ми можемо використовувати куркуму, харчову соду, кокосове масло, активоване вугілля і навіть натуральні фруктові кислоти.

чим відбілити зуби в домашніх умовах

Фруктові кислоти, що містяться в свіжих фруктах та ягодах, можуть вибілювати зуби безпечно та відповідно до законів природи. Найпопулярніша ягода для цього – полуниця. М'якоть свіжої полуниці слід розподілити по зубах. Плід містить яблучну кислоту, яка перешкоджає знебарвленню. Однак варто пам'ятати, що полуниця – це ще й цукор, який в довгостроковій перспективі шкідливий для зубів.

Цитрусові також можуть бути відповіддю на боротьбу зі знебарвленням зубів. Ці кислоти більш агресивні, ніж яблучна кислота, що міститься в полуниці, тому будьте обережні при використанні лимона або грейпфрута для домашнього відбілювання.

Бананова шкірка містить безліч інгредієнтів, які борються з зубним каменем. Щоб позбутися від нальоту на зубах і жовтизни, рекомендується після чистки зубів протерти їх шкіркою (внутрішньою частиною) стиглого банана. Масаж має тривати близько двох хвилин. Перші ефекти стане видно через два тижні.

Куркума

Це східна пряність, що забарвлює страви в жовтий колір. Однак це співвідношення не поширюється на зуби, оскільки куркума має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Натуральне відбілювання зубів куркумою можна використовувати приблизно два рази на тиждень.

Порошок куркуми можна додавати в зубну пасту. Ви також можете приготувати суміш, і нею чистити зуби кілька разів на тиждень. Для цього змішайте велику столову ложку кокосової олії з двома краплями ефірної олії м'яти (натуральної) і столовою ложкою куркуми. Ефект спостерігається після 5 застосувань.

Харчова сода

Це не тільки гарна харчова добавка для випічки, але й прекрасний засіб для чищення – поверхонь від жиру та забруднень, змішувачів для ванних кімнат та навіть… зубів.

Частинки харчової соди м'яко відбілюють зуби, стираючи зубний наліт з емалі. Однак слід бути обережним, оскільки занадто часте вживання харчової соди може пошкодити емаль – зробити зуби та ясна гіперчутливими. Тому застосовувати її слід обережно та нетривалий час.

Активоване вугілля

Останнім часом воно переживає своє відродження, і його навіть додають в косметику. Вугілля відоме своїми м'якими абразивними та брудовідштовхуючими властивостями.

як прибрати жовтизну зубів вдома

Натуральне відбілювання зубів активним вугіллям дуже популярне не тільки завдяки своїй ефективності, але й доступності. Деревне вугілля можна купити в будь-якій аптеці без рецепта у вигляді таблеток, а також порошку або капсул. На ринку також є чорні зубні пасти на основі активованого вугілля.

Вугільний порошок слід додавати в кокосову олію або в вашу щоденну зубну пасту, і чистити зуби приблизно два рази на тиждень. Хоча порожнина рота при чищенні стає чорною, регулярне використання активованого вугілля надає зубам красивий біло-перловий колір.

Безпека відбілювання зубів в домашніх умовах

Не всі методи домашнього відбілювання безпечні, та не всі з них ефективні. Тому ризикувати не варто:

  • Чищення зубів сіллю не відбілює зуби, але викликає роздратування ясен та провокує кислотну реакцію в роті, що сприяє пошкодженню емалі.
  • Домашнє відбілювання зубів лимонним соком - не найкраща ідея. Як це працює? Свіжовичавлений лимонний сік розподіляють пальцем або ватним диском по поверхні зубів. Однак ефект від такого лікування сумнівний. Крім того, надлишок кислоти, що міститься в лимонах, викликає ерозію, тобто втрату твердих тканин зуба та їх демінералізацію. Це може швидко привести до розвитку гіперчутливості.

Всі методи природного відбілювання зубів слід проводити в помірних кількостях, бажано під постійним наглядом стоматолога. Варто пам'ятати, що домашні процедури відбілювання повинні бути включені в догляд за зубами час від часу (не частіше ніж 2 рази на тиждень) – вони не можуть замінити традиційну зубну пасту, чищення зубною ниткою або відвідування стоматолога.