Якщо раніше над установкою кондиціонера в квартирі замислювалися далеко не всі, то зараз практично кожен будинок обладнаний цими висококласними пристроями. Піклуватися про комфортний мікроклімат всередині приміщення стало куди простіше, адже кондиціонер може працювати як на обігрів, так і на охолодження.

Від правильності вибору залежить комфорт експлуатації та вартість обслуговування, адже крім витрат на покупку і установку, слід бути готовим до збільшення суми в платіжці за електроенергію. Втім, все це меркне перед можливістю насолоджуватися прохолодою в квартирі в 30 градусну спеку.

Вибираємо кондиціонер по типу

Найпопулярніші кондиціонери – підлогові, віконні та спліт системи. Підлогові прості в установці і не вимагають професійного підключення. При цьому такі кондиціонери досить габаритні, особливо якщо ви хочете реально відчути свіжість у всій квартирі, а не просто освіжитися, сидячи впритул до приладу. Віконні кондиціонери – компактний і відносно недорогий тип кліматичної техніки. Вони мають свої переваги і недоліки та можуть стати вдалим доповненням інтер'єру.

Найбільше різноманіття на ринку отримали спліт системи, якщо саме на них ви вирішили зупинитися, бажано попередньо вивчити рейтинг кращих кондиціонерів. Порівнюючи моделі між собою, можна знайти оптимальний по співвідношенню ціни і якості варіант. Кліматична техніка з настінним кріпленням – це вибір 90% покупців. Її використовують в побуті і напівпромислових приміщеннях, ідеальне рішення для квартири з будь-якою площею. Так що саме на порадах по їх вибору будуть зосереджені подальші рекомендації.

Потужність, функціонал, бренд – важлива кожна дрібниця

Перше, на що варто звернути увагу при виборі кондиціонера – його потужність, чи вистачить її для охолодження приміщення і чи буде використання приладу раціональним. Розрахунок потужності варто проводити не тільки виходячи з площі кімнати, важливі висота стель, кількість проживаючих, частота використання інших електроприладів.

В середньому на 10 м2 прийнято брати 1кВт потужності, але це правило вірно лише в випадку, якщо висота стель не перевищує 3 м, і інших працюючих приладів не так багато. Якщо ж в кімнаті є телевізор, комп'ютер, радіо, то слід приймати вже 1,5 кВт на 10 м2. Якщо обраної потужності буде недостатньо, то кондиціонер буде працювати на знос, що призведе до його швидкого виходу з ладу. Як правило, це негарантійний випадок, і грошей за таку поломку вам ніхто не поверне.

Замислюючись над питанням який краще кондиціонер вибрати для квартири, дізнайтеся все про його функції. В сучасних кліматичних установках є:

  • режим вентиляції, який здатний рівномірно розподіляти тепле повітря по приміщенню, щоб воно не накопичувалось виключно під стелею;
  • безшумний режим роботи;
  • автоматичний перезапуск в разі перепаду напруги;
  • функція очищення повітря – в побутових кондиціонерах використовують фільтри грубого і тонкого очищення від пилу і навіть диму;
  • можливість осушення або іонізації повітря;
  • зміна напрямку повітряного потоку.

Подумайте, що для вас дійсно важливо, адже розширений спектр можливостей кондиціонера додає кругленьку суму на цінник. Це стосується і бренду, відомі компанії випускають лінійки стандартного і преміум класу. Але тут відповідь очевидна – краще взяти недорогу модель популярного виробника, ніж з величезною кількістю функцій від невідомого на ринку бренду. Тоді можна буде не переживати про гарантійні зобов'язання.

Загальні рекомендації щодо вибору кондиціонера в квартиру

І наостанок кілька слушних порад, які допоможуть вам не помилитися у виборі:

  • якщо не збираєтеся витрачати багато грошей на установку спліт-системи, пошукайте акційні пропозиції в інтернет-магазинах;
  • наявність додаткових функцій зроблять покупку приємніше, а експлуатацію зручніше;
  • вибирайте вироби перевірених брендів – Cooper & Hunter, Delfa, Samsung, Electrolux;
  • зверніть увагу на інверторні кондиціонери – за рахунок роботи двигуна при експлуатації вони споживають до 30% менше електроенергії і мають низький рівень шуму.

Правильно вибравши кондиціонер, ви зможете більш ніж на 5 років забути про нестерпну спеку або постійний холод в квартирі. Але тільки за умови, що крім покупки ви подбали про професійну установку. Не нехтуйте порадами професіоналів і консультантів – багато з них можуть виявитися дуже корисними.