Брак вільного часу, втома, сидячий спосіб життя – це ті основні причини, які підштовхують людину звертатися за допомогою до масажиста. Але, щоб полегшити напругу в спині та зняти дискомфорт не обов'язково йти в лікарню. Можна навчитися робити масаж вдома, що набагато зручніше та комфортніше. Звична атмосфера, зручний час – це те, що допомагає не тільки розслабитися та отримати масу приємних вражень, але ще й заощадити власні кошти та поліпшити загальне самопочуття.

масаж проти болю в спині

Як навчитися правильно робити масаж спини: головні правила

Без напарника провести розслабляючий масаж не вийде. При його виконанні варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • проводити маніпуляції тільки на жорсткому матраці або підлозі;
  • в приміщенні повинна бути комфортна температура;
  • у масажиста нігті повинні бути пострижені;
  • руки перед процедурою масажист повинен ретельно вимити та продезінфікувати.

Виконувати масаж спини можна лежачи, щоб повністю звільнити простір для маніпуляцій, або сидячи, якщо планується опрацювати лише шийно-комірцеву зону.

Людині, яка погано знає анатомію та не володіє досвідом в проведенні масажу, застосовувати слід лише прості прийоми. Під час виконання масажу не варто використовувати ніяких силових варіантів і технік для вправляння хребта. Людина, яка не розбирається в даному питанні, може завдати серйозної шкоди.

Як правильно масажувати спину: підготовчі заходи

У кабінеті професійного масажиста все облаштовано для комфортного проведення процедури заздалегідь, а ось вдома все слід організувати самостійно.

масування спини для розслаблення м'язів

Людину потрібно підготувати психологічно, прибравши всі дратівливі чинники, щоб під час процедури нічого не відволікало від повного розслаблення. Щоб посилити релаксацію, можна включити легку музику в жанрі лаундж. Перед процедурою руки слід зігріти, щоб не спровокувати м'язовий спазм від дотику холодних пальців.

Як правильно робити масаж спини розслабляючий?

Виконуючи масаж спини, варто запам'ятати одне з найважливіших правил – спочатку використовують плавні розігріваючі прийоми, а вже після переходять до опрацювання глибших м'язових волокон.

Розігрів м'язів

Поверхневий вплив на спину дозволяє посилити еластичність м'язів, прибрати гіпертонус, поліпшити гнучкість сухожиль і зв'язок:

  • Площинні погладжування. Долонями (пальці при цьому не згинати) провести від верхівки до плечей 3 рази, а після ще 3 рази, але вже рухаючись до середньої частини спини. Після цього спуститись нижче до попереку та виконати руки ще 4 рази.
  • Охоплюючі погладжування. Для розслаблення м'язів в області плечей, бічних частин шиї та всього тулуба потрібно виконати легкі погладжування злегка зібраними руками.
  • Розтирання. Маніпуляція виконується подушечками пальців, рухаючись по всій довжині спини.

Виконуючи погладжування, можна проявити ініціативу – використовуйте кілька видів прийомів, описаних вище, чергуючи їх між собою.

техніка виконання масажу спини

Новачок в масажі обмежений в знаннях техніки його виконання, але якщо він буде щодня практикуватися, то зможе легко знімати легкі неприємні відчуття в області хребетного стовпа. Так, наприклад, якщо використовувати техніку «граблеподібне розминання», то можна прибрати дискомфорт в області ребер. Такий ефективний прийом допомагає прибрати міжреберну невралгію.

Посилені масажні рухи

Розминання передбачають захоплення та легке підняття складок шкірного покриву над поверхнею спини. Вижимання – це тиск на шкіру з легким її зрушенням. Ці прийоми відносять до різновидів глибокого масажу. Виконувати їх можна в декількох варіаціях:

  • Розминання. Ці рухи займають майже половину всього процесу. Короткі, ковзаючі рухи передбачають переміщення руки на прилеглу ділянку спини після того, як рука сформувала складку й відпустила її. За хвилину необхідно виконати до півсотні розминань. Новачкам слід виконувати повторення в одинарній техніці, а ось досвідчені масажисти виконують подвійний гриф або кільцеве розминання.
  • Вичавлювання. Виконувати подібні маніпуляції слід повільно, але ритмічно, без всяких переривань. Якщо в області спини виявлено набряки, то час масування спини збільшується. У будь-якому посібнику для масажистів вказана важлива рекомендація – в місці локалізації великих зон і м'язів з підвищеним вмістом підшкірного жиру рухи потрібно посилити.
  • Вібрації. Коливальні хвилі, що поширюються по шкірі – це найважливіша з причин, чому ці рухи отримали подібну назву.
  • Пиляння. Виконуються руху ребром долоні, масажист імітують пиляння, прямуючи в різні боки по всій спині.
  • Рубання. Позиція рук ідентична першому прийому, руху ритмічні, однак виконуються у вертикальній площині.
  • Поштовхи. Чітко по лінії хребетного стовпа, прямуючи від попереку до шиї, переміщують долоні, які виконують плавні зрушення вправо та вліво. Виконуючи ці рухи, інтенсивність натиску варто знизити, як тільки масажист наближається до області нирок, печінки та сідниць.

масування м'язів на спині

Під час масажу можна використовувати такий прийом, як лупцювання, коли в хід йдуть легкі постукування кулачками. Підбирати силу лупцювання слід в залежності від відчуттів людини – якщо вони викликають дискомфорт, то силу слід послабити.

Завершальні маніпуляції

Будь-який масаж спини завжди закінчується певними маніпуляціями:

  • Поплескування. Долоню зібрати у своєрідний кухлик і пройти легкими поплескуваннями по всій спині, починаючи від плечей і закінчуючи попереком.
  • Дощ пальцями. Легким ритмічним постукуванням подушечками пальців пройтися по всій спині.
  • Погладжування. Легкі без натиску погладжування – це остання маніпуляція в масажі спини.

Якщо всі маніпуляції були виконані строго відповідно до техніки виконання масажу спини, то після нього людина відчуває легку ейфорію. В разі виникнення болю наступного разу масаж проводять без застосування сили. Відмінно розслаблює та готує до масажу м'язів тепло. Тому перед процедурою рекомендовано прийняти теплу ванну.

масаж спини заспокійливі погладжування

Протипоказання до проведення процедури

Масаж – це приємна та корисна процедура, яка допомагає розслабитися й зняти напругу з м'язів спини, особливо після важкого трудового дня. Але навіть у цієї корисної процедури є ряд протипоказань:

  • онкологія;
  • патології судин;
  • погане згортання крові;
  • патології печінки та нирок;
  • захворювання серця;
  • нестабільний артеріальний тиск;
  • недуги з гнійними проявами;
  • інфекції;
  • патології сечостатевої системи.

Майте на увазі: перед тим, як приступати до масажу, краще пройти діагностику та отримати консультацію у фахівця, щоб не погіршити ситуацію.