Самостійно впоратися бухгалтеру з великими обсягами інформації, що постійно поступає, дуже складно. Саме тому, щоб полегшити роботу фахівця, були створені програми для автоматизованого ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Їх можна розділити на кілька основних видів, які ми детально розглянемо в нашій статті.

Облікова програма

На великих підприємствах встановлюється сучасне і функціональне програмне забезпечення. Найчастіше використовується програма 1С. Вона має зручний і продуманий інтерфейс, велику кількість інструментів та функцій. Однак бухгалтеру для роботи в ній попередньо необхідно пройти навчання 1С.

Облікова програма дозволяє ефективно вирішувати такі завдання:

  • формувати первинну документацію, яка є основою господарської діяльності;

  • збирати інформацію з різних підрозділів підприємства;

  • формувати фінансову і податкову звітність на кінець звітного періоду;

  • і багато іншого.

Також бухгалтери нерідко вибирають програмне забезпечення BAS. Воно є універсальним і підходить для організацій з різним видом діяльності та системою оподаткування. У програмі зібрані базові облікові операції і актуальні звітні форми. Курси BAS у Києві дозволяють швидко освоїти роботу в ній.

Сервіси для здачі звітності в режимі онлайн

Довгі черги в податковій або в пенсійному фонді вже давно в минулому. Сьогодні всі звіти до контролюючих органів можна надати в режимі онлайн. Це дуже зручно, бо дозволяє заощадити час.

Існує величезна кількість сервісів для здачі звітності через Інтернет. Всі вони схожі між собою, мають зручний інтерфейс і стандартний набір функцій. Бухгалтеру досить завантажити дані, поставити електронний підпис і натиснути команду «Відправити».

Варто відзначити, що деякі сервіси відразу включені в облікову програму. Наприклад, в 1С можна відправляти звіти через Екстерн. Це ще раз обумовлює необхідність проходження курсів з вивчення даного програмного забезпечення.

Калькулятори

Під калькулятором мається на увазі не рахункова машинка на столі, а додаток для проведення розрахункових операцій. Наприклад, з його допомогою можна розраховувати лікарняний лист, компенсацію при звільненні працівника, страховий стаж і багато іншого.

Офісні програми

Нарешті, бухгалтеру вкрай необхідні різні офісні програми. Наприклад, за допомогою Excel він може формувати таблиці з індивідуальними формулами для розрахунку, сортувати дані, порівнювати показники за різні звітні періоди. У Word можна створювати шаблони листів і наказів для багаторазового використання. Outlook допомагає сортувати листи, які надходять на електронну пошту, за ступенем важливості та іншими критеріями.