Медогонка — один з найважливіших видів техніки, які використовуються на пасіці. За допомогою цього агрегату пасічник качає мед. Від того, наскільки правильно організована ця процедура, залежить якість продукту і, відповідно, його продажна ціна. Хороший апарат допомагає також зберегти не менш цінний ресурс — час.

Перша медогонка була винайдена півтора століття назад і, природно, зазнала серйозних змін. Однак у всіх моделей є спільні риси:

  • принцип дії: медогонки функціонують на основі відцентрової сили;

  • агрегат складається з барабану з касетами для закріплення рамок та резервуару для збору продукту. На дні бака є кран для зливу меду.

Залежно від розташування касет розрізняють радіальні і хордиальні моделі. Інша ознака, по якому класифікуються медогонки, — це привід, ручний або електричний.

Визначальним фактором при виборі є те, як розташовані касети.

Радіальна

Особливість радіальних моделей в тому, що касети розташовані по радіусах барабана. Переваг у цього варіанту — достатньо:

  • відсутність необхідності контролю за роботою агрегату;

  • міцність, надійність. Це досягається за рахунок того, що в апарата тільки одна частина, яка обертається, — барабан;

  • відкачка меду практично повна;

  • висока продуктивність — кількість оброблюваних рамок на 1 закладку. У порівнянні з хордиальними аналогами, вона вище в 2-4 рази;

  • збереження цілісності сот.

Хордиальна

У цій моделі касети розташовуються по хордам окружності. Це порівняно бюджетний, але менш продуктивний варіант, підходить для невеликих пасік. Якщо в радіальних моделях переважають медогонки з електроприводом, то багато хордиальні моделі — ручні. Вибір залежить, в основному, від масштабів бджільницького господарства. Ще одна особливість хордиальних моделей - обробка рамок з одного боку. У зв'язку з цим, виникає необхідність їх перевертання: вручну або автоматично. Є й інші критерії, які потрібно враховувати при покупці.

Число рамок. Для аматорської

пасіки досить простого дачного апарату, розрахованого на 2-6 рамок. Як правило, це хордиальні моделі. Для великої пасіки підійдуть медогонки з продуктивністю до 18 рамок. Вибір великих господарств - професійні моделі від 20 рамок.

Матеріал виготовлення механізму. Оптимальним варіантом є нержавіюча сталь. Такий агрегат коштує дорожче, зате він надійний і безпечний. Дешевші варіанти - з оцинкованої сталі або алюмінію. Їх покупають, в магазині для пасічників, головним чином, бджолярі-аматори.