З дорогою асоціюються пустельні, вкриті пилюкою манівці, які ведуть до затишного сільського будиночка чи ферми, автомагістралі і пустельні ґрунтові шляхи. Вони однакові всюди, а їх довговічність залежить від складових матеріалів. Водонепроникність, стійкість і довговічність - важливі характеристики сировини, що входить до складу дорожнього покриття. Якість дороги залежить від добротності використовуваних матеріалів. Необхідно підібрати відповідні складові і сертифікованого постачальника, в якості продукції якого можна бути впевненим. ТОВ “Петраграніт” https://nerudbud.com.ua/nasha-produkciya/scheben/granitniy_otsev/ давно працює на ринку будівельної сировини і постачає сипучі будівельні матеріали оптом і в роздріб.

Важливим елементом, який забезпечує стійкість дорожнього покриття від впливів навколишнього середовища, є щебінь.

Щебінь - це сипкий природний матеріал, що отримується шляхом дроблення і просіювання гірських порід. Фахівці класифікують щебінь в залежності від вихідного матеріалу і за розмірами (фракціям). Для створення більшості покриттів використовують як мінімум три різних розміри гравію, які укладаються шарами, щоб створити міцну основу і забезпечити належний дренажний ефект.

Види щебню, що застосовуються при будівництві доріг:

Гранітний щебінь

Цей вид сировини сортується за розміром. Популярним вибором для нижнього шару є гранітний камінь від одного до двох дюймів в діаметрі, який добувається шляхом машинного подрібнення граніту і характеризується нерівними гострими краями.

Вапняковий щебінь

Інший вид щебню, який застосовують в якості основи для проїжджої частини, вапняковий. В ньому присутня велика кількість домішок. Популярний завдяки невисокій ціні, екологічності і високим показникам морозостійкості.

Подрібнений гравій

Для середнього слою дороги зазвичай застосовують дроблений камінь, який також популярний при створенні штучних водойм. Розмір і форма каменів сприяють правильному дренажеві.

Дрібний щебінь.

Останній шар дорожнього покриття складається з мілкого каменю змішаного з піском, який класифікується як “дрібний”. Частинки щільно прилягають одна до одної і, коли поверхня осідає, утворюють стійке покриття, яке витримує вантажні транспортні засоби.

Галька

Природньо вивітрене каміння, невелике, гладеньке і округле - прекрасний варіант для верхнього слою. Властиві різні кольори мають привабливий вигляд і забезпечують широке використання. Важливо створити окантовку дороги - галька легко переміщується за колесами.

Будівництво доріг відбувається в кілька етапів: проектування, узгодження з державними нормами, геологічна розвідка, підготовка і земляні роботи, прокладання дороги.

Незалежно від запланованої мети - невеличка дорога чи автомагістраль, необхідно правильно підібрати матеріали, якщо плануєте створити надійну дорогу.