Як вибрати породу, якщо ви вирішили завести собаку? Адже ці пухнасті компаньйони такі різні. Вони можуть бути темпераментними та лагідними, довгошерстними та короткошерстними, величезними та такими мініатюрними, що з легкістю влізуть у дві ваші долоні.

До вибору улюбленця потрібно поставитися максимально серйозно, щоб новий друг ідеально підлаштувався під ваш ритм життя та зміг бути корисним своєму господарю. Всі породи собак поділяються за призначенням на 10 основних груп.

1 група ‒ вівчарки

Загалом вівчарки ‒ це великі собаки, які сотні років допомагали своїм власникам переганяти свійських тварин на пасовищі. Вони обороняли корів та овець від нападу вовків та інших хижаків, а також стежили, щоб стадо не розбігалося. До цієї групи собак належать: німецька вівчарка, бордер коллі, шелті, малінуа та багато інших.

Зараз вівчарки активно виконують функцію захисників. Вони чудово підходять для сімей з дітьми, адже ці собаки звикли брати на себе відповідальність за інших.

2 група ‒ молоси

Це собаки мастифного типу. Ідеальні породи для охорони та захисту. Відрізняються потужною тілобудовою та доволі впертим характером. Можливо молоси та не такі розумні, як вівчарки, але їх дисциплінованість та вірність не підлягають сумніву.

3 група ‒ тер’єри

Сюди належать фактично всі тер’єри, які офіційно визнані за окрему породу (крім чорного тер’єра). Насамперед це мисливські породи, які потребують від господаря відповідального підходу до дресирування. Вони дуже допитливі та самостійні, можуть бути агресивними до інших тварин, саме тому їх вишкіл має бути ідеальним.

4 група ‒ такси

Існує 3 основних різновиди цієї маленької за розміром породи: звичайна, карликова та кроликова, яка менша за всіх. Такси відрізняються впертим характером, безстрашністю та активністю. У разі правильного дресирування вони стають чудовими компаньйонами.

5 група ‒ шпіци та лайки

Ця група охоплює як східного чау-чау, так і маламута з Аляски та хаскі із Сибіру. Усі ці породи об’єднує те, що генетично вони доволі наближені до своїх предків ‒ вовків.

6,7,8 групи ‒ мисливці

Якщо попередні мисливці тер’єри та такси полюють на звірів, що живуть у норі, то гончаки, сетери та спанієлі звикли полювати на відкритому полі. Це дуже активні собаки, що потрібно враховувати перед тим, як їх заводити.

9 група ‒ кімнатні собаки

Це породи маленьких собак, які чудово почуваються у квартирі: болонки, пуделі, чихуахуа, той-тер’єри та багато інших. Вони дуже різні за характеристиками породи, але однаково не потребують особливого дресирування, адже їх виводили не задля робочих якостей.

10 група ‒ хорти

Ще один різновид мисливських собак, які відрізняються благородним зовнішнім виглядом. Хорти можуть бути активними та лагідними, але для цього їх потрібно правильно виховати.

Більше дізнатися про кожну породу окремо можна на сайті компанії Purina у повній бібліотеці порід.